Σύγκρουση συμφερόντων στην ΕΡΤ: Ο διορισμός Μπαρμπούνη στην επιτροπή προγράμματος εγείρει ζητήματα ανεξαρτησίας

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024, 6:16 μμ

Ο προσωρινός πρόεδρος της ΕΡΤ, Γιάννης Παπαδόπουλος, διόρισε τον σύμβουλό του για οικονομικά θέματα, Νίκο Μπαρμπούνη, στην επιτροπή προγράμματος της ΕΡΤ.

Αυτή η απόφαση προκαλεί σοβαρά ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων και παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων. Συγκεκριμένα, το παράδοξο της κατάστασης έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος άνθρωπος, ο Νίκος Μπαρμπούνης, θα εισηγείται προγράμματα ως μέλος της επιτροπής προγράμματος και ταυτόχρονα θα τα εγκρίνει ή θα τα απορρίπτει ως σύμβουλος του προέδρου. Αυτή η διπλή ιδιότητα δημιουργεί σύγχυση ρόλων και υπονομεύει την αντικειμενικότητα και την αμεροληψία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σε όλη την Ευρώπη, απαγορεύεται ρητά οι πρόεδροι και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων να λαμβάνουν μέρος στη λήψη λειτουργικών αποφάσεων. Ο ρόλος τους περιορίζεται στην έγκριση και τον έλεγχο, ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αμεροληψία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αυτή η αρχή είναι θεμελιώδης για την προστασία της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης από πολιτικές και άλλες εξωτερικές επιρροές, και για την εξασφάλιση της εμπιστοσύνης του κοινού. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος, παρά τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές και τις συστάσεις της EBU, αγνοεί αυτές τις αρχές, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για την τρέχουσα διακυβέρνηση της ΕΡΤ.