Από τους καλύτερους γνώστες της έντασης και των υπόγειων ρευμάτων στη Μέση Ανατολή ο γάλλος ισλαμολόγος Ολιβιέ Ρουά παρακολουθεί τις εξελίξεις από το Κέντρο Robert Schuman στο Ινστιτούτο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, όπου είναι καθηγητής.

Ποιος ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να αποφασίσει το Ισραήλ την εξόντωση του Νασράλα;

Το Ισραήλ ήθελε να δείξει ότι δεν σέβεται πλέον καμία «κόκκινη γραμμή». Δεν θέλει απλώς να ανακόπτει τις ενέργειες της Χεζμπολάχ, αλλά να απομειώσει τη στρατιωτική της ικανότητα σε σημαντικό βαθμό. Προσπαθεί επίσης να υπονομεύσει την πολιτική νομιμοποίησή της αποκαλύπτοντας την ανικανότητά της να αντεπιτεθεί. Αλλά και να δείξει ότι το Ιράν δεν μπορεί να σώσει τη Χεζμπολάχ, ότι είναι αδύναμο, οπότε οι Ισραηλινοί δεν φοβούνται οποιαδήποτε ιρανική αντίδραση. Μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο σχεδιασμός τους αποδίδει.

Ποια μπορεί να είναι τα επόμενα στρατιωτικά βήματα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν;

Χειρουργικοί βομβαρδισμοί εντός του ιρανικού εδάφους – σε πυρηνικούς ή κρίσιμους στρατιωτικά στόχους.

Η Χεζμπολάχ έχει όντως χάσει μέρος της στρατιωτικής της ισχύος;

Ναι. Το πρόβλημα δεν είναι καν ότι έχει χάσει τον ηγέτη της, ο οποίος αντικαθίσταται κάθε φορά. Το πρόβλημα είναι ότι η εξόντωση, οι συνεχείς τραυματισμοί και οι ακρωτηριασμοί εκατοντάδων στελεχών της οργάνωσης την έχουν αποδυναμώσει σε σημείο που να μην μπορεί να επιτεθεί. Μπορεί όμως ακόμη να αντιστέκεται.

Ποιος είναι και πιθανότατα ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει κανέναν ρόλο σε αυτή τη διαμάχη και οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αποτρέψουν τους Ισραηλινούς να επιτεθούν ούτε θα τους στερήσουν από πολεμοφόδια. Το Ισραήλ, δηλαδή, φαίνεται να έχει «ελευθέρας» για να κινηθεί.

Πιστεύετε ότι σε όλη αυτή τη μεγάλη εικόνα η διπλωματία έχει ακόμη χώρο για μια ύστατη προσπάθεια;

Οχι. Το Ισραήλ θα κλιμακώσει τις ενέργειές του σε στρατιωτικό επίπεδο επειδή θεωρεί ότι έχει παράθυρο ευκαιρίας τουλάχιστον μέχρι τις αμερικανικές εκλογές και επειδή πιστεύει ότι οι αντίπαλοί του βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση άμυνας.

Ποια αναμένετε ότι θα είναι η παλαιστινιακή αντίδραση σε περίπτωση που το Ισραήλ χτυπήσει κάποιον από τους συμμάχους των Παλαιστινίων;

Οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο εκτός από την «παθητική αντίσταση»: να παραμείνουν στην κατάσταση όπου βρίσκονται με βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Ορισμένοι προφανώς θα επιχειρήσουν τρομοκρατικές ενέργειες αλλά δεν μπορούν να φτάσουν σε μεγάλη κλίμακα. Οπότε η τρομοκρατία θα μείνει σε επίπεδο «χειρωνακτικό», κάτι που ανοίγει τον δρόμο στο Ισραήλ για να εντείνει την πίεση στους κατοίκους της περιοχής.