Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα αναμένει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν, η οποία θα καθορίσει την έκβαση του πολέμου.

Η πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε χθες το Ιράν εναντίον του Ισραήλ ήταν «απάντηση» στις δολοφονίες των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσαν αργότερα οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης, απειλώντας το Ισραήλ με «συντριπτικά πλήγματα» σε περίπτωση που προχωρήσει σε αντίποινα.

Η ιρανική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ακολούθησε τις ισραηλινές επιδρομές στον Λίβανο και αντιπροσωπεύει την πιο πρόσφατη και πιο έντονη κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. ΗΠΑ και Γαλλία κινητοποιούν δυνάμεις στην περιοχή «για να υπερασπιστούν» το Ισραήλ.

23:16 Σειρήνες ακούγονται στην Αβιβίμ στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF

23:12 Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες Ισραήλ και Ιράν – Το γράφημα του Al Jazeera

Πηγή: Al Jazeera

22:35 Ο ισραηλινός στρατός εξόντωσε 902 οικογένειες Παλαιστινίων στη Γάζα από τα μωρά μέχρι τους παππούδες

Το γραφείο Τύπου της Γάζας συγκέντρωσε τα δημοτολόγια και τις πληροφορίες από τα ληξιαρχεία και έβγαλε το συμπέρασμα πως 902 οικογένειες Παλαιστινίων «εξαφανίστηκαν» μέχρι ενός.

Πηγή: Google Maps

22:21 Η πρεσβεία της Ιορδανίας στον Λίβανο λέει ότι έστειλε 6,6 τόνους με βοήθεια

Η πρεσβεία της Ιορδανίας στον Λίβανο λέει ότι η χώρα έστειλε 6,6 τόνους με βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων στρωμάτων και κουβερτών.

22:02 Περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο, σύμφωνα με τις IDF

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν σήμερα από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικότερα, 40 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν το μεσημέρι εναντίον της περιοχής Σαφέντ, 70 στόχευαν κοινότητες κοντά στη Χάιφα και 30 εκτοξεύτηκαν εναντίον οικισμών και κοινοτήτων πολύ κοντά στα σύνορα, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση.

Η αντιπυραυλική άμυνα αναχαίτισε τις περισσότερες ρουκέτες, ενώ ορισμένες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές. Αναφέρθηκε ένας τραυματισμός στο δυτικό τμήμα της Γαλιλαίας.

Στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στον Λίβανο, σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, είναι να απωθήσει τους μαχητές της Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα, προκειμένου να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους.

21:53 Ο Ιορδανός ΥΠΕΞ λέει σε Ιράν και Ισραήλ ότι η χώρα «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της»

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, προειδοποιεί το Ισραήλ και το Ιράν ότι η χώρα του «θα αμυνθεί με όλες τις δυνατότητές της έναντι οποιασδήποτε απειλής» μετά την παραβίαση του εναέριου χώρου του βασιλείου από ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στο Ισραήλ.

«Η Ιορδανία δεν θα γίνει πεδίο μάχης κανενός», είπε ο Σαφάντι σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Η χώρα «θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με όλες τις δυνατότητές της ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλειά της, τη σταθερότητά της και την ασφάλεια των πολιτών της», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «η Ιορδανία έχει ενημερώσει σαφώς το Ιράν και το Ισραήλ για αυτή τη στάση».

Το BBC σε γράφημά του αποτυπώνει τα μέτωπα στα οποία μάχεται το Ισραήλ.

Πηγή: BBC

21:35 CNN: 47 τραυματίες μετά τις μάχες των IDF με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Το CNN αναφέρεται στον αριθμό των τραυματιών μετά τις μάχες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κάνοντας λόγο για 47 άτομα.

Το ιατρικό κέντρο Ζιβ, στην πόλη Σαφέντ του βόρειου Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε 38 τραυματίες που έφτασαν με ελικόπτερα και στρατιωτικά ασθενοφόρα, συμπεριλαμβανομένων τριών που έφτασαν σε σοβαρή κατάστασηΤο Κέντρο Φροντίδας Υγείας Ραμπάμ στη Χάιφα ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε τέσσερα άτομαΤο νοσοκομείο Μπέιλινσον του Ιατρικού Κέντρου Ραμπίν, στην Πέτα Τίκβα του κεντρικού Ισραήλ, ανακοίνωσε ότι περιέθαλψε πέντε άτομα

Τα νοσοκομεία δεν διευκρίνισαν αν οι τραυματίες ήταν στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων, αλλά το Μπέιλινσον δήλωσε ότι οι τραυματίες ήταν από το «περιστατικό στον Λίβανο», ενώ το Ζιβ και το Ραμπάμ ανακοίνωσαν ότι περιέθαλψαν τους τραυματίες μετά την ανακοίνωση των IDF ότι είχαν εμπλακεί σε μάχες με μέλη της Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχη στον Λίβανο και η Χεζμπολάχ δήλωσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις εντός του νότιου Λιβάνου.

