Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εισέρχεται και επισήμως στο δεύτερο έτος του από σήμερα, Δευτέρα (7/10), με την ελπίδα για αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερα.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν σήμερα στον νότιο Λίβανο και σε προσφυγικό καταυλισμό στη Γάζα ενώ συμπληρώνεται ένας χρόνος πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αμετανόητος ο Νετανιάχου και αποφασισμένος να συνεχίσει.

Σήμερα, από νωρίς το πρωί ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, “ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ”, όπως δήλωσαν οι IDF.

Όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ΑΝΙ, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε σήμερα περίπου 30 χωριά στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το βόρειο Ισραήλ, σε λιγότερο από μισή ώρα. Σύμφωνα με το ΑΝΙ, “σειρά πληγμάτων” πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες ακόμη περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς τα διασυνοριακά πυρά, που αντάλλασσαν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου μετατράπηκαν την 23η Σεπτεμβρίου σε ανοικτό πόλεμο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ενός στρατιώτη του “κατά τη διάρκεια μαχών στα σύνορα με τον Λίβανο”, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σε 13 ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στο βόρειο μέτωπο από την έναρξη της χερσαίας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Χεζμπολάχ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, σήμερα ισραηλινά άρματα μάχης προέλασαν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο από τους οκτώ ιστορικούς προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αφού πρώτα τον περικύκλωσαν. Λίγο μετά την ομοβροντία ρουκετών που εκτόξευσε η Χαμάς προς το Τελ Αβίβ, ο ισραηλινός στρατός επέκτεινε την εντολή εκκένωσης της Τζαμπάλια για να συμπεριλάβει περιοχές στις βόρειες πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια.

Οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούσαν την Τζαμπάλια από αέρος και ξηράς και υγειονομικοί δήλωσαν πως αρκετοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, με τους διασώστες να μην είναι σε θέση να φθάσουν σε κάποια από τα θύματα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε από την πλευρά του ότι σκότωσε δεκάδες μαχητές και εξάρθρωσε στρατιωτικές υποδομές στην Τζαμπάλια, λέγοντας ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί για να αποφευχθεί η ανασύνταξη της Χαμάς.

Την ίδια στιγμή, στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, όπου έχουν καταφύγει ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, ισραηλινή αεροπορική επίθεση έπληξε σκηνές εντός του χώρου του νοσοκομείου Αλ-Άκσα, τραυματίζοντας 11 ανθρώπους, δήλωσαν Παλαιστίνιοι υγειονομικοί. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε μαχητές της Χαμάς που δρούσαν από κέντρο διοίκησης το οποίο βρισκόταν εντός του νοσοκομείου.

Nωρίτερα το απόγευμα της Δευτέρας (7/10), βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ, ο οποίος, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow.

Από την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους γρήγορα στα καταφύγια.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πρότεινε να χαρακτηριστεί ο πόλεμος κατά της Χαμάς ως ο “Πόλεμος της Αναγέννησης“, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την επίθεση της Χαμάς στο βόρειο Ισραήλ, αλλά και με δεδομένη την ανταλλαγή πυρών με το Ιράν.

Ειδικότερα, ο κ. Νετανιάχου, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ζήτησε, όπως αναφέρει η Jerusalem Post, να αλλάξει το όνομα επιχειρήσεων των IDF από “Σιδερένια Ξίφη- Iron Swords” σε “Πόλεμο της Αναγέννησης”, χωρίς ωστόσο να θέσει το ζήτημα προς συζήτηση ή ψηφοφορία.

“Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου”, τόνισε επίσης ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης με ανώτατους αξιωματούχους ασφαλείας, αφότου αναφέρθηκε στα “επτά μέτωπα που αντιμετωπίζει η χώρα του” (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Σημειώνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα μία έκτακτη ενημέρωση των ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας της χώρας, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων, Ρον Ντέρμερ και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Νοέλ Μπαρό.

Aπό την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι θέλει να διεξάγει μια “μακρά μάχη φθοράς” κατά του Ισραήλ, έναν χρόνο μετά την πολύνεκρη επίθεσή της 7ης Οκτωβρίου. “Η επιλογή μας είναι να συνεχίσουμε την αναμέτρηση με μια μακρά, επώδυνη και δαπανηρή μάχη φθοράς για τον εχθρό”, δήλωσε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, ο Αμπού Ομπέιντα, σε βίντεο που προβλήθηκε από το Al Jazeera, το τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ.