Τους 32 βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας θα ενημερώσει σήμερα (17.30μ.μ.) ο Γιώργος Γεραπετρίτης για την πορεία του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το Κυπριακό.

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή όσον αφορά τις εξελίξεις στα δύο εθνικά μέτωπα, αλλά και τις επιθέσεις που δέχεται η κυβέρνηση από τα δεξιά για τους χειρισμούς της. «Το ότι το συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε, ούτε προδίδουμε κανέναν» ήταν το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, προς τις «εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα, από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα μέσα μαζικής ενημέρωσης».

Ο κ. Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στις 8 Νοεμβρίου με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα και θα εξετάσουν αν οι δύο πλευρές συμφωνούν στο πλαίσιο και τους κανόνες για να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. «Είναι το μόνο θέμα που δέχεται η Ελλάδα στο τραπέζι του διαλόγου και αν η Τουρκία βάλει ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα, τότε δεν μπορούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση», διαμηνύουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία για «ολιστική λύση στο Αιγαίο», κάτι που για την ελληνική πλευρά συνιστά κόκκινο γραμμή αν περιλαμβάνει ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αν και το ραντεβού της 8ης Νοεμβρίου είναι σημαντικό για την εξέλιξη της συζήτησης, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν να υπάρξουν και νέες συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών έως τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Ιανουάριο προκειμένου να διαπιστωθεί αν θα γίνει το επόμενο βήμα και να ξεκαθαριστούν όλες οι λεπτομέρειες.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι το καλό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί στις σχέσεις των δύο χωρών τον τελευταίο χρόνο μέσα από τις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν και την ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας των υπουργών Εξωτερικών έχει οδηγήσει στη δυνατότητα και οι δύο πλευρές να εκφράζουν με ειλικρίνεια τις θέσεις τους. «Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μία συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», όπως έχει δηλώσει ο κ. Μητσοτάκης, όμως μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση επί τη βάση αμοιβαίας κατανόησης. Στα θετικά της παρούσας περιόδου είναι η διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, καθώς ήδη έχει ανοιχτά μέτωπα στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Γεραπετρίτης έχει την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού για να χειριστεί τον πολιτικό διάλογο με την Άγκυρα και να διαπιστώσει αν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να γίνει το επιπλέον βήμα στη διαπραγμάτευση. Διπλωματικές πηγές με εμπειρία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις συνιστούν ψυχραιμία ως προς τις εξελίξεις καθώς «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, δεν θα λυθεί ένα τέτοιο θέμα από τη μια μέρα στην άλλη».

Η πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη να ενημερώσει τους γαλάζιους βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας έχει, επίσης, στόχο να αποφευχθούν παραφωνίες για τα εθνικά θέματα από το εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης. Είναι δεδομένες οι ενστάσεις που έχουν εκφράσει με δημόσιες δηλώσεις τους ο Κώστας Καραμανλής και κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς που δεν βλέπουν με καλό μάτι την προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση της διαφοράς που αφορά τις θαλάσσιες ζώνες. Δεν είναι μυστικό ότι την ίδια άποψη συμμερίζονται και βουλευτές της ΝΔ, παρότι, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο έχει τεθεί ως στόχος από διαφορετικές κυβερνήσεις, όπως και από την σημερινή. Το επόμενο διάστημα ο κ. Γεραπετρίτης αναμένεται να συναντηθεί και να συζητήσει και με τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να τους ενημερώσει για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τον διάλογο με τη γείτονα.