Το θρίλερ των πέντε νεκρών μωρών σε Αχαΐα και Ηλεία, που ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές, μεγαλώνει εξαιτίας και των ιατροδικαστικών εκθέσεων που δεν δίνουν σαφείς απαντήσεις για τις αιτίες θανάτου των βρεφών.

Η διάμεση πνευμονίτιδα που αναφέρεται σε τρία βρέφη (της αδερφής της 24χρονης, του παιδιού της κουμπάρας της, αλλά και του πρώτου παιδιού της 24χρονης) χρήζει – σύμφωνα με τους ειδικούς – περαιτέρω έρευνας, καθώς πρόκειται για εύρημα και όχι για αίτιο θανάτου.

Θα πρέπει, δηλαδή, να ερευνηθεί τι ήταν αυτό που προκάλεσε τη διάμεση πνευμονίτιδα. Ερωτήματα αφήνει και η ιατροδικαστική έκθεση στο δεύτερο παιδί της Ειρήνης Μουρτζούκου, που πέθανε μετά από 33 ημέρες νοσηλείας στο Παίδων Αγία Σοφία.

Η «Ζούγκλα» φέρνει στο φως την ιατροδικαστική έκθεση που αναφέρει ως αιτία θανάτου: «Αιφνίδιος θάνατος νεογνού παθολογικής αιτίας. Ιστορικό επιληψίας».

Η μόλις δύο μηνών Μαρία – Φρειδερίκη πέθανε στις 17 Οκτωβρίου 2023 και στο αίμα της βρέθηκαν αντιεπιληπτικά φάρμακα και μεταβολίτες τους – φάρμακα συμβατά με τη νοσηλεία της – ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα στον θύμο αδένα, που βρίσκεται στον θώρακα, μπροστά από την καρδιά, ανάμεσα στους πνεύμονες.

Στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται ότι «μικροσκοπικώς, παρατηρείται εικόνα δίκην έναστρου ουρανού». Το εύρημα αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποδίδεται σε υποξία, δηλαδή έλλειψη οξυγόνου. Το δεύτερο εύρημα, που επίσης προκαλεί πολλά ερωτήματα, είναι η συμφόρηση σχεδόν σε όλα τα όργανα.

Για τον νεφρό αναφέρεται: Μικροσκοπικώς, παρατηρείται συμφόρηση. Για τους πνεύμονες αναφέρεται: Μικροσκοπικώς, παρατηρείται ήπια πάχυνση των μεσοκυψελιδικών διαφραγμάτων με παρουσία μονοπύρηνων λευκοκυττάρων επί του διάμεσου ιστού, οίδημα και συμφόρηση με παρουσία ενεργοποιημένων κυψελιδικών μακροφάγων.

Ανάλογη εικόνα παρατηρήθηκε και στο επινεφρίδιο: Μικροσκοπικώς, παρατηρείται συμφόρηση της κεντρικής μοίρας (μυελού).

Η παραγγελία για τη νεκροτομή ανέφερε: «Η θανούσα νοσηλευόταν από 18.09.2023 στο Νοσοκομείο Παίδων “η Αγία Σοφία” για περαιτέρω διερεύνηση προγενέστερου επεισοδίου. Παρουσίαζε επιληψίες και σπασμούς. Στις 5:15, 17.10.2023, βεβαιώθηκε ο θάνατός της με πιθανή αιτία καρδιακή ανακοπή».

Σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο του παιδιού, έγινε διακομιδή από το Καραμανδάνειο στο Παίδων για περαιτέρω διερεύνηση επεισοδίου με χαλαρότητα κορμού και κυάνωση προσώπου.

Η Ειρήνη, η μητέρα της Φρειδερίκης, είχε δηλώσει στις αρχές για την πορεία της υγείας της μικρής Φρειδερίκης:

«Στις 14 Σεπτεμβρίου, στο σπίτι, το βράδυ, η 26 ημερών κόρη μου έχανε τις αισθήσεις της. Κάλεσα ασθενοφόρο, ήρθε σε 10 λεπτά, η μικρή είχε επανέλθει. Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας Αχαΐας, εξετάστηκε, είχε καλό οξυγόνο και αντιδρούσε φυσιολογικά. Θεώρησαν απαραίτητο να πάει στο Καραμανδάνειο για περαιτέρω εξετάσεις λόγω αυτού που έπαθε και ότι ήταν νεογέννητο. Στο Καραμανδάνειο φτάσαμε με ασθενοφόρο, την εξέτασαν, ήταν όλα φυσιολογικά, έκαναν και παρακέντηση. Μου είπαν “πρέπει να μπει εντατική, λόγω ότι είναι νεογέννητο”. Στις 17 Σεπτεμβρίου, λόγω κάποιου αιματώματος στα μάτια, με εξέταση οφθαλμιάτρου, μου είπαν ότι πρέπει να πάμε Παίδων Αγία Σοφία. Φύγαμε με ασθενοφόρο και συνοδό γιατρό».

Σύμφωνα με τη μητέρα, οι γιατροί είδαν παλινδρόμηση στο μωρό, ενώ στις 7 Οκτωβρίου έπαθε επεισόδιο επιληψίας, όπως της είπαν. Δύο ημέρες μετά, είχε και πάλι δύο επεισόδια επιληψίας.

«Στις 17 Οκτωβρίου, το ξημέρωμα, χτύπησε το μόνιτορ που ήταν συνδεδεμένη, ήρθαν οι γιατροί, της έκαναν ΚΑΡΠΑ, ένεση αδρεναλίνης, την έλεγξαν για αναρρόφηση και μετά από μία ώρα μου είπαν ότι έπαθε ανακοπή».

Η Ειρήνη έχει υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τον θάνατο του παιδιού.