Με μια ρελάνς στο μέτωπο των φόρων η κυβέρνηση θέλει, στο φόντο των πολιτικών εξελίξεων, όπου οι προσδοκίες από την αντιπολίτευση ανεβαίνουν, να στείλει μήνυμα στήριξης των εισοδημάτων. Ειδικά, την ώρα που η ακρίβεια παραμένει το μείζον ζήτημα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να δώσει “μέρισμα” από το υπερπλεόνασμα, σε μια κατηγορία πολιτών, που, μεταξύ άλλων, έχει και ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, ευρισκόμενο, παράλληλα, και σε οικονομική “μέγγενη”.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος, για όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι, με στόχο να στείλει μήνυμα στήριξης έναντι της ακρίβειας.

Έτσι, στο πλαίσιο της συζήτησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» από το 2025, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και θα ισχύσει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ουσιαστικά, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχώρησε στην κίνηση αυτή, για όλους τους μισθωτούς οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι, νωρίτερα από ό,τι είχε προεκλογικά εξαγγελθεί, δηλαδή από το 2025 ήδη, αντί το 2027-2028.

«Δεν υποτιμώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, ιδιαίτερα από το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ, ή την απόκλιση των εισοδημάτων από το μέσο όρο της Ευρώπης», τόνισε ο υπουργός. «Δεν ισχυριστήκαμε ότι έχουμε έναν μαγικό τρόπο να λύσουμε τα προβλήματα. Υποσχεθήκαμε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά θα κάνουμε. Πρέπει να κρινόμαστε σε σχέση με τις προεκλογικές μας υποσχέσεις και να θυμόμαστε επίσης το σημείο αφετηρίας. Αλλά την ίδια στιγμή θα ήταν άδικο, όχι μόνο για τον εαυτό μας, αλλά για τους Έλληνες πολίτες, τις προσπάθειες και τις θυσίες των τελευταίων ετών, να αφήσουμε να παρουσιάζεται εικόνα μηδενισμού ή ισοπέδωσης που απέχει από την πραγματικότητα, τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και των μέσων ενημέρωσης που δεν έχουν συνωμοτήσει υπέρ της Ελλάδας και της κυβέρνησης, αλλά καταγράφουν μια πραγματικότητα για όλες τις χώρες»  τόνισε ο υπουργός, στέλνοντας το μήνυμα για την κατάργηση του  «ελάχιστου φόρου» ο οποίος αφορούσε όλους τους επαγγελματίες, αλλά και πολλούς εργαζόμενους με αυτή τη νέα μορφή εργασιακής σχέσης. Παράλληλα, θέλησε να τονίσει ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά στην κατεύθυνση των μειώσεων φόρων.

«Η κυβέρνηση – αν εξαιρέσετε το τέλος κλιματικής κρίσης και το φόρο στην κρουαζιέρα – έχει κάνει μόνο μειώσεις φόρων. Κάνετε μια συνειδητή σύγχυση ανάμεσα στην αύξηση των φόρων, που δεν υφίσταται και την αύξηση των εσόδων ,που πράγματι υπάρχει γιατί έχουμε ανάπτυξη, άρα μεγαλύτερη πίτα και έχουμε επίσης αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», σημείωσε ο υπουργός.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία που παρουσίασε, οι αποκλιμκώσεις φόρων βασίζονται σε μια καλή δημοσιονομική εικόνα, καθώς:

Στο 6μηνο του 2024 με πληθωρισμό 3% τα έσοδα από το ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 10,3%. Το 7,3 % της αύξησης συνεπώς οφείλεται στην ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής π.χ. με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Συνολικά το 2024 αναμένεται υπέρβαση των εσόδων του προϋπολογισμού από φόρους κατά 5,2%. Το 60% της αύξησης των εσόδων οφείλεται στην αύξηση της εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και το 26 % στην αύξηση των αμοιβών.

Το 2025 υπολογίζεται αύξηση των εσόδων κατά 3,7% πρωτίστως λόγω της ανάπτυξης της οικονομίας και χωρίς καμία αύξηση φόρων παρά μόνο με μειώσεις. Με κυριότερο παράδειγμα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που αυξάνει τα χρήματα που βάζουν στην τσέπη τους οι εργαζόμενοι.

Στο φόντο αυτό, για τους “μπλοκάκηδες”, που αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, σε ένα κόσμο, που η εργασιακή “ευελιξία” αποτελεί κανόνα, αποφάσισε να “σβήσει” ένα μέτρο που παρέπεμπε, εμφατικά,  στα χρόνια των μνημονίων, καθώς επιβλήθηκε με το Α’ Μνημόνιο και τον ν.3986/2011. Πέρα από τους δημοσιονομικούς λόγους, είχε προωθηθεί και για να εκκαθαριστεί και το Μητρώο της εφορίας, καθώς, με το “καλημέρα” της εφαρμογής του πάνω από 1 εκατομμύριο ανενεργά επαγγελματικά ΑΦΜ διαγράφηκαν.

Πλέον, με την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος χιλιάδες φυσικά πρόσωπα θα δουν στην τσέπη τους έως και τα 500 περισσότερα, σε ετήσια βάση, ανάλογα, πάντα, με τους μήνες που λειτουργούσε η επιχείρηση ή το “μπλοκάκι” τους, κάθε χρόνο. Ειδικότερα, περίπου 25.000 «μπλοκάκηδες» (φυσικά πρόσωπα) με 1 έως 3 εργοδότες, οι οποίοι φορολογούνται μεν σαν μισθωτοί και δικαιούνται έκπτωση φόρου (έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ για τους άγαμους), αλλά δεν έχουν δικαίωμα να εκπίπτουν δαπάνες (έξοδα) για να μειώσουν το φορολογητέο εισόδημα ή να εμφανίζουν ζημιές, όπως οι πραγματικοί επαγγελματίες, θα έχουν ένα σημαντικό όφελος.  Υπενθυμίζεται, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλαν λιγότερα (325 αντί 650 ευρώ) καθώς η έκπτωση 50% που ίσχυσε, αφορούσε μόνον όσους εντάσσονταν στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τους μισθωτούς με μπλοκάκι.

Να σημειωθεί ότι το 2024 για τα εισοδήματα του 2023 επιβλήθηκε το εν λόγω Τέλος.  Πάντως, μέχρι να καταργηθεί πλήρως για όλους, το τέλος επιτηδεύματος θα ισχύει πλέον μόνον:

– για τα νομικά πρόσωπα (εταιρίες) με ορίζοντα κατάργησης ως το 2027 πιθανότατα.

–  για φυσικά πρόσωπα (αμιγώς επαγγελματίες και όχι μισθωτοί με μπλοκάκι) οι οποίοι υπόκεινται στην τεκμαρτή φορολόγηση, αλλά ζητούν να εξαιρεθούν και να φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδα (κέρδη) που εμφανίζουν ότι είχαν λογιστικά, εφόσον αυτά επιβεβαιωθούν κατόπιν ειδικού φορολογικού ελέγχου τον οποίο θα προκαλέσουν οι ίδιοι στην επιχείρησή τους.