Ένα νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει τη δράση του Γραφείου του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στο Ισραήλ ψηφίστηκε οριστικά το βράδυ της Δευτέρας (28/10) από το ισραηλινό κοινοβούλιο.
Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε το νομοσχέδιο που απαγορεύει τη δράση της UNRWA στο έδαφος της χώρας. Για νέο σχέδιο εκεχειρίας κάνει λόγο το γραφείο του Νετανιάχου.
Η νομοθεσία, η οποία δεν θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, κινδυνεύει να οδηγήσει στην κατάρρευση της ήδη εύθραυστης διαδικασίας διανομής βοήθειας σε μια στιγμή που η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται.
Ένα δεύτερο νομοσχέδιο που διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την UNRWA ψηφίστηκε επίσης αργότερα τη Δευτέρα.
BREAKING: Israeli parliament bans the UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) from inside the country.
🔴 LIVE updates: https://t.co/5ANulO0fal pic.twitter.com/2CEBLf5gWl— Al Jazeera Breaking News (@AJENews) October 28, 2024
Το Ισραήλ εδώ και καιρό επικρίνει με δριμύτητα την UNRWA. Οι σχέσεις των δύο πλευρών έφτασαν σε ρήξη μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η ισραηλινή κυβέρνηση υποστήριξε ότι ορισμένοι εργαζόμενοι στην UNRWA συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς εναντίον του ισραηλινού εδάφους.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, προειδοποίησε το Ισραήλ στις 10 Οκτωβρίου να μην ψηφιστεί ο νόμος που θα απαγόρευε τη δράση της UNRWA. Την προηγουμένη, παρόμοια έκκληση έκανε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε σε πρώτη ανάγνωση τον Ιούλιο, προτείνει να απαγορευτεί η δράση της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, του τομέα που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ το 1967.
Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο σήμερα ο βουλευτής Γιούλι Εντελστάιν είπε ότι υπάρχει «ένας βαθύς δεσμός μεταξύ της τρομοκρατικής οργάνωσης (Χαμάς) και της UNRWA και το Ισράηλ δεν μπορεί να το δεχτεί».
Η UNRWA ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1949 και διαχειρίζεται κυρίως κέντρα υγείας και σχολεία στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. Θεωρείται «η σπονδυλική στήλη» της διεθνούς βοήθειας στη Γάζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανθρωπιστική καταστροφή. Ορισμένοι από τους δωρητές της διέκοψαν τη χρηματοδότηση στις αρχές του έτους, αφού το Ισραήλ κατηγόρησε περίπου 20 από τους 13.000 εργαζομένους της στη Γάζα ότι συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023. Οι περισσότεροι δωρητές ανακάλεσαν κατόπιν την απόφαση αυτή, εκτός από τον μεγαλύτερο, τις ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο δεν προτείνει εναλλακτικούς φορείς για την παροχή βασικών προμηθειών στους ανθρώπους που υποφέρουν στην περιοχή. Η UNRWA παρέχει εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες βασικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες σε όλη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης από το Ισραήλ, Δυτικής Όχθης.
«Αν περάσει και αν εφαρμοστεί, είναι καταστροφή», είχε δηλώσει νωρίτερα η Juliette Touma, διευθύντρια επικοινωνίας της UNRWA. «Η UNRWA είναι η μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση στη Γάζα… Ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά της;».
Περισσότεροι από 1,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους και η Γάζα αντιμετωπίζει εκτεταμένες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.
Όπως μεταδίδει ο Guardian, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Κνεσέτ, το κοινοβούλιο του Ισραήλ, πριν από τη βασική ψηφοφορία για την απαγόρευση της νομικής ασυλίας στην υπηρεσία βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών Unrwa.
Η Ουάσινγκτον πάντως δήλωσε νωρίτερα «πολύ ανήσυχη» για το νομοσχέδιο που υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο. «Έχουμε γνωστοποιήσει ξεκάθαρα στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι ανησυχούμε βαθιά (…) και καλούμε την κυβέρνηση να μην το εγκρίνει», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, επαναλαμβάνοντας τον «κρίσιμο» ρόλο που διαδραματίζει αυτή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Τη «βαθύτατη λύπη» του εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέβιντ Λάμι. «Οι ισχυρισμοί εναντίον του προσωπικού της UNRWA ερευνήθηκαν σε βάθος και δεν δικαιολογούν τη ρήξη των δεσμών» με αυτήν την υπηρεσία του ΟΗΕ, είπε στο Κοινοβούλιο.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε απόψε ότι συζήτησε με τους διαπραγματευτές στο Κατάρ ένα νέο σχέδιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα και εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ, της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, Νταβίντ Μπαρνέα συναντήθηκε στο Κατάρ με τον αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς και τον Καταριανό πρωθυπουργό, για να συζητήσουν αυτό το «νέο σχέδιο συμφωνίας» ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι συζητήσεις «θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μεταξύ των μεσολαβητών και της Χαμάς» ώστε να εξεταστεί κατά πόσο είναι εφικτές οι συνομιλίες και να γίνει προσπάθεια να οδηγηθούν σε μια συμφωνία, πρόσθεσε το πρωθυπουργικό γραφείο.
Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, το σχέδιο περιλαμβάνει προηγούμενες προτάσεις αλλά λαμβάνει υπόψη και τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.
Χθες Κυριακή, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η χώρα του οποίου μεσολαβεί, μαζί με τις ΗΠΑ και το Κατάρ, για τον τερματισμό του πολέμου, πρότεινε μια διήμερη εκεχειρία, κατά την οποία θα απελευθερωθούν τέσσερις Ισραηλινοί όμηροι, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές. Μέσα σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις «για την πλήρη κατάπαυση του πυρός και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα.
Λίγο νωρίτερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους αφού άσκησε το εκλογικό δικαίωμά του στο Ντέλαγουερ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα «πρέπει να σταματήσει».
«Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός (σ.σ. στη Γάζα). Πρέπει να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο. Πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει, πρέπει να σταματήσει», επανέλαβε με έμφαση.
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι θα ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για μια κατάπαυση του πυρός, μετά την πρόταση της Αιγύπτου για διήμερη εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, η οποία παρουσιάζεται ως το πρώτο βήμα για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν ηγείται ενός «άξονα του κακού» και ότι το Ισραήλ εμποδίζει αυτό το κακό να εξαπλωθεί και να απειλήσει την ειρήνη σε όλο τον κόσμο.
Το Ιράν επιδιώκει να κατασκευάσει πυρηνικές βόμβες για να καταστρέψει το Ισραήλ και θα μπορούσε στην συνέχεια να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός κατά την ομιλία του όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Το Ιράν προσπαθεί να κατασκευάσει στοκ πυρηνικών βομβών με στόχο να καταστρέψει το Ισραήλ, βομβών που θα οπλίζουν πυραύλους μακρού βεληνεκούς και θα μπορούσε να απειλήσει ολόκληρο τον κόσμο σε οποιαδήποτε τοποθεσία».
«Αν πέσει το Ισραήλ, ολόκληρη η Μέση Ανατολή θα πέσει στα χέρια του, αλλά εμείς δεν θα πέσουμε. Θα κερδίσουμε και όλος ο κόσμος θα είναι καλύτερος», είπε ο πρωθυπουργός.
«Καταστρέψαμε σοβαρά τα αμυντικά συστήματα του Ιράν και την ικανότητά του να εξάγει πυραύλους», είπε ο Νετανιάχου. «Επιτεθήκαμε σε βιομηχανικά εργοστάσια θανάτου, τα χτυπήσαμε» πρόσθεσε.
Ο Νετανιάχου είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στο να πείσουν το Ισραήλ να μετριάσει την απάντησή του στους βομβαρδισμούς του Ιράν την 1η Οκτωβρίου. «Παίρνουμε αποφάσεις μόνοι μας σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις εκτιμήσεις μας», είπε ο Νετανιάχου.
Ο Νετανιάχου προσβλέπει σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι προσβλέπει σε συμφωνίες ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες όταν θα έχει τελειώσει ο πόλεμος με τους συμμάχους του Ιράν, την Χαμάς και την Χεζμπολάχ.
«Προσβλέπω στην συνέχιση της διαδικασίας της οποίας ηγήθηκα λίγα χρόνια πριν με την υπογραφή των ιστορικών Συμφωνιών του Αβραάμ και στην επίτευξης ειρήνης και με άλλες αραβικές χώρες», δήλωσε ο Νετανιάχου στην ομιλία του κατά την εναρκτήρια της κοινοβουλευτικής περιόδου συνεδρίασης της Κνεσέτ.
«Οι χώρες αυτές, και άλλες χώρες, βλέπουν καθαρά τα πλήγματα που καταφέρουμε σε όσους μας επιτίθενται, στον ιρανικό άξονα του κακού. Προσβλέπουν, όπως και εμείς, σε μία σταθερή, ασφαλή και ανθηρή Μέση Ανατολή», είπε.