Εκρήξεις και πυροβολισμοί σημειώθηκαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης, 23 Οκτωβρίου, στις εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TUSAŞ), στην περιοχή Καχραμανκαζάν της Άγκυρας. Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και ιατρικές ομάδες έχουν σπεύσει στην περιοχή, ενώ όπως αναφέρεται, μέχρι και τις 17:03 (ώρα Τουρκίας), συνεχίζονταν οι συγκρούσεις μέσα στο εργοστάσιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ali Yerlikaya, χαρακτήρισε το συμβάν ως τρομοκρατική επίθεση και ανέφερε πως υπάρχει άγνωστος αριθμός νεκρών και τραυματιών: «Πραγματοποιήθηκε τρομοκρατική επίθεση κατά των εγκαταστάσεων της Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAŞ ) στην Άγκυρα. Δυστυχώς, έχουμε νεκρούς και τραυματίες μετά την επίθεση. Είθε ο Θεός να λυπηθεί τους μάρτυρές μας και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τις δηλώσεις που γίνονται από επίσημες πηγές».

TUSAŞ tesislerine yönelik terör saldırısında bir canlı bombanın kendini patlattığı ifade ediliyor. Patlama anına ilişkin görüntü ortaya çıktı. pic.twitter.com/f1PZV6QKN3
— Hasan Akaras (@hasanakaras) October 23, 2024

#SONDAKİKA Ankara’da bulunan TUSAŞ tesislerinde silah sesleri duyuldu.
Olay yerine çok sayıda emniyet görevlisi sevk edildi.https://t.co/WA6JdMoQhO pic.twitter.com/eT6ZutNaw9
— milliyet.com.tr (@milliyet) October 23, 2024ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκρηξη προέκυψε από παγιδευμένο όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Στο σημείο σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τριών δραστών – μια γυναίκα και δύο άνδρες – και της ιδιωτικής φρουράς της βιομηχανίας. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στα ειδικά καταφύγια των εγκαταστάσεων.

#CANLI | Ankara Kazan’da TUSAŞ tesislerinde patlama ve silah sesleri https://t.co/zNve0y77zc
— Sabah (@sabah) October 23, 2024

Σύμφωνα με το CNN Turk, υπήρξε «ένοπλη και βομβιστική επίθεση» στην TUSAŞ, που θεωρείται μια πολύ κρίσιμη εγκατάσταση για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και απασχολεί προσωπικό περίπου 15.000 ατόμων.

Πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως παρατηρήθηκε ένα όχημα με άγνωστο αριθμό ανθρώπων να διέρχεται από την πύλη των εγκαταστάσεων και να ακολουθούν συγκρούσεις με άνδρες από την ομάδα φύλαξης της βιομηχανίας.

Ankara’daki TUSAŞ Tesisi önünde meydana gelen patlamanın ardından olay yeri:
Silah seslerinin yükseldiği, canlı bomba olduğu iddia ediliyor.
İnşallah doğru değildir can kaybı yoktur.
#tusaş pic.twitter.com/YzFH6lO6j0
— Yasin ÇİFTÇİ (@ysncftcii6) October 23, 2024

Η TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş.) αποτελεί το καμάρι της αεροπορικής και αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Ιδρύθηκε το 1973 και έχει ως κύριο στόχο την ανάπτυξη, κατασκευή και συντήρηση αεροπορικών και διαστημικών συστημάτων.

Ασχολείται με διάφορους τομείς, όπως η παραγωγή πολεμικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και διαστημικών τεχνολογιών. Ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το μαχητικό αεροσκάφος TF-X, το οποίο είναι ένα εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, που έχει διαφημιστεί πολλάκις από τον Ερντογάν, ως η αιχμή του δόρατος των δυνατοτήτων της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας.

Η εταιρεία συνεργάζεται με πολλές διεθνείς αμυντικές εταιρείες και οργανισμούς.

Η TUSAŞ αυτή τη στιγμή «τρέχει» αρκετά σημαντικά προγράμματα παραγωγής στον τομέα της αεροπορίας και της άμυνας. Μερικά από τα πιο σημαντικά προγράμματα περιλαμβάνουν τα:

TF-X (National Combat Aircraft): Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.
HÜRKUŞ: Ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος που σχεδιάστηκε για να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των πιλότων.
T625 (Gökbey): Ένα πολυλειτουργικό ελικόπτερο που προορίζεται για διάφορες αποστολές, όπως μεταφορές και διασώσεις.
ANKA: Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) που χρησιμοποιείται για αναγνωριστικές και επιθετικές αποστολές.
A400M: Συμμετοχή στην παραγωγή του στρατηγικού μεταγωγικού αεροσκάφους Airbus A400M.
KIZILELMA: Ένα μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος (UCAV) που αναπτύσσεται για επιθετικές αποστολές.

Η εμπειρία της TAI περιλαμβάνει την αδειοδοτημένη παραγωγή και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon, ελαφρών αεροσκαφών μεταφοράς/θαλάσσιας περιπολίας/επιτήρησης (CASA/IPTN CN-235), εκπαιδευτικών SIAI-Marchetti SF.260, Cougar AS-532 έρευνας και διάσωσης (SAR), έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) και ελικόπτερα κοινής ωφέλειας, καθώς και ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV), μη επανδρωμένων αεροσκαφών στόχων και γεωργικών αεροσκαφών.

Στο παρελθόν η Turkish Aerospace/TUSAS παρήγαγε 46 F-16 για την Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, μεταξύ 1993 και 1995, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των κυβερνήσεων της Τουρκίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου. Αυτό πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του προγράμματος Peace Vector IV και σηματοδότησε την πρώτη πώληση ενός Fighting Falcon, που κατασκευάστηκε στο εξωτερικό, σε τρίτο κράτος στην ιστορία του προγράμματος F-16.