Μία εβδομάδα μετά την θριαμβευτική επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε τις αλλαγές σε Κοινοβουλευτική Ομάδα και κόμμα.

Επιπλέον, ο Παύλος Γερουλάνος αναλαμβάνει πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος διατηρώντας παράλληλα και το κρίσιμο κομμάτι του χαρτοφυλακίου Οικονομίας που είχε, το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Άννα Διαμαντοπούλου αναλαμβάνει επίσης στο κόμμα υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού.

Ουσιαστικά, ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να δώσει «πρώτους ρόλους» σε Γερουλάνο-Διαμαντοπούλου σε Βουλή και κόμμα αντίστοιχα και δεύτερο ρόλο στον Χάρη Δούκα.

Λίγες ώρες αργότερα, σε πανελλαδική έρευνα της Alco, το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενισχυμένο: Η ΝΔ βρίσκεται στο 25%, ακολουθεί στη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ με 15,3% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει στο 6,5%. Έτσι το ΠΑΣΟΚ και – δημοσκοπικά – παγιώνεται ως αξιωματική αντιπολίτευση με την διαφορά από τη ΝΔ να βρίσκεται σε μονοψήφιο νούμερο στις 9,7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ και ο Ν. Ανδρουλάκης βγαίνει ενισχυμένος από την εσωκομματική διαδικασία.

Αλλαγές έγιναν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου Γραμματέας ανέλαβε ο βουλευτής Κέρκυρας Δημήτρης Μπιάγκης με αναπληρωτή τον Γιάννη Τσίμαρη, βουλευτή Ιωαννίνων.

Ακόμη, ορίστηκε νέος εκπρόσωπος Τύπου ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς με αναπληρώτρια την Όλγα Μαρκογιαννάκη.

Σήμερα στις 16:00 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Χ. Τρικούπη το Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ το πρωί τις Τετάρτης, περίπου στις 9:30-10:00 συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα της σύνθεση, λίγο πριν το πρώτο αντιπολιτευτικό κρας τεστ Ανδρουλάκη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε πυρετώδεις διαβουλεύσεις στο γραφείο του στη Βουλή με στενούς του συνεργάτες και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Στο μυαλό του είχε τον βασικό κορμό του σχήματος πολύ νωρίτερα, αλλά άκουγε εισηγήσεις και απόψεις και συνυπολόγιζε αντιδράσεις και «καραμπόλες».

Βασικοί
του στόχοι ήταν τέσσερις:

Να δείξει ότι προχωρά ενωτικά στην επόμενη ημέρα,Να αναδείξει την δύναμη πυρός του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ώστε να περάσει η εικόνα ότι είναι οιονεί αξιωματική αντιπολίτευση και εν δυνάμει κυβερνητική εναλλακτική δύναμη,Να διορθώσει τις οργανωτικές αδυναμίες και την μικρή διείσδυση της απήχησης του ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα αστικά κέντραΝα αποδείξει ότι πήρε το μήνυμα των λαθών στην επικοινωνιακή πολιτική τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια.

Στα δύο πρώτα και εν μέρει στο τρίτο έδωσε τις απαντήσεις του με το νέο σχήμα που ανακοίνωσε σε Βουλή και κόμμα. Στις οργανωτικές αδυναμίες και στο επικοινωνιακό θα απαντήσει τις επόμενες ημέρες ανακοινώνοντας τα αντίστοιχα σχήματα.

Ενδεχομένως να είχε και έναν πέμπτο στόχο: Να καταστήσει σαφές ότι ανοίγει μεν το παιχνίδι, αλλά δεν «συγκυβερνά» (εξ ου και δεν συζήτησε θέσπιση θέσεων αντιπροέδρων) καθώς και να ξεκαθαρίσει προς τον αντίπαλό του στον β’ γύρο Χάρη Δούκα, ότι δεν θα τού επιτρέψει να λειτουργεί ως εσωκομματική αντιπολίτευση (γι’ αυτό και δεν αξιοποίησε ούτε τον ίδιο ούτε υποστηρικτές του σε καίριες θέσεις).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ οργάνωσε τα ραντεβού με τους τρεις εκ των συνυποψηφίων του με αντίστροφη σειρά κατάταξης σε ψήφους. Κοινός τόπος; Ήταν όλα εκτός γραφείου, διήρκεσαν περίπου μία ώρα και ήταν – γενικώς – σε καλό κλίμα.

Πρώτη απ’ όλους είδε την Άννα Διαμαντοπούλου που κατετάγη τέταρτη στις εσωκομματικές εκλογές. Το ραντεβού τους έγινε στις δύο το μεσημέρι της Παρασκευής με την οποία ήπιε καφέ για μία περίπου ώρα μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Εκεί της πρότεινε να αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό του κόμματος, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά νο 2 στην Χ. Τρικούπη κάτι που αποδέχθηκε αμέσως η πρώην επίτροπος. Άλλωστε είχαν ανταλλάξει απόψεις και μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, όπου η κα Διαμαντοπούλου είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας. Η κυβερνητική, κομματική αλλά και διεθνής εμπειρία της κα Διαμαντοπούλου, όπως και η δυναμική που ανέπτυξε συγκεντρώνοντας 19,52% στον α’ γύρο συνετέλεσαν καθοριστικά στην επιλογή της από τον κ. Ανδρουλάκη.

Στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής έκλεισε το ραντεβού με τον Παύλο Γερουλάνο σε απόμερο καφέ στην περιοχή του Παπάγου. Του πρότεινε να αναλάβει πρώτος τη τάξει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, καθιστώντας τον στην ουσία το «βαρύ πυροβολικό» του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, χωρίς όμως να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο οικονομίας που κατείχε ως σήμερα. Ο Παύλος Γερουλάνος δεν απάντησε αμέσως και ζήτησε διορία να το σκεφτεί ως το βράδυ. Μερικές ώρες αργότερα, του τηλεφώνησε και του είπε ότι δέχεται αν και επέμεινε να διατηρήσει το ΚΤΕ Οικονομίας. Το πρωί της Δευτέρας έγινε νέος κύκλος τηλεφωνημάτων με τον κ. Ανδρουλάκη να υποχωρεί και να «σπάει» το χαρτοφυλάκιο, ώστε ο κ. Γερουλάνος να διατηρήσει το Ταμείο Ανάκαμψης. Τις υπόλοιπες αρμοδιότητες ανέλαβε η Μιλένα Αποστολάκη. Ο κ. Γερουλάνος ανέπτυξε ίσως την μεγαλύτερη δυναμική από όλους, καθώς για μόλις 858 ψήφους δεν πέρασε στον β’ γύρο, όπου όλες οι μετρήσεις τον έδειχναν φαβορί για νίκη. Στέλεχος με μετριοπαθές προφίλ αλλά και ισχυρή άποψη (ήταν ο πρώτος που επανέφερε το αίτημα για μετονομασία του ΚΙΝΑΛ σε ΠΑΣΟΚ), ψημένος στην αυτοδιοίκηση και στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας την Α’ Αθήνας, με κυβερνητική εμπειρία στις κυβερνήσεις Παπανδρέου, ήταν βέβαιο ότι θα αναλάμβανε έναν διακριτό ρόλο.

Τελευταίο, ο Νίκος Ανδρουλάκης άφησε τον συνδιεκδικητή της προεδρίας με τον οποίο έφτασε στον β’ γύρο, τον Χάρη Δούκα ο οποίος συγκέντρωσε το 40% και ως εκφραστής του, προφανώς, θέλει να λειτουργεί. Στις 10 το πρωί της Δευτέρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον δήμαρχο Αθηναίων στο σπίτι του, στην περιοχή του Παπάγου. Ήπιαν πρωινό καφέ και συνομίλησαν επί μία περίπου ώρα. Το κλίμα σύμφωνα με τις διαρροές από τις δύο πλευρές ήταν καλό, ωστόσο δεν έλειψαν οι διαφωνίες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του πρότεινε να αναλάβει θέση στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο χωρίς άλλο χαρτοφυλάκιο. Ο δήμαρχος Αθηναίων φέρεται να επιθυμούσε «το μίνιμουμ» να έχει τον Τομέα Αυτοδιοίκησης, ωστόσο αυτό το επεφύλασσε για τον Παναγιώτη Δουδωνή. Επίσης, ο κ. Δούκας φέρεται να εξέφρασε ενστάσεις για την επιλογή Ανδρουλάκη να αναθέσει τον Πολιτικό Σχεδιασμό στην Άννα Διαμαντοπούλου, εκτιμώντας ότι αυτό σηματοδοτεί κεντροδεξιά στροφή, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι η δύναμη του ΠΑΣΟΚ είναι προς τα κεντροαριστερά.

