Σκυλακάκης: Τον Νοέμβριο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, 6:24 μμ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 όπου μεταξύ άλλων, τόνισε: Για την εκτός σχεδίου δόμηση Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση στην εκτός σχεδίου δόμηση η οποία να λύνει το θέμα που έχει δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του ΣτΕ που έχουν δημιουργήσει μια καινούρια πραγματικότητά και είναι ανάγκη να υπάρξει μια θεσμοθέτηση.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει μια κοινή γραμμή για όλες τις περιπτώσεις Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Θα υπάρξουν παράμετροι και προβλέψεις κατά περίπτωση. Είναι ένα πολύ σύνθετο θέμα και όλη η κατεύθυνση της συνταγματικής ερμηνείας που δίνει το ΣτΕ μιλά για πολεοδομική οργάνωση κατά τόπους και εμείς αυτό κάνουμε.

Σχετικά με τις τιμές του ρεύματος Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Οι τιμές σταδιακά θα αποκλιμακώνονται όσο βάζουμε περισσότερες ΑΠΕ. Θα υπάρχει πάντοτε εποχικότητα. Το φθινόπωρο και η άνοιξη θα είναι πολύ καλύτερα γιατί υπάρχει ζήτηση και δουλεύουν ακόμα τα φωτοβολταικά. Ο χειμώνας λίγο πιο μεσαίος από πλευράς τιμών, και το καλοκαίρι λόγω της υπερβάλλουσας ζήτησης που δημιουργούν οι υψηλές θερμοκρασίες και ο τουρισμός οι τιμές θα είναι μεγαλύτερες αλλά στο μέσο όρο της χρονιάς θα έχουμε πτώση. Εκτιμώ ότι το Νοέμβριο θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών.

Σχετικά με τις ώρες του «νυχτερινού» ρεύματος Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μια προσεκτική μέτρηση του ποιες θα είναι οι ώρες γιατί θα αλλάζουν ανάλογα με την εποχή. Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα κάνουμε τη σχετική παρουσίαση.

Για το πράσινο τιμολόγιο Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Το πράσινο θα συνεχίσει να παρέχεται κανονικά σε όσους θέλουν να συνεχίσουν να το έχουν. Ανάλογα το ενεργειακό του προφίλ ο καθένας την κατανάλωσή του, το πόσα λεφτά δίνει, το πόσο θέλει να παρακολουθεί την αγορά θα διαλέξει και τιμολόγιο.

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του κ. Κακλαμάνη για την ενέργεια Θ.ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ: Την απάντηση θα την δώσω θεσμικά με τον τρόπο που προβλέπεται. Πράγματι πρέπει να μας απασχολεί το κόστος των τιμών της ενέργειας και οι αστοχίες όποτε παρατηρούνται. Πιθανότητα να αλλάξει το target model στην Ευρώπη, έχοντας μια εικόνα του συμβουλίου υπουργών και των συσχετισμών, είναι μηδέν. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Βεβαίως υπάρχουν διορθώσεις οι οποίες γίνονται και πιστεύω ότι εκεί έχουμε μια καλή πιθανότητα το φαινόμενο αυτό να το βοηθήσουμε. Από εκεί και πέρα ένα από τα θέματα που τίθενται είναι η ανάγκη να γίνονται μακροπρόθεσμα συμβόλαια, να μετακινηθούμε προς τα σταθερά μακροχρόνια συμβόλαια.