Σύμη: Άγρια κόντρα του δημάρχου με τον Γεωργιάδη για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας – Δείτε βίντεο

Ο κ. Παπακαλοδούκας τόνισε ότι στο νησί «έχουμε δύο ασθενοφόρα που παραμένουν όμως ακινητοποιημένα, αφού είναι χωρίς οδηγούς, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 3.000 και 500 παιδιά στα σχολεία και την καλοκαιρινή περίοδο μισό εκατομμύριο επισκέπτες.

Εγώ δε μιλάω με λαϊκισμό και δεν θέλω να σε βάλω χαμηλότερα στην εκτίμησή μου, απ’ όσο σε έχω. Οι βουλευτές δεν έχουν οδηγούς και οι οδηγοί των ασθενοφόρων θέλουν ειδική εκπαίδευση. Δεν θα πάρεις κανέναν οδηγό από βουλευτή και μην αδικείς τον εαυτό σου. Λαϊκισμό σε μένα δεν θα κάνεις! Ντροπή σου…Βγήκες στην τηλεόραση για να κάνεις λαϊκισμό και όχι για τα αιτήματα του τόπου λέγοντας ψέματα ότι οι βουλευτές έχουν οδηγούς»

Έντονη αντιπαράθεση είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με τον δήμαρχο Σύμης, Λευτέρη Παπαδολούκα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με την υποστελέχωση του τοπικού Κέντρου Υγείας.

Έχουμε δύο αγροτικούς γιατρούς και μία ορθοπεδικό που δεν μπορεί να εκτελέσει τα καθήκοντά της, αφού το νησί δεν έχει ακτινολόγο και τα περιστατικά πάνε στη Ρόδο. Το Κ.Υ. Σαββατοκύριακο είναι κλειστό και λειτουργεί μόνο με εφημερία. Δεν μπορούμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας χωρίς γιατρούς».

Ο κ. Παπακαλοδούκας μίλησε από τον εξωτερικό χώρο του Κέντρου Υγείας, ενώ ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης φιλοξενείτο σε στούντιο πρωινής εκπομπής της τηλεόρασης του ΟPΕΝ.

Τα αίματα άναψαν όταν ο δήμαρχος απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας είπε ότι οι 300 βουλευτές έχουν από έναν οδηγό, οι οποίοι θα πρέπει να φύγουν από κει και να στελεχώσουν τα νησιά που δεν έχουν οδηγούς ασθενοφόρων.

«Βρισκόμαστε στο Κ.Υ., ένα κτίριο 1.000 τ.μ. που ζηλεύει όλο το Αιγαίο» όπως είπε ο Δήμαρχος, «που αυτή τη στιγμή είναι κλειστό όμως αφού λειτουργεί ως Πολυδύναμο Ιατρείο, ενώ έχει αναβαθμισθεί σε Κ.Υ. με ΦΕΚ και δεν έχει βγει ακόμη το οργανόγραμμα.

Εδώ και 22 χρόνια αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της υγείας το νησί που υποδέχεται 500.000 επισκέπτες κάθε σεζόν». 

«Αν ζηλεύεις τους βουλευτές να πας να γίνεις βουλευτής», είπε οργισμένος απευθυνόμενος ο κ. Γεωργιάδης στον Λ. Παπακαλοδούκα, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε τόσους πολλούς γιατρούς και νοσηλευτές για να καλυφθούν τα κενά στα νησιά.

«Ειδικά στη Σύμη δύο φορές με πήρε το καλοκαίρι ο δήμαρχος που έφυγε γιατρός και αμέσως ανταποκρίθηκα και δώσαμε λύση», είπε επιπροσθέτως.

