Ο χρυσός έχει σπάσει όλα τα κοντέρ φέτος, κατακτώντας το ένα υψηλότερο ρεκόρ μετά το άλλο και έφτασε στα 2.772 δολάρια η ουγγιά μέσα στην εβδομάδα.

Από την αρχή του χρόνου η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ενισχυθεί σχεδόν κατά 33%, ξεπερνώντας τις αποδόσεις της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του τεχνολογικού Nasdaq 100, κατά περίπου 10%.

Και από τον Οκτώβριο του 2022 που ξεκίνησε η ανοδική πορεία των μετοχών, ο χρυσός έχει ξεπεράσει τα κέρδη των μετοχών, αποδίδοντας 67% σε σύγκριση με την απόδοση του S&P 500 που είναι περίπου 63%, σύμφωνα με τα στοιχεία της YCharts.

Με αυτές τις επιδόσεις στο ταμπλό διεκδικεί μια θέση στους βασιλιάδες των επενδύσεων, που μοιράζουν «απλόχερα» αποδόσεις σε όσους επέλεξαν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους στο χρυσό ή σε επενδυτικά προϊόντα συνδεδεμένα με το χρυσό.

Το μεγαλύτερο ETF χρυσού, το SPDR Gold Shares, με 78 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση έχει καταγράψει εισροές περίπου 5 δισ. δολαρίων τους τελευταίους έξι μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ETF.com.

Το ίδιο ισχύει για τον φυσικό χρυσό. Η Costco από τότε που έκανε διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ράβδους χρυσούς ξεπουλάει σταθερά. Η Wells Fargo εκτιμά ότι η Costco πουλάει μέχρι και 200 εκατομμύρια δολάρια σε ράβδους χρυσού και ασημένια νομίσματα στα μέλη της κάθε μήνα.

Το ροκάνισμα της κυριαρχίας του δολαρίου και οι ρωγμές στο παγκόσμιο σύστημα

Οι αποδόσεις του πολύτιμου μετάλλου έκαναν τον Ελ Εριάν να αναρωτηθεί σε άρθρο του στους Financial Times τι συμβαίνει με τον χρυσό. Σημείωσε ότι η επίμονη άνοδος του χρυσού «αποτυπώνει μια ολοένα και πιο επίμονη τάση συμπεριφοράς μεταξύ της Κίνας και των χωρών της “μεσαίας ισχύος”». «Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τη διερεύνηση πιθανών εναλλακτικών λύσεων στο σύστημα πληρωμών που βασίζεται στο δολάριο και το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της διεθνούς αρχιτεκτονικής εδώ και περίπου 80 χρόνια».

Επεσήμανε ότι το διακύβευμα πέρα από τον εκθρονισμό του δολαρίου είναι και η σταδιακή αλλαγή στη λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος.

Καθώς αναπτύσσει βαθύτερες ρίζες, αυτό κινδυνεύει να κατακερματίσει ουσιαστικά το παγκόσμιο σύστημα και να διαβρώσει τη διεθνή επιρροή του δολαρίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος των ΗΠΑ. Αυτό θα είχε αντίκτυπο στην ικανότητα των ΗΠΑ να ενημερώνουν και να επηρεάζουν τα αποτελέσματα και να υπονομεύουν την εθνική τους ασφάλεια. Είναι ένα φαινόμενο που οι δυτικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή. Και είναι ένα μέρος όπου υπάρχει ακόμη χρόνος για διόρθωση πορείας, αν και όχι τόσο όσο θα ήλπιζαν ορισμένοι, καταλήγει στο άρθρο του.

Η Ρωσία, που έχει αποκλειστεί από τις ΗΠΑ μέσω βαρύτατων κυρώσεων από το παγκόσμιο σύστημα έχει καταφέρει να απομακρύνει την ύφεση, ενώ βρίσκεται σε πόλεμο.Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), αναθεώρησε καθοδικά την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας κατά 0,2% στο 1,3% το 2025 από 3,6% φέτος.

Η ικανότητα της Ρωσίας να κατευθύνει την απο-δολαριοποιημένη οικονομία της μακριά από μια κρίση θα μπορούσε να δώσει αυτοπεποίθηση σε άλλες χώρες να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο, κάτι που τελικά ωφελεί τον χρυσό.

Ο ίδιος ο Πούτιν, στη σύνοδο κορυφής των BRICS, έθεσε το ζήτημα ενός νέου διεθνούς πλαισίου πληρωμών που θα παρακάμπτει το δολάριο. «Δεν απορρίπτουμε ούτε πολεμάμε το δολάριο. Αλλά αν δεν μας δοθεί η ευκαιρία να το χρησιμοποιήσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε; Τότε είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις» είπε ο ισχυρός άντρας του Κρεμλίνου.

Ο χρυσός θεωρείται ασφαλές περιουσιακό στοιχείο λόγω της μακρόχρονης ιστορίας του ως σταθερού αποθέτη αξίας.

Έτσι, όταν οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, οι επενδυτές τείνουν να συρρέουν στο λαμπερό μέταλλο, και αυτή τη στιγμή δεν λείπουν οι λόγοι για να ανησυχούν.

Από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μέχρι τις κλιμακούμενες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την μακροχρόνια απειλή της Κίνας κατά της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, όχι μειώνονται.

Επιπλέον, η αλματώδης αύξηση του χρέους των ΗΠΑ σημαίνει ότι τα Treasurys -ένα άλλο ιστορικό ασφαλές περιουσιακό στοιχείο- μπορεί να μην είναι πλέον τόσο ακίνδυνο.

Το αμερικανικό χρέος αυξάνεται σε γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία έχει εκτοξευτεί στα 35,7 τρισ. δολάρια, ήτοι 2,3 τρισ. δολάρια από το τέλος του 2023. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα πρέπει να εκδώσει περισσότερα ομόλογα για την εξυπηρέτηση του χρέους αλλά και την κάλυψη του ελλείμματος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει τα 1,8 τρισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2024, αυξημένο κατά περισσότερο από 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το τρίτο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Αυτό έχει συμβάλει στην αποδυνάμωση της ιστορικής συσχέτισης μεταξύ των αποδόσεων των ομολόγων και των τιμών του χρυσού. Ενώ παραδοσιακά ο χρυσός λάμπει σαν επένδυση σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων καθώς δεν αποδίδει τόκους ή μερίσματα τα υψηλά επιτόκια -στις ΗΠΑ βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών- δεν επιβαρύνουν το πολύτιμο μέταλλο που καταγράφει ράλι σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

«Ο χρυσός μοιάζει να είναι το τελευταίο «ασφαλές καταφύγιο» περιουσιακό στοιχείο που στέκεται όρθιο, δίνοντας κίνητρο στους traders, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, να αυξήσουν την έκθεσή τους», ανέφερε η Bank of America σε σημείωμά της αυτό το μήνα.

Οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις αγορές για τα αποθέματά τους κατά 6% σε 183 τόνους το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, και βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επιβραδύνουν πλήρως τις αγορές τους το 2024 κατά 150 τόνους από το 2023.

Το εμπόριο Τραμπ, όπως λέγεται καθώς οι πιθανότητες του πρώην προέδρου να κερδίσει τις εκλογές έχουν αυξηθεί, και ο χρυσός ήταν μεγάλος ωφελημένος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια πιθανή προεδρία Τραμπ αναμένεται να συνοδεύεται από την εκτόξευση του κρατικού ελλείμματος και την ταχεία αύξηση του δημοσίου χρέους , γεγονός που θα οδηγούσε περαιτέρω σε ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη του πληθωρισμού και τη βιωσιμότητα του δολαρίου ΗΠΑ.

«Εάν ανησυχείτε για δημοσιονομική σπατάλη, οικονομική καταστολή και επιθέσεις στην ανεξαρτησία της Fed, ο χρυσός θα ήταν ένα ελκυστικό περιουσιακό στοιχείο», δήλωσε την Παρασκευή ο οικονομολόγος Davix Oxley της Capital Economics.

Ακόμα και αν ο Τραμπ δεν κερδίσει τις εκλογές, το έλλειμμα είναι πιθανό να αυξηθεί, γεγονός που δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερα κέρδη για τον χρυσό, σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικό αναλυτή της Interactive Brokers, Steve Sosnick.

«Δεν είναι σαν κανένας από τους δύο υποψηφίους να κηρύττει δημοσιονομική πειθαρχία, και η Fed φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει τις μειώσεις ακόμη και αν ο πληθωρισμός παραμένει λίγο πάνω από τον στόχο. Έτσι, υπάρχει η σκέψη ότι ο χρυσός θα μπορούσε να είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση, εάν τα επιτόκια αυξηθούν και η οικονομία παραμείνει υγιής. Και αν η οικονομία δεν είναι υγιής, θα μπορούσε και πάλι να είναι μια καλή αποθήκη αξίας«, δήλωσε ο Sosnick στο Business Insider».

Πηγή: ot.gr