Ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε χθες στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Την ίδια ώρα, σε ότι αφορά τον Λίβανο οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η επέμβαση του Ισρ για την εξόντωση της Χεζμπολάχ να μην έχει τα αποτελέσματα της Γάζας.

«Λέω πολύ ξεκάθαρα ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει στρατιωτική δράση στον Λίβανο που θα μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα και το αποτέλεσμα της οποίας να μπορούσε να μοιάζει με τη Γάζα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το γραφείο του τελευταίου. Στην επικοινωνία συμμετείχε και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για πρόεδρος.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε τη στιγμή που το Ισραήλ προετοιμάζει μια απάντηση στην πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Ιράν. Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν μεταξύ τους για τελευταία φορά στις 21 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζο Μπάιντεν, ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

Το Channel 12 News μετέδωσε πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Νετανιάχου ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ισραηλινό πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

«Αναμένουμε (οι Ισραηλινοί) να συμμορφωθούν πλήρως με αυτές τις υποχρεώσεις», σημείωσε ο Μπάιντεν. «Αν δεν πολεμήσουμε θα πεθάνουμε… Υπάρχει μόνο μια δύναμη στον κόσμο που πολεμά το Ιράν αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ», ανέφερε από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν, υπογράμμισε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύσσονται και στα νοτιοδυτικά του Λιβάνου ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούστηκαν βομβαρδισμοί στη Βηρυτό. Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, στο Κιριάτ Σμονά, σημειώθηκε χθες αιματηρή επίθεση της Χεζμπολάχ με ρουκέτες.

Πέντε υγειονομικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας. Τα θύματα εργάζονταν σε κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στην κοινότητα Ντερντγκάια, αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

IDF: «Τα αντίποινα εναντίον του Ιράν θα είναι θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ τόνισε χθες πως τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν για την πυραυλική του επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβή και αναπάντεχα», σε βίντεο που δημοσιεύτηκε σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Αφού περιέγραψε την πυραυλική επίθεση του Ιράν την 1η Οκτωβρίου ως αποτυχημένη, ο Γκάλαντ δήλωσε: «Οποιοσδήποτε μας επιτίθεται, θα πληγεί και θα πληρώσει ένα τίμημα. Η επίθεσή μας θα είναι θανατηφόρα, ακριβής και πάνω απ’ όλα αναπάντεχη, δεν θα καταλάβουν τι συνέβη και πώς συνέβη, θα δουν τα αποτελέσματα».

Στο μεταξύ, το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Συρία, εξαπολύοντας τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές εναντίον βιομηχανικής ζώνης στην επαρχία Χομς, την επομένη ενός πλήγματος στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Στόχος της επίθεσης ήταν «εργοστάσιο αυτοκινήτων» στην πόλη Χασία, σύμφωνα με το SANA, που κάνει λόγο για «μεγάλη πυρκαγιά» και σημαντικές υλικές ζημιές. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι καταστράφηκαν «οχήματα με ιατρικές προμήθειες».

Εκρήξεις αναφέρθηκαν επίσης στην πόλη Ντεράα της νοτιοδυτικής Συρίας, χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τα αίτια μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες νεκροί και τραυματίες είναι ο απολογισμός μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρειο τμήμα της Γάζας, eνώ ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή να κλείσουν τρία νοσοκομεία στην περιοχή.