Εκατομμύρια Ισραηλινοί έσπευσαν στα καταφύγια το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς ηχούν οι σειρήνες στο κεντρικό Ισραήλ για ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, έγινε γνωστό από τον στρατό.

Οι σειρήνες ήχησαν μεταξύ άλλων στο Τελ Αβίβ, το οικονομικό κέντρο της χώρας, ενώ η αστυνομία διευκρίνισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για να εντοπιστούν τοποθεσίες που έχουν πληγεί από τα συντρίμμια ρουκετών.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τρία βλήματα πέρασαν από τον Λίβανο στο ισραηλινό έδαφος και ότι όλα αναχαιτίστηκαν.

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν το σημείο από το οποίο εκτοξεύθηκαν τα βλήματα, πρόσθεσε ο στρατός, σημειώνοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Νετανιάχου: Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «να πλήττει ανελέητα τη Χεζμπολάχ, μεταξύ άλλων στη Βηρυτό», σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: θα συνεχίσουμε να πλήττουμε ανελέητα τη Χεζμπολάχ σε όλα τα τμήματα του Λιβάνου, περιλαμβανομένης της Βηρυτού», είπε ο Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στη στρατιωτική βάση που επλήγη την προηγούμενη ημέρα από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που έριξε η λιβανέζικη ισλαμιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων Ισραηλινών στρατιωτών.

Λίβανος: 18 νεκροί σε ισραηλινό πλήγμα σε ορεινό χωριό στον βορρά -«Σφοδρές μάχες» με με τη Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα σε ένα χωριό στον βόρειο Λίβανο, όπως δήλωσε ο τοπικός Ερυθρός Σταυρός, ενώ το υπουργείο Υγείας ανέφερε πως οι «προσπάθειες διάσωσης συνεχίζονται».

Είναι η πρώτη φορά που το Άιτο, ένα χωριό σε ορεινή περιοχή όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι χριστιανοί, τίθεται στο στόχαστρο αφότου το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ και το Ισραήλ εισήλθαν σε ανοικτό πόλεμο στις 23 Σεπτεμβρίου.

Το πλήγμα είχε στόχο ένα διαμέρισμα, σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Σύμφωνα με φωτογράφο του AFP, πτώματα ήταν ορατά μπροστά από το κτίριο που βρισκόταν στην είσοδο του χωριού, το οποίο ισοπεδώθηκε από το πλήγμα, ενώ ασθενοφόρα πηγαινοέρχονταν.

Ο στρατός του Λιβάνου απέκλεισε το σημείο, όπου ξέσπασε πυρκαγιά, πρόσθεσε.

Προχθές, Σάββατο, ισραηλινό πλήγμα σε σιιτικό χωριό βόρεια της Βηρυτού, που βρίσκεται επίσης εκτός των προπυργίων της Χεζμπολάχ, είχε προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Για σφοδρές μάχες με τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο μιλά η Χεζμπολάχ

Άλλοι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν εκτός των ζωνών που θεωρούνται συνήθως προπύργια της φιλοϊρανικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων δύο σε ένα σπίτι στην Ντέιρ Μπέλα, «όπου βρίσκονταν εκτοπισμένοι από τον νότο» της χώρας, προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το ΝΝΑ.

Στο μεταξύ, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εμπλακεί σε «σφοδρές μάχες» απέναντι στον ισραηλινό στρατό με «όλων των ειδών αυτόματα όπλα, ρουκέτες και πυροβολικό» σε ένα χωριό του νοτίου Λιβάνου, όπου η φολοϊρανική οργάνωση είναι σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε επίσης ότι «έθεσε στο στόχαστρο ισραηλινό όχημα μεταφοράς στρατιωτών με έναν τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο, προκαλώντας πυρκαγιά», και εκτόξευσε ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.