21:26 Διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη σε συμπαράσταση της Γάζας και του Λιβάνου

21:13 Πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος σε όλη την Άνω Γαλιλαία μετά τη ρίψη ρουκετών από τον Λίβανο, λέει το περιφερειακό συμβούλιο της περιοχής

Το περιφερειακό συμβούλιο της Άνω Γαλιλαίας ανέφερε ότι ξέσπασαν αρκετές πυρκαγιές σε κιμπούτς της περιοχής, προκαλώντας διακοπή ρεύματος σε δύο από αυτά, μετά από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι επρόκειτο για νόμιμο μόνιμο κάτοικο, όχι για Αμερικανό πολίτη, αλλά προφανώς εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια για την απώλειά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.

20:57 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ξεκαθαρίσαμε στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να δουν πολίτες ή πολιτικές υποδομές να στοχοποιούνται στον Λίβανο

20:55 Οι Μαλδίβες ζήτησαν να συμμετέχουν στην προσφυγή κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, οι Μαλδίβες υπέβαλαν αίτημα να συμμετάσχουν στην προσφυγή κατά του Ισραήλ σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης «για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Γάζα».

20:49 Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ φαίνεται να συμφώνησε ότι η απάντηση στο Ιράν θα έρθει μετά από συντονισμό με τις ΗΠΑ

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μεταδίδει ότι το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνεδρίασης ότι το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά θα εργαστεί πρώτα για να συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.

20:40 Απομακρύνθηκαν Αμερικανοί πολίτες από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέει ότι απομακρύνθηκαν Αμερικανοί πολίτες από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη σήμερα Τετάρτη.

20:34 Τα νεότερα από το ισραηλινό πλήγμα στη Δαμασκό – Ποιος ήταν ο στόχος

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, από ισραηλινό βομβαρδισμό, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, στόχος ήταν ένα διαμέρισμα, σε μια πολυκατοικία της συνοικίας αυτής, όπου σύχναζαν ηγετικά στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

Οι δύο από τους τρεις νεκρούς δεν είναι Σύροι πολίτες. Άλλοι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Μια στρατιωτική συριακή πηγή, την οποία επικαλείται το επίσημο πρακτορείο της Συρίας SANA, είπε ότι «ο ισραηλινός εχθρός πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση (…) με στόχο μια πολυκατοικία στη συνοικία Μεζά της Δαμασκού». Το πρακτορείο έκανε επίσης λόγο για υλικές ζημίες σε ιδιωτικές κατοικίες γύρω από τον στόχο της επίθεσης.

Το κτίριο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από εκείνο που μπήκε στο στόχαστρο το πρωί της Τρίτης και όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, τρεις πολίτες και τρεις μαχητές φιλοϊρανικών οργανώσεων.

Στη συνοικία Μεζά στεγάζονται πολλές διπλωματικές αποστολές και τα γραφεία του ΟΗΕ στη Συρία.

20:31 Το Ιράν δεν θέλει πόλεμο, αλλά θα απαντήσει αν το Ισραήλ δράσει, λέει ο Ιρανός πρόεδρος

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί πόλεμο, αλλά προσβλέπει στην ειρήνη και την ηρεμία», προσθέτοντας ότι «το Ισραήλ μας αναγκάζει να αντιδράσουμε».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον εμίρη του Κατάρ στην Ντόχα, ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη στις 31 Ιουλίου και ζητήθηκε από το Ιράν να συγκρατηθεί.

«Μας ζητήθηκε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Για χάρη της ειρήνης, διατηρήσαμε αυτοσυγκράτηση», είπε.

«Εάν [σ.σ. το Ισραήλ] δράσει, θα αντιδράσουμε πιο έντονα και σκληρά. Οι δυσοίωνοι στόχοι της σιωνιστικής οντότητας αποσκοπούν όλοι στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να κατευθύνουμε την περιοχή μακριά από όλα αυτά», τόνισε.

20:22 IDF: Περίπου 100 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο τις τελευταίες τρεις ώρες

Οι IDF λένε ότι περισσότερες από 100 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το Λίβανο στο Ισραήλ τις τελευταίες τρεις ώρες, ενώ 31χρονος τραυματίστηκε ελαφρά.

20:20 Βίντεο από την απομάκρυνση Ισραηλινών στρατιωτών από τον Λίβανο

Ισραηλινοί στρατιώτες που τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο, απομακρύνθηκαν με ελικόπτερο.

20:12 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο βόρειο Ισραήλ – Ενεργοποιήθηκε το Iron Dome

Το σύστημα αεράμυνας Iron Dome ενεργοποιήθηκε για να αναχαιτίσει ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην αυτοάμυνα, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την προοπτική αντιποίνων του Ισραήλ κατά του Ιράν και τον πιθανό ρόλο των βρετανικών δυνάμεων σε οποιαδήποτε σχετική στρατιωτική δράση.

«Νομίζω ότι είναι πολύ σαφές ότι είμαστε σταθερά με το Ισραήλ», δήλωσε ο Στάρμερ, απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα στην ασφάλεια. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, και αυτό είναι απολύτως σαφές. Δεν πρόκειται να επεκταθώ περισσότερο από αυτό, ούτε να επεκταθώ στο ρόλο του δικού μας υπηρεσιακού προσωπικού», πρόσθεσε.

19:55 Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι έκανε επίθεση με ρουκέτες ενάντια σε ισραηλινά στρατεύματα

Η λιβανέζικη οργάνωση ισχυρίζεται ότι εκτόξευσε ένα «μεγάλο αριθμό» ρουκετών εναντίον ομάδας Ισραηλινών στρατιωτών στην πόλη Για’άρα στο βόρειο Ισραήλ.

19:52 Ο Μπάιντεν λέει ότι δεν υποστηρίζει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υποστηρίζει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν μετά από τα πλήγματα της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

Ο Μπάιντεν δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι θα επιβληθούν περισσότερες κυρώσεις στο Ιράν και δήλωσε ότι θα μιλήσει σύντομα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

19:50 Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ιράν ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών: Μην στοχοθετείτε ούτε εμάς ούτε το Ισραήλ

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να μην στοχοθετεί ούτε εκείνες ούτε το Ισραήλ, την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως ο «φονικός κύκλος της οφθαλμόν αντί οφθαλμού βίας πρέπει να κλείσει» στη Μέση Ανατολή.

«Οι ενέργειές μας υπήρξαν αμυντικού χαρακτήρα», δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απευθυνόμενη στο Συμβούλιο.

«Ας είμαι σαφής: Το ιρανικό καθεστώς θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές του. Και προειδοποιούμε σθεναρά το Ιράν – ή τους αντιπροσώπους του, έναντι του να αναλάβουν δράση εναντίον των ΗΠΑ ή περαιτέρω δράση εναντίον του Ισραήλ», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στον ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ είπε ότι η Γαλλία θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας να «επιδείξει ενότητα και να μιλήσει με μία φωνή» προκειμένου να αποκλιμακώσει την κατάσταση. Η Τόμας-Γκρίνφιλντ ανέφερε πως το Συμβούλιο θα πρέπει να καταδικάσει την επίθεση του Ιράν και να επιβάλει «σοβαρές συνέπειες» στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν για τις ενέργειές τους.

«Έχουμε μια συλλογική ευθύνη, ως μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις στους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης για τη στήριξή τους στην τρομοκρατία και για το γεγονός ότι περιφρονούν τόσα πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου», επισήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια εξήρε το Ιράν για την «εξαιρετική» αυτοσυγκράτηση που επέδειξε τους τελευταίους μήνες και υπογράμμισε ότι η πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ δεν θα μπορούσε να «παρουσιάζεται σαν όλο αυτό να συνέβη στο κενό, σαν να μη συμβαίνει τίποτα (…) στον Λίβανο και στη Γάζα, στη Συρία, στην Υεμένη».

«Όμως συνέβη και οδήγησε σε ένα νέο, πολύ επικίνδυνο σπιράλ μιας επεκτεινόμενης σύρραξης στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο Νεμπένζια.

19:43 Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση – ιδίως το Ισραήλ

Ο Φου Κονγκ, πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι «βαθιά ανήσυχη» για τη σύγκρουση και προειδοποίησε ότι «ένας γενικευμένος πόλεμος είναι στα πρόθυρα να ξεσπάσει».

«Συμμεριζόμαστε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι οποιαδήποτε ισραηλινή διείσδυση στον Λίβανο παραβιάζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Λιβάνου», δήλωσε, προτρέποντας τις χώρες να μην προβούν σε περαιτέρω «εμπρηστικές» δηλώσεις ή ενέργειες.

«Καλούμε όλα τα μέρη, ιδίως το Ισραήλ, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης», τόνισε ο Φου Κονγκ.

19:33 Οι ΗΠΑ δεν έχουν κάνει τίποτα για να σταματήσουν την ισραηλινή επιθετικότητα, λέει ο Ιρανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη

Ο μόνιμος πρεσβευτής του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί μίλησε στην ειδικά συγκληθείσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να επιδιώξει την ειρήνη ή την κατάπαυση του πυρός», είπε, προσθέτοντας ότι το ισραηλινό κράτος αποτελεί «σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Ο ίδιος επανέλαβε και πάλι ότι η χθεσινή επίθεση της χώρας του κατά του Ισραήλ ήταν πλήρως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο βάσει των όρων αυτοάμυνας του άρθρου 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν ήταν μια αναγκαία και αναλογική απάντηση στις συνεχιζόμενες τρομοκρατικές επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ κατά τους τελευταίους δύο μήνες», τόνισε, αναφερόμενος στις πρόσφατες δολοφονίες και επιχειρήσεις στον Λίβανο.

Ο Ιραβανί κατήγγειλε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει κάνει «τίποτα» απέναντι στην ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Ιράν και των κινημάτων «αντίστασης».

«Μετά τη σιωπή του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ιράν δεν έχει άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιήσει το εγγενές δικαίωμά του βάσει του διεθνούς δικαίου για να απαντήσει σε αυτή τη σοβαρή παραβίαση», πρόσθεσε.

Στις καταληκτικές του παρατηρήσεις, ο Ιραβανί σημείωσε ότι τα «καθεστώτα» στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία «προσπάθησαν για άλλη μια φορά κυνικά να δικαιολογήσουν τα αποτρόπαια εγκλήματα του Ισραήλ με το πρόσχημα της αυτοάμυνας, μεταθέτοντας την ευθύνη στο Ιράν».

19:28 Σειρήνες ακούγονται και πάλι σε περιοχές στο βόρειο Ισραήλ

19:08 Οι ηγέτες της G7 θεωρούν πως είναι «ακόμη εφικτή μια διπλωματική λύση» στη Μέση Ανατολή

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) θεωρούν ότι «είναι ακόμη εφικτή» η εξεύρεση διπλωματικής λύσης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ιταλική κυβέρνηση.

Σε σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης που συγκάλεσε η Ιταλία, οι ηγέτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για την κλιμάκωση της κρίσης και καταδίκασαν την πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

«Εκφράζοντας έντονη ανησυχία για την κλιμάκωση των τελευταίων ωρών, υπενθυμίστηκε ότι μια σύρραξη στην ευρύτερη περιοχή δεν είναι προς το συμφέρον κανενός και ότι είναι ακόμη εφικτή μια διπλωματική λύση», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι ηγέτες της G7 «καταδίκασαν σθεναρά» την επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7, που περιλαμβάνει επίσης τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, και την Ιαπωνία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κερτ Κάμπελ δήλωσε ότι όχι μόνο το Ισραήλ σκέφτεται τις επιλογές απάντησης στην επίθεση του Ιράν, αλλά και οι ΗΠΑ.

19:03 Οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρείες με έδρα το Ιράν και την Κίνα που «διευκόλυναν την προμήθεια όπλων» για τους Χούθι της Υεμένης

18:53 Πηγές λένε στο Reuters ότι ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να τον σκοτώσει

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται να τον σκοτώσει πριν από την επίθεση στη Βηρυτό.

18:50 Αυτοί είναι οι οκτώ νεκροί στρατιώτες του Ισραήλ στον Λίβανο

Τα ισραηλινά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες των οκτώ Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες με τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Πηγή: Times of Israel

18:40 Νετανιάχου: Θα σώσουμε τους ομήρους μας στον νότο και οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στον βορρά – Συλλυπητήρια για τους νεκρούς στρατιώτες στον Λίβανο

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, δήλωσε ότι θα σώσουμε τους ομήρους μας στον νότο και οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στον βορρά, «θα εξασφαλίσουμε την αιωνιότητα του Ισραήλ».

Ο Νετανιάχου έστειλε και συλλυπητήρια στις οικογένειες των οκτώ στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Λίβανο.

18:33 Το Ισραήλ χτύπησε στη Δαμασκό – Αναφορές για τρεις νεκρούς και τρεις τραυματίες

Σύμφωνα με πηγές από τη Συρία που επικαλείται το Quds News Network, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό χτύπημα σε κτίριο κατοικιών στην Αλβιαάλτ στη Δαμασκό.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

18:30 Τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια Λιβανέζοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, ο αριθμός των Λιβανέζων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους είναι τουλάχιστον 1,2 εκατομμύρια.

Ο Μικάτι επανέλαβε την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός.

18:20 Aρχηγός του επιτελείου των IDF σε βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας: «Έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή»

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF, Χερζλ Χαλέβι επισκέφθηκε βάση της πολεμικής αεροπορίας την Τετάρτη και δήλωσε: «Έχουμε τη δυνατότητα να χτυπήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή.

Όσοι από τους εχθρούς μας δεν το κατάλαβαν αυτό μέχρι τώρα, θα το καταλάβουν σύντομα».

Ο Χαλέβι δήλωσε επίσης ότι ο στρατός «δεσμεύεται να συνεχίσει και να κάνει τα πάντα για να επιστρέψουν οι όμηροι και πονάει για τους στρατιώτες που έπεσαν στη μάχη».

18:15 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με πυραύλους σε τρία τανκς Merkava του Ισραήλ και τα κατέστρεψε

Σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ, οι μαχητές της στοχοποίησαν και κατέστρεψαν τρία τανκς Merkava του Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: Lebanese News/Telegram

Συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ). Οι ελληνικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, εντείνουν ελέγχους και συνεργασία για ανταλλαγή πληροφοριών, σύμφωνα με ενημέρωση μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η Βρετανία είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει τον στρατό της προκειμένου να βοηθήσει το Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε την Τρίτη πως το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Στο μεταξύ, ναυλωμένη πτήση που μεταφέρει Βρετανούς πολίτες από τον Λίβανο αναχώρησε από τη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι, ο οποίος πρόσθεσε πως και άλλες πτήσεις προγραμματίζεται να αναχωρήσουν τις ερχόμενες ημέρες.

17:58 Έτοιμος να αναπτύξει αμέσως τον λιβανέζικο στρατό στα νότια του Λιτάνι για να θέσει σε εφαρμογή το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου

Ο Νατζίμπ Μικάτι, όπως μεταδίδουν και ισραηλινά ΜΜΕ, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να αναπτύξει αμέσως τον λιβανέζικο στρατό στα νότια του Λιτάνι για να θέσει σε εφαρμογή το ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές για σφοδρές μάχες στα σύνορα, με τις IDF να έχουν ανακοινώσει την απώλεια οκτώ στρατιωτών τους.

17:51 Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι μαχητικά της έπαιξαν ρόλο σε «ευρύτερη αποτροπή» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

«Δύο μαχητικά αεροσκάφη Typhoon της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και ένα δεξαμενόπλοιο ανεφοδιασμού αέρος-αέρος Voyager έπαιξαν τον ρόλο τους στις προσπάθειες αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, αποδεικνύοντας την ακλόνητη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας στο X.

«Λόγω της φύσης αυτής της επίθεσης, δεν έπληξαν στόχους, αλλά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη αποτροπή και στις προσπάθειες αποτροπής περαιτέρω κλιμάκωσης».

17:43 Άνδρας που βοήθησε να σωθούν τραυματισμένοι στο Φεστιβάλ Nova πυροβόλησε και σκότωσε έναν από τους δράστες στην επίθεση στη Γιάφα

Σύμφωνα με τους Times of Israel, ο Λέβ Κρέιτμαν, που είχε βοηθήσει να σωθούν τραυματισμένοι στο Φεστιβάλ Nova όταν επιτέθηκε η Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, πυροβόλησε και σκότωσε έναν από τους δράστες στην επίθεση στη Γιάφα, στο Τελ Αβίβ.

17:35 Ανακοινώθηκαν τα ονόματα άλλων επτά νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών στον Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός επέτρεψε τη δημοσιοποίηση άλλων επτά ονομάτων νεκρών στρατιωτών σε μάχες στον νότιο Λίβανο.

Η ανάρτηση των IDF στο Χ:

Τα ονόματα των επτά Ισραηλινών στρατιωτών:

Πηγή: Lebanese News/Telegram

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στρατιωτών του Ισραήλ στον Λίβανο είναι 8 μέχρι τώρα, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις.

17:30 Το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF με την 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία να μπαίνει στον Λίβανο

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν βίντεο στη δημοσιότητα και υποστηρίζουν ότι η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία μπήκε στον Λίβανο.

17:25 Ιωνάς Καρούσης: Μόλις βρήκε δουλειά, ήταν να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα, λέει ο πατέρας του 26χρονου που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ

Για τον γιο του, τον 26χρονο Έλληνα, Ιωνά Καρούση, που έχασε τη ζωή του στην επίθεση στο Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης (1/10), μίλησε ο πατέρας του, Δημήτρης Καρούσης, στο Live News του MEGA, περιγράφοντας το τραγικό περιστατικό.

17:20 Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ θα παραμείνουν στο Λίβανο

Ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «οι πυρκαγιές που μαίνονται στη Μέση Ανατολή μετατρέπονται γρήγορα σε κόλαση».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι δυνάμεις της UNIFIL παραμένουν στη θέση τους παρά το αίτημα του Ισραήλ να μετακινηθεί η πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη.

Τόνισε επίσης ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία όλου του προσωπικού του ΟΗΕ.

Ο Γκουτέρες πρόσθεσε ότι είναι απολύτως απαραίτητο να αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος στο Λίβανο – κάτι που θα είχε βαθιές και καταστροφικές συνέπειες.

Δείτε σχετική ανάρτηση από τα Ηνωμένα Έθνη:

17:16 Λιβανέζικα ΜΜΕ κάνουν λόγο για σφοδρά αεροπορικά χτυπήματα σε βορειοανατολικό και νότιο Λίβανο

Για σφοδρές αεροπορικές επιδρομές κάνουν λόγο λιβανέζικα ΜΜΕ σε βορειοανατολικό και νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με το Lebanese News στο Telegram, επιθέσεις με drones έγιναν στην Αϊνάθα και Μπίντ Τζμπέιλ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στοχοποιήθηκαν τραυματιοφορείς, ενώ τα πυρά πυροβολικού δεν σταματούν στο μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου.

Δείτε βίντεο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην κοιλάδα Μπεκάα:

17:09 «Η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία μπήκε στον Λίβανο», λένε οι IDF

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, «η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία μπήκε στον Λίβανο».

Πηγή φωτογραφίας: IDF

17:05 Συνάντηση Λαβρόφ με διπλωμάτες από χώρες της Μέσης Ανατολής

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποίησε σήμερα συνάντηση με εκπροσώπους αραβικών χωρών κατόπιν αιτήματός τους για να συζητήσει την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

17:00 Η Γερμανία καλεί τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν

Η Γερμανία κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από το Ιράν μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ.

«Η κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή παραμένει ασταθής και πολύ τεταμένη», τονίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στις επικαιροποιημένες ταξιδιωτικές συμβουλές του, ενώ προειδοποιεί επίσης τους Γερμανούς υπηκόους να μην ταξιδεύουν στο Ιράν.

16:54 Σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης προσέρχεται στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

16:52 Κουτσούμπας για ΚΥΣΕΑ: Να επιστρέψει η ελληνική φρεγάτα από την Ερυθρά Θάλασσα – Να αποσυρθεί κάθε στήριξη στο Ισραήλ

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, αλλά και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, σχολίασε με δήλωσή του ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

16:50 ΥΠΕΞ: Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για όσους θέλουν να αποχωρήσουν από τον Λίβανο

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για παροχή συνδρομής σε Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο, όπως έκανε γνωστό σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

16:46 Η Σλοβακία απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, η Σλοβακία αποφάσισε να απομακρύνει τους πολίτες από τον Λίβανο και έχει πάρει άδεια από τη λιβανέζικη κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει για αυτόν τον σκοπό στρατιωτικό αεροπλάνο.

16:43 Το Ισραήλ χτύπησε με drone νεκροταφείο στην κεντρική Γάζα – Αναφορές για θύματα

Το Ισραήλ χτύπησε με drone νεκροταφείο στην Αλ-Σαουάρα στην κεντρική Γάζα.

Σύμφωνα με το Quds News Network, υπάρχουν θύματα.

Πηγή φωτογραφίας: Quds News Network

16:35 Ο Τραμπ θα συμμετάσχει σε εκδήλωση για την επέτειο του ενός έτους από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος με τους Ρεπουμπλικανούς, Ντόναλντ Τραμπ θα μιλήσει στις 7 Οκτωβρίου σε εκδήλωση μνήμης για τα θύματα της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ με ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας στο Μαϊάμι, όπως ανακοίνωσε το γραφείο της προεκλογικής του εκστρατείας.

16:29 Το Ισραήλ χαλαρώνει τους περιορισμούς στις συγκεντρώσεις στον βορρά

Η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου του Ισραήλ ότι χαλάρωσαν ορισμένοι περιορισμοί στον βορρά.

Στα Υψώματα του Γκολάν και στις περιοχές της Γαλιλαίας, οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων θα επιτρέπονται σε ανοιχτούς χώρους και οι συγκεντρώσεις 250 ατόμων σε κλειστά κτίρια. Στην περιοχή της Χάιφα, οι συγκεντρώσεις 60 ατόμων θα επιτρέπονται σε ανοικτούς χώρους.

Δείτε αναλυτικά:

Οι IDF, στον λογαριασμό τους στο Telegram, ενημερώνουν ότι ακούγονται σειρήνες που προειδοποιούν για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ.

Η τελευταία τέτοια αναφορά έγινε για την περιοχή Μισγκάβ Αμ.

16:16 Με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκαν οι επικεφαλής των IDF, Σιν Μπετ και Μοσάντ

Πηγή φωτογραφίας: Lebanese News/Telegram

16:02 Καλησπέρα σας. Μέχρι τώρα στην ενημέρωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ήταν η δημοσιογράφος Φύλλια Πολίτη.

Το in συνεχίζει να μεταδίδει λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες εξελίξεις. Τη σκυτάλη παίρνει ο Νεκτάριος Δαργάκης.

Το Ισραήλ είπε ότι αρκετές αεροπορικές βάσεις του επλήγησαν από την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη, αλλά σημείωσε ότι δεν επηρεάστηκαν οι δυνατότητές του.Ο πρόεδρος του Ιράν αναχώρησε για το Κατάρ όπου θα συζητήσει και τις εξελίξεις για τη Μέση Ανατολή.Η Χεζμπολάχ λέει ότι απέτρεψε ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο και προκάλεσε απώλειες στον ισραηλινό στρατό. Το Ισραήλ ανακοίνωσε μέχρι στιγμής ένα θάνατο.Ο στρατός του Λιβάνου είπε ότι το Ισραήλ παραβίασε τη μπλε γραμμή πριν αποχωρήσει ξανά προς τα νότια.Το Τελ Αβίβ έχει προαναγγείλει σκληρή απάντηση στο Ιράν, με τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας να ζητά άμεσα αντίποινα που θα στοχεύσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.Σύσκεψη των επικεφαλής του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι σε εξέλιξη.Ο στρατός βομβάρδισε ξανά την Βηρυτό και εξέδωσε εντολές εκκένωσης για τις νότιες περιοχές του Λιβάνου.Στη Γάζα συνεχίζεται η αιματοχυσία με τουλάχιστον 79 νεκρούς κατά τη διάρκεια της νύχτας.

15:57 Οι εκρήξεις στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη οφείλονταν σε χειροβομβίδες

Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν την χθεσινή νύκτα κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη οφείλονταν πιθανότατα σε χειροβομβίδες, ανακοίνωσε η αστυνομία της Δανίας.

«Η αστυνομία εκτιμά ότι οι εκρήξεις στην πρεσβεία του Ισραήλ προκλήθηκαν από δύο χειροβομβίδες», δήλωσε ο Γενς Γέσπερσον, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοπεγχάγης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι τρεις Σουηδοί έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Η Χεζμπολάχ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι μαχητές της πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό που σκότωσε και τραυμάτισε μέλη του ισραηλινού στρατού που προσπαθούσαν να παρακάμψουν το Γιαρούν στο νότιο Λίβανο.

Δεν υπήρξε άμεση δήλωση από τον ισραηλινό στρατό.

15:43 Ισραηλινή επιχείρηση απομάκρυνσης νεκρών και τραυματιών

Βίντεο που δημοσίευσε το φιλικό με τη Χεζμπολάχ μέσο Al Mayadeen φέρεται να δείχνει επιχείρηση απομάκρυνσης με ελικόπτερο νεκρών και τραυματιών του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε σήμερα το πρωί ένα όχημα της Πολιτικής Προστασίας του Λιβάνου, την ώρα που το πλήρωμα ανέσυρε θύματα και τους τραυματίες στην πόλη Άιτα Ασάμπ, στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τραυματίστηκαν τρεις τραυματιοφορείς.

Σφοδρές ήταν οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Ισραήλ χτύπησε μεταξύ άλλων το σπίτι ενός δημοσιογράφου, ένα ορφανοτροφείο, σχολεία που στεγάζονται εκτοπισμένοι.

Μόνο στη Χαν Γιούνις σκοτώθηκαν 53 άμαχοι, γυναίκες και παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός μάλιστα εισέβαλε με τανκς στην περιοχή της Χαν Γιούνις, περιοχή που είχε ανακηρύξει ότι την είχε θέσει υπό τον έλεγχό του.

15:27 Ιράν: Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τα «εγκλήματα» διαφορετικά θα αντιμετωπίσει σκληρή αντίδραση

Τη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της χώρας, Μασούντ Πεζεσκιάν, πριν αναχωρήσει για το Κατάρ.

Ο στρατός του Ισραήλ δήλωσε ότι ο αρχηγός του επιτελείου του, ο επικεφαλής της Σιν Μπετ και ο επικεφαλής της Μοσάντ συναντήθηκαν στο Τελ Αβίβ.

Δημοσίευσαν επίσης μια εικόνα της συνάντησης, όπου πιθανότατα η τριάδα συζητούσε τα ισραηλινά σχέδια για την απάντηση στην χθεσινή επίθεση του Ιράν.

Πηγή: IDF

15:00 Αναλυτής: Η απάντηση του Ισραήλ «θα είναι πιο σκληρή από την προηγούμενη φορά

Ο Αντρέας Κρίεγκ, ανώτερος λέκτορας στη Σχολή Σπουδών Ασφάλειας στο King’s College του Λονδίνου, λέει ότι οποιαδήποτε στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ κατά του Ιράν είναι απίθανο να βλάψει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του, οι οποίες βρίσκονται «βαθιά κάτω από το έδαφος, κάτω από βουνά, οπότε υπάρχουν πολύ λίγες επιλογές εκεί».

«Η χθεσινή επίθεση του Ιράν ήταν πολύ πιο σοβαρή από ό,τι τον Απρίλιο όσον αφορά τον αντίκτυπο, οπότε η απάντηση που θα στείλει το Ισραήλ θα πρέπει να είναι πιο σκληρή από την προηγούμενη φορά με αεροσκάφη που ίσως εισέλθουν στον ιρανικό εναέριο χώρο και στοχεύουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Κρίεγκ στο Al Jazeera.

«Δεν βλέπω πώς οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικές τοποθεσίες, όπως τα διυλιστήρια πετρελαίου, θα είχαν αντίκτυπο ή θα δικαιολογούνταν με οποιονδήποτε τρόπο ως μορφή απάντησης σε αυτό το χθεσινό χτύπημα.

«Αυτό που είναι το κλειδί εδώ είναι ότι το Ισραήλ θέλει να δείξει αποφασιστικότητα και δύναμη».

Πηγή: AJ

14:48 Το Ισραήλ ανακοίνωσε το όνομα ενός στρατιώτη που σκοτώθηκε στον Λίβανο

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι ο λοχαγός Eitan Itzhak Oster, 22 ετών από το Modi’in, σκοτώθηκε σε μάχη στο Λίβανο.

Αναφορές σε ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο για δύο νεκρούς στρατιώτες και 18 τραυματίες. Από την άλλη ΜΜΕ του Λιβάνου ανέφεραν ότι ο αριθμός των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών έχει αυξηθεί σε οκτώ.

14:40 Ισραήλ: Πολλές βάσεις της πολεμικής αεροπορίας υπέστησαν ζημιές από την επίθεση του Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αρκετές βάσεις της πολεμικής αεροπορίας υπέστησαν ζημιές από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι ζημιές δεν έθεσαν σε κίνδυνο την ετοιμότητα της πολεμικής αεροπορίας.

14:30 Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός παραβίασε τη «μπλε γραμμή»

Ο στρατός του Λιβάνου αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις πέρασαν για λίγο στο έδαφός του πριν αποσυρθούν.

