Νέα δεδομένα δημιουργεί η χθεσινή απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ να αποκλείσει τον Στέφανο Κασσελάκη από τη διεκδίκηση της προεδρίας, με τον ίδιο πάντως να δίνει ραντεβού… ξεκαθαρίσματος στο συνέδριο (8-10 Νοεμβρίου).

Η απόφαση για αποκλεισμό του Στέφανου Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές υπερψηφίστηκε από 138 μέλη της ΚΕ (επί 151 παρόντων) και με βάση αυτή ο κ. Κασσελάκης δεν έχει δικαίωμα να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος. Πηγές από το περιβάλλον του Παύλου Πολάκη ανέφεραν ότι περίπου 5-6 στελέχη που πρόσκεινται στον Χανιώτη βουλευτή απείχαν.

Ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης, ωστόσο, λίγη ώρα μετά την απόφαση έσπευσε να πάρει θέση με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είμαι εδώ. Η φωνή μας είναι το συνέδριο», έγραψε ο κ. Κασσελάκης, παραπέμποντας στα όσα θα διαδραματιστούν στις αρχές Νοεμβρίου στο συνέδριο του κόμματος.

Μάλιστα, μέχρι τότε σκοπεύει να εντείνει το «άνοιγμά» του στους ψηφοφόρους, ξεκινώντας από αύριο κιόλας, σύμφωνα με πληροφορίες, περιοδεία σε όλη τη χώρα.

Η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεύτηκε από έντονες αντιδράσεις υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το ξενοδοχείο όπου συνεδρίαζε η Κεντρική Επιτροπή.

«Ντροπή σας, το ξεφτιλίσατε», ακούστηκε να λέει μια υποστηρίκτρια του Στέφανου Κασσελάκη, με κάποιον από την άλλη πλευρά να της απαντά: «Συνεδρίασε το όργανο, φύγε από εδώ».

Υποστηρικτές του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ φώναζαν ακόμη: «Χωρίς εμάς τι θα ήσασταν εσείς; Είναι ντροπή σας. Ντροπή για την Αριστερά, είστε η ντροπή της Αριστεράς. Ελάτε στις οργανώσεις να σας ψηφίσουμε, κάτω η χούντα της Αριστεράς. Κάτω η Χούντα της Αριστεράς».

Δείτε φωτογραφίες από την ένταση έξω από το ξενοδοχείο:

Φάμελλος: Δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές

Για σημαντική απόφαση που εξασφαλίζει τη δημοκρατική λειτουργία και την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Στη δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίασης ανέφερε ακόμη ότι «ήταν μία δύσκολη συνεδρίαση καθώς υπήρξε προσπάθεια να υπονομευθεί η δυνατότητα να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή. Επικυρώσαμε να τηρηθεί ο ίδιος οδικός χάρτης που έχει αποφασιστεί στην προηγούμενη συνεδρίαση. Όσο για τα κριτήρια των υποψηφιοτήτων επαναλάβαμε μία απόφαση του Νοεμβρίου του 2023. Δεν μπορούν να γίνουν δεκτές συμπεριφορές που αμφισβητούν τις αποφάσεις των οργάνων. Υπερασπιζόμαστε τους κανόνες της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος».

Ο κ. Φάμελλος είπε επίσης ότι «έγινε ένα ακόμη συνθετικό βήμα», ενώ στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».

Σπίρτζης: Το συνέδριο δεν μπορεί να ακυρώσει την απόφαση για αποκλεισμό Κασσελάκη από τις εκλογές

Ο Χρήστος Σπίρτζης μίλησε επίσης μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕ και είπε ότι μετά από την απόφαση ο κ. Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι υποψήφιος.

«Το συνέδριο δεν μπορεί να ακυρώσει την απόφαση γιατί η προθεσμία ανακοίνωσης των υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου και μετά την απόφαση που ελήφθη σήμερα δεν μπορεί να είναι υποψήφιος», είπε ο κ. Σπίρτζης.

Από την πλευρά τους, οι «87» υποστηρίζουν πως με βάση την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πλέον, τέσσερις: ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος.

Ωστόσο, η πλευρά Κασσελάκη απάντησε σε όλα αυτά λέγοντας ότι πλέον η μάχη θα δοθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «κορυφώθηκε το πραξικόπημα» και αναφέροντας ότι μόλις το 47% ήταν αυτό που αποφάσισε για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του -καθώς η ΚΕ αριθμεί 296 μέλη και το «μπλόκο» σε Κασσελάκη ψηφίστηκε από 138 στελέχη.

Μάλιστα, πηγές από το περιβάλλον του κ. Κασσελάκη επιμένουν ότι το συνέδριο είναι το ανώτατο όργανο και μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Και στέκονται στο ότι η ΚΕ αρνήθηκε να γίνει ονομαστική ταυτοποίηση των μελών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΚΕ που εκλέχθηκε το 2022 εξελέγη από σώμα 40.000 ατόμων, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από 150.000 ψηφοφόρους.

Η χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επεισοδιακή. Ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, τελικά άρχισε λίγο πριν από τις 3 μ.μ., καθώς δεν υπήρχε αρχικά η απαραίτητη απαρτία. Στη συνέχεια, δε, χρειάστηκαν 4,5 ώρες για να ολοκληρωθεί, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν ήταν παρών, και σε μέλη της ΚΕ.

Οι τόνοι στους διαδρόμους του Wyndham Hotel ανέβηκαν πολλές φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης. Στο στόχαστρο υποστηρικτών του Κασσελάκη μπήκαν κατά κύριο λόγο οι «87» με χαρακτηρισμούς όπως «νομενκλατούρα», «γραφειοκράτες», «κομματικός σωλήνας» κλπ.), αλλά και εναντίον του Παύλου Πολάκη ο οποίος απουσίαζε.

Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση αποκλεισμού, έξω από το ξενοδοχείο ανέβηκαν εκ νέου οι τόνοι με οπαδούς του κ. Κασσελάκη να κάνουν λόγο για «απόφαση ντροπή» και για «χούντα της Αριστεράς», προκαλώντας μίνι επεισόδιο.