Μετά το ραντεβού με τον Χάρη Δούκα, ο κ. Ανδρουλάκης τηλεφώνησε στον Μιχάλη Κατρίνη και στη Νάντια Γιαννακοπούλου για να τους ενημερώσει ότι αναλαμβάνουν τα χαρτοφυλάκια Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου αντιστοίχως και ανακοίνωσε το τελικό σχήμα με τους ρόλους.

Οι διαφωνίες του Χάρη Δούκα εκφράστηκαν μέσω διαρροών λίγο αργότερα, στις οποίες απάντησε η Χ. Τρικούπη, δείχνοντας ότι η συνύπαρξη των δύο δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς. Ο Χάρης Δούκας, προφανώς θέλοντας να δείξει ότι εκφράζει το 40% του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους ανθρώπους που τον στήριξαν, δεν είδε με καλό μάτι τις αλλαγές. Θεώρησε ότι ο κ. Ανδρουλάκης προωθεί άγνωστα στελέχη όπως οι Μυρτώ Σαμαρά, Κατερίνα Σολωμού που παίρνουν θέσεις στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο και ταυτόχρονα μην αναβαθμίζει βουλευτές και στελέχη που τάχθηκαν υπέρ Δούκα (Μ. Χριστοδουλάκης, Ευ. Λιακούλη, Απ. Πάνας κ.α.) με στόχο να τον «ξεδοντιάσει» εσωκομματικά – εξ ου και η «διαρροή» δυσαρέσκειας.

Οι αιτιάσεις του δημάρχου Αθηναίων είναι τρεις:

Δεν υπηρετείται η ενότητα, καθώς δεν μπήκαν όλοι οι υποψήφιοι στο Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, ούτε οι θέσεις κατανεμήθηκαν δίκαια. Ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπος και προς τα κεντροδεξιά καιΌλες οι επιλογές που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης σηματοδοτούν την λογική της προηγούμενης θητείας του καθώς δεν έκανε τις υπερβάσεις και τις απαραίτητες συνθέσεις.

«Ο Χάρης Δούκας αποδέχτηκε την πρόταση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη να μετέχει στο «Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο» του ΠΑΣΟΚ, αφού άλλωστε η σύσταση του οργάνου ήταν δική του προεκλογική δέσμευση.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι στην τελική σύνθεση του οργάνου δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι (όπως ήταν η πρόταση του Χάρη Δούκα), ώστε να αποδειχθεί η ενότητα στην πράξη.

Ο στρατηγικός και πολιτικός σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι μονοπρόσωπο όργανο και προς μια πολιτική κατεύθυνση.

Οι συνολικές επιλογές, οι αρμοδιότητες, οι δομές και οι θέσεις στο κόμμα και στη Βουλή, δυστυχώς δεν αποπνέουν το αίσθημα ενότητας και δεν προωθούν τις απαραίτητες συνθέσεις και υπερβάσεις.

Σε κάθε περίπτωση συνεχίζουμε στον δρόμο της ενότητας και της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ».

«Πολύ φοβάμαι ότι ο Ανδρουλάκης δεν πήρε τα μηνύματα και επιστρέφουμε στα παλιά» έλεγε υποστηρικτής του κ. Δούκα εξηγώντας: «Δεν αξιοποίησε στελέχη από όλο το φάσμα, ώστε να σηματοδοτήσει την ενότητα και την υπέρβαση, δημιούργησε όργανα που αλληλοεξουδετερώνοντα, όπως το νέο Πολιτικό Κέντρο το οποίο θα έχει συμβουλευτικό-αποφασιστικό ρόλο, το Πολιτικό Συμβούλιο που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι το Συνέδριο της Άνοιξης και έναν Πολιτικό Σχεδιασμό με επικεφαλής την Διαμαντοπούλου που τα καπελώνει όλα» υποστήριζε. Στον αντίποδα από τη Χ. Τρικούπη υποστηρίζουν ότι όλα τα όργανα είναι επιτελικά και χρήσιμα χωρίς καπελώματα, υπενθυμίζοντας την Εκτελεστική Γραμματεία που είχε θεσπίσει παράλληλα ως πιο μικρό και ευέλικτο όργανο ο Γιώργος Παπανδρέου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της πλευράς Δούκα, στελέχη της Χ. Τρικούπη σημείωναν ότι «είναι πασιφανές πως οι αποφάσεις του προέδρου υπηρετούν την ενότητα και τη συστράτευση όλων των στελεχών και περαιτέρω θεωρούν ότι δεν βοηθούν διαρροές που συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα».

