Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα νοσηλεύεται η μαθήτρια του 6ου ΕΠΑΛ που έχει κολλήσει μηνιγγίτιδα στην Πάτρα, ύστερα από λιποθυμία που είχε στο σχολείο της.
Οι εξετάσεις σύμφωνα με την ΕΡΤ, βγήκαν θετικές στο μηνιγγιτιδόκοκκο.
Η κοπέλα ασθένησε από μηνιγγίτιδα και ταυτόχρονα πάσχει από πνευμονία σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Άννα Μαστοράκου, στην τοπική ιστοσελίδα dete.gr.
Εντοπίστηκαν οι επαφές της μαθήτριας που νοσηλεύεται με μηνιγγίτιδα
Παράλληλα, διενεργήθηκε ανίχνευση των επαφών που είχε η κοπέλα με άτομα του στενού της κύκλου.
Σύμφωνα με την Άννα Μαστοράκου οι στενές επαφές του κοριτσιού είναι η συμμαθήτρια της που καθόταν δίπλα της στο ίδιο θρανίο και τα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος της ασθενούς.
«Είναι μικρός ο αριθμός των επαφών της σχετικά.
Αυτό όμως που θέλω να υπογραμμίσω σε περίπτωση που κάποιο άτομο από το σχολείο ή γενικότερα του περιβάλλοντος της εμφανίσει συμπτώματα πυρετού, εξανθήματα ή λιποθυμία τότε θα πρέπει να σπεύσει στο νοσοκομείο. Δεν χρειάζεται πανικός, αυτό που χρειάζεται είναι ψυχραιμία και οι σωστές και συντονισμένες κινήσεις από όλους μας».
Κλειστά για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνουν δύο σχολεία της Πάτρας, μετά την επιβεβαίωση κρούσματος μηνιγγίτιδας σε μαθήτρια η οποία λιποθύμησε εντός της τάξης της.
Πιο συγκεκριμένα, δε θα λειτουργήσουν το 2ο και το 6ο ΕΠΑΛ Πάτρας, που στεγάζονται στο ίδιο συγκρότημα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά. Για τους ενήλικες επικρατεί ο πνευμονιόκοκκος.
Η μετάδοση γίνεται με άμεση επαφή από άτομο σε άτομο με σταγονίδια των αναπνευστικών εκκρίσεων. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Πηγή εξάπλωσης του μηνιγγιτιδόκοκκου είναι ο ασυμπτωματικός αποικισμός του ανώτερου αναπνευστικού, ο οποίος ποικίλει ανάλογα με την ηλικία.
Ασυμπτωματικοί φορείς μηνιγγιτιδόκοκκου είναι το 10% περίπου του γενικού πληθυσμού, αλλά τα ποσοστά κυμαίνονται από 2% σε παιδιά που δεν παρακολουθούν παιδικό σταθμό έως και 24-37% εφήβων και νεαρών ενηλίκων ηλικίας 15-24 ετών. Σε κλειστούς πληθυσμούς κατά τη διάρκεια επιδημιών το ποσοστό της φορείας αγγίζει το 100% . Πρόσφατη μελέτη από την Ελλάδα υπολογίζει τη φορεία μηνιγγιτιδοκόκκου σε 10,5% στο γενικό πληθυσμό με επιμέρους ποσοστά 13,1% και 11,3 σε παιδιά πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα και 37,4% σε νεοσύλλεκτους.