Ο δήμαρχος απάντησε ότι βγήκε στην εκπομπή για να μεταφέρει το πρόβλημα των νησιών. «Εσείς βγαίνετε σε καθημερινή βάση κ. Γεωργιάδη και κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Εγώ δεν λαϊκίζω και είμαι ο δήμαρχος ενός μικρού ακριτικού νησιού 4 ν.μ. από την Τουρκία που μεταφέρω το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μικρά νησιά. Το πρόβλημα θα το μεταφέρω στους Τούρκους ή σε σας κ. υπουργέ; Γι αυτό πληρώνεστε κ. υπουργέ για να κάνετε τη δουλειά σας. Αν θέλετε ελάτε να πάρετε πίσω τα ασθενοφόρα…», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακαλοδούκας.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι το Κ.Υ. ανακαινίσθηκε επί κυβερνήσεως ΝΔ, όπως και το ασθενοφόρο ήρθε επί της ίδιας κυβερνήσεως του Κ. Μητσοτάκη, ενώ πήγαν και 7 γιατροί στο νησί.

«Ανοίξαμε τη λίστα των επικουρικών και κανείς δεν θέλει να πάει στη Σύμη, δεν έχει δείξει κανείς ενδιαφέρον», υποστήριξε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Αργότερα ο υπουργός Υγείας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Ο δήμαρχος της Σύμης κατηγόρησε το Υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ για αδιαφορία ως προς τις συνθήκες υγείας στο νησί του και απαξίωσε τη δημιουργία του νέου Περιφερειακού Ιατρείου που μεταφέρουμε σε Κέντρο Υγείας.

Στη Σύμη ανακαινίσαμε λοιπόν το παλαιό πολυδύναμο ιατρείο και το μετατρέψαμε σε ΚΥ. Τα ασθενοφόρα είναι εντελώς καινούργια η Σύμη είναι από τα πρώτα νησιά που έλαβαν από τα νέα ασθενοφόρα.

Επίσης έχουν τοποθετηθεί μετακινηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, επτά γιατροί που για διάφορους λόγους ζήτησαν να φύγουν ή να μην παραμείνουν.

Ένας από τους λόγους που οι ιατροί που βρίσκουμε και τους πείθουμε να πάνε εκεί και τελικά φεύγουν οι εντελώς ακατάλληλες οικίες που τους βρίσκουν ο Δήμος.

Ανοίξαμε την πλατφόρμα για να προσφέρουμε επικουρικό οδηγό επικουρικών υποψηφίων όμως συμμετέχοντες στη λίστα δεν υπάρχει ακόμη.

Εάν ο δήμαρχος γνωρίζει κάποιον που ενδιαφέρεται να προσληφθεί ότι τον προσλάβουμε αμέσως.

Ζητήσαμε από τους στρατιώτες οδηγούς αλλά δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα μας για τη Σύμη.

Ο νόμος όμως που ψηφίσαμε επιτρέπει να οδηγούν τους ασθενοφόρους υπαλλήλους των ΟΤΑ ή της πυροσβεστικής.

Θα με συγχωρέσει ο κ. δήμαρχος αλλά η εικόνα του να κλωτσάει το ασθενοφόρο που του αγόρασε και του έφερε στη Σύμη όχι ο υπουργός αλλά ο Ελληνικός λαός είναι εντελώς απαράδεκτη.

Σας παραθέτω τις εικόνες από το Περιφερειακό Ιατρείο όπως λειτουργούσε όταν ήρθε στην Κυβέρνηση στις 07 Ιουλίου 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το Περιφερειακό Ιατρείο, που αλλάζει στο Κέντρο Υγείας όπως είναι σήμερα για να βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματά σας».

Σήμερα το πρωί στο @opentvgr ο κ. Δήμαρχος της Σύμης κατηγόρησε το Υπουργείο Υγείας και την 2η ΥΠΕ για αδιαφορία ως προς τις συνθήκες Υγείας στο νησί του και απαξίωσε την δημιουργία του νέου Περιφερειακού Ιατρείου που μεταλάσσουμε σε Κέντρο Υγείας.
Στη Σύμη ανακαινίσαμε λοιπόν… pic.twitter.com/8smqNgOZw5
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) October 6, 2024