«Μια ισραηλινή εχθρική δύναμη παραβίασε τη «Μπλε Γραμμή» περίπου 400 μέτρα μέσα στο λιβανέζικο έδαφος στις περιοχές Χιρμπέρτ Γιαρούν και Οντάισε και στη συνέχεια αποσύρθηκε μετά από σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο στρατός στο Χ.

Η Μπλε Γραμμή χωρίζει τον Λίβανο από το Ισραήλ και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν.

14:18 Ποιος είναι ο Έλληνας που σκοτώθηκε στην επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ

Γιος του καταξιωμένου γιατρού, καθηγητή νευρολογίας, Δημήτρη Καρούση είναι το θύμα της χθεσινής επίθεση ενόπλων στο Τελ Αβίβ.

Ο 26 ετών Ιωνάς Καρούσης, κάτοικος της Ιερουσαλήμ με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη φέρεται να φοιτούσε στο Τελ Αβίβ, είχε βγει για να ψωνίσει και έπεσε νεκρός κατά την επίθεση.

Ο 26χρονος Ιωνάς Καρούσης

14:07 Εντός της ημέρας αναχωρεί το C-130 για Λίβανο – Ενεργοποιείται η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ

Εντός της ημέρας αναμένεται να αναχωρήσει το ελληνικό C-130 για το Λίβανο προκειμένου να εκκενώσει Κύπριους αλλά και ορισμένους Έλληνες πολίτες που έχουν απευθυνθεί στις πρεσβευτικές αρχές ζητώντας βοήθεια για την επιστροφή τους, σύμφωνα με πληροφορίες του in, καθώς η κατάσταση στην περιοχή γίνεται διαρκώς και πιο επικίνδυνη.

14:00 Ισραήλ: Καταστρέψαμε πάνω από 150 «τρομοκρατικές υποδομές κατά τη διάρκεια χερσαίας επιχείρησης στον Λίβανο

Ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε επιχειρησιακή ενημέρωση σχετικά με την εκστρατεία του στο εσωτερικό του Λιβάνου.

Σε αυτήν, οι IDF ισχυρίζονται ότι κατέστρεψαν «πάνω από 150 τρομοκρατικές υποδομές», οι οποίες, όπως αναφέρει, περιλαμβάνουν «αρχηγεία της Χεζμπολάχ, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και εκτοξευτές πυραύλων».

Ο ισραηλινός στρατός έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες που, όπως λέει, δείχνουν τα στρατεύματά του στο έδαφος σε απροσδιόριστες τοποθεσίες κατά τη διάρκεια της εισβολής στο Λίβανο, καθώς και εκτοξευτές ρουκετών και άλλα όπλα που λέει ότι βρήκε στο νότιο Λίβανο.

Σε μια άλλη εικόνα που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης από τον ισραηλινό στρατό, οι δημοσιογράφοι είδαν όπλα που οι IDF ισχυρίζονται ότι ήταν κατασχεθέντα όπλα της Χεζμπολάχ, χωρίς να διευκρινίζουν πότε και πού κατασχέθηκαν.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Πηγή: IDF

Πηγή: IDF

Ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, φέρεται να έχει αναχωρήσει από την Τεχεράνη για προγραμματισμένη επίσκεψη στο Κατάρ, σύμφωνα με τον Guardian.

Το Κατάρ ενεργεί ως μεσάζοντας για να επιτευχθεί κατάπαυση πυρός μεταξύ στη Γάζα.

13:42 Αναφορές για οκτώ νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες – Τους απομακρύνουν με ελικόπτερα

Ο ισραηλινός προχωρά σε νέες εκκενώσεις ισραηλινών στρατιωτών από τα σύνορα με τον Λίβανο αναφέρουν τοπικά μέσα που δημοσιεύουν και σχετικά βίντεο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα – ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκε σήμερα σε μάχες σώμα με σώμα με τη Χεζμπολάχ έχει ανέλθει σε οκτώ.

13:32 «Persona non grata» ο Γκουτέρες για το Ισραήλ – Του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα

13:32 «Persona non grata» ο Γκουτέρες για το Ισραήλ – Του απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα

Το Ισραήλ κήρυξε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «persona non grata» και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα, ενώ δήλωσε ότι θα τον θυμούνται «ως κηλίδα στην ιστορία του ΟΗΕ».

Ανακοινώνοντας την απόφαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατζ δήλωσε:

«Σήμερα, κήρυξα τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες persona non grata στο Ισραήλ και του απαγόρευσα την είσοδο στη χώρα. Όποιος δεν μπορεί να καταδικάσει απερίφραστα την αποτρόπαια επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, όπως έκαναν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου, δεν αξίζει να πατήσει το πόδι του σε ισραηλινό έδαφος.

Ο Γκουτέρες έγραψε στο Χ μετά την ιρανική επίθεση:

«Καταδικάζω τη διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή με τη μία κλιμάκωση μετά την άλλη. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε κατάπαυση του πυρός».

13:26 «Μπορούμε να απωθήσουμε το Ισραήλ» – Περισσότερα από τη συνέντευξη τύπου της