Ο ανασχηματισμός Ανδρουλάκης: Όλες οι αλλαγές σε κόμμα και Βουλή

Με απόφαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, συγκροτείται 9μελές Συντονιστικό Πολιτικό Κέντρο, στο οποίο θα μετέχουν οι:

Υπεύθυνη Πολιτικού Σχεδιασμού αναλαμβάνει η πρώην επίτροπος στην Ε.Ε. και πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου.

Συντονιστής Ομάδας Προγράμματος αναλαμβάνει ο Λευτέρης Καρχιμάκης, νομικός – πολιτικός επιστήμονας, και αναπληρώτρια η Κατερίνα Πλέσια-Ευσταθοπούλου, μηχανικός με ειδίκευση σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται ο Κώστας Τσουκαλάς, δικηγόρος – εργατολόγος.

Αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου ορίζεται η Όλγα Μαρκογιαννάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου & δρ πολιτικός μηχανικός.

Για τη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Δημήτρης Μπιάγκης, βουλευτής Κέρκυρας, ο οποίος επιπλέον αναλαμβάνει υπεύθυνος Δημογραφικής Πολιτικής.

Για τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προτείνεται ο Ιωάννης Τσίμαρης, βουλευτής Ιωαννίνων.

Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι οι:

Η «σκιώδης» κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ -Ποιοι αναλαμβάνουν υπεύθυνοι τομέων

Επιπλέον, ανακοινώνονται οι υπεύθυνοι των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας:

Κ.Τ.Ε. Οικονομικών: Πάρις ΚουκουλόπουλοςΚ.Τ.Ε. Οικονομίας (τράπεζες, ιδιωτικό χρέος & προστασία δανειοληπτών, επενδύσεις) Μιλένα ΑποστολάκηΚ.Τ.Ε. Οικονομίας (Ταμείο Ανάκαμψης): Παύλος ΓερουλάνοςΚ.Τ.Ε. Εξωτερικών: Δημήτρης ΜάντζοςΚ.Τ.Ε. Εθνικής Άμυνας: Μιχάλης ΚατρίνηςΚ.Τ.Ε. Εσωτερικών: Παναγιώτης ΔουδωνήςΚ.Τ.Ε. Παιδείας: Στέφανος Παραστατίδης Κ.Τ.Ε. Αθλητισμού & Νέας Γενιάς: Χριστίνα Σταρακά Κ.Τ.Ε. Υγείας: Ιωάννης ΤσίμαρηςΚ.Τ.Ε. Προστασίας του Πολίτη: Γιώργος ΜουλκιώτηςΚ.Τ.Ε. Υποδομών και Μεταφορών: Τάσος ΝικολαΐδηςΚ.Τ.Ε. Περιβάλλοντος: Μανώλης ΧριστοδουλάκηςΚ.Τ.Ε. Ενέργειας: Φραγκίσκος ΠαρασύρηςΚ.Τ.Ε. Ανάπτυξης: Γιώργος Νικητιάδης   Κ.Τ.Ε. Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας: Ελένη ΒατσινάΚ.Τ.Ε. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Παύλος ΧρηστίδηςΚ.Τ.Ε. Δικαιοσύνης, Θεσμών και Διαφάνειας: Ευαγγελία ΛιακούληΚ.Τ.Ε. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Ιλχάν ΑχμέτΚ.Τ.Ε. Πολιτισμού: Νάγια ΓρηγοράκουΚ.Τ.Ε. Μετανάστευσης και Ασύλου: Νάντια Γιαννακοπούλου Κ.Τ.Ε. Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Κατερίνα ΚαζάνηΚ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Μανόλης ΧνάρηςΚ.Τ.Ε. Ναυτιλίας: Σταύρος Μιχαηλίδης Κ.Τ.Ε. Νησιωτικής Πολιτικής: Παναγιώτης Παρασκευαΐδης Κ.Τ.Ε. Τουρισμού: Κατερίνα ΣπυριδάκηΚ.Τ.Ε. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Απόστολος ΠάναςΚ.Τ.Ε. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ανδρέας Πουλάς