Τη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος της δημάρχου Κασσάνδρας Αναστασίας Χαλκιά κίνησε ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννη Σάββα, για τη λειτουργία του μοιραίου λούνα παρκ που είχε στηθεί στο Πευκοχώρι και έχασε τη ζωή του ο 19χρονος Γιάννης από τη Βέροια.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ίδια διαδικασία έχει κινηθεί και για τον/την αρμόδιο/α αντιδήμαρχο.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο Αιρετών, το οποίο αποτελείται πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές, είναι αυτό που θα εισηγηθεί για το αν θα πρέπει να τους επιβληθούν κυρώσεις (έκπτωση ή θέση σε αργία).

Σε περίπτωση συμφωνίας του γραμματέα της Αποκεντρωμένης με το περιεχόμενο της εισήγησης του πειθαρχικού συμβουλίου, τότε αυτός θα εκδώσει πράξη αντίστοιχου περιεχομένου με τη γνωμοδότηση. Σε περίπτωση, όμως, διαφωνίας του γραμματέα με τη γνωμοδότηση αυτή, το εν λόγω όργανο μπορεί να απόσχει και με αιτιολογημένη πράξη του να αναπέμψει την υπόθεση στο πειθαρχικό συμβούλιο, για νέα κρίση (μειοψηφία). Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιο όργανο για τη θέση σε αργία ή την έκπτωση του αιρετού είναι ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Οι προβλεπόμενες ποινές

Σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 του άρθρου 233 του ν.3852/2010 στους δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, συμβούλους τοπικών ή δημοτικών κοινοτήτων και εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων, επιβάλλονται οι πειθαρχικές ποινές της αργίας έως έξι μηνών και της έκπτωσης. Ο Ελεγκτής Νομιμότητας μπορεί να επιβάλλει τις πειθαρχικές ποινές στους αιρετούς:

α. αν έχουν διαπράξει σοβαρή παράβαση των καθηκόντων τους ή υπέρβαση της αρμοδιότητας τους από δόλο ή βαριά αμέλεια,

β. αν έχουν διαπράξει παραβάσεις των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί σύμφωνα με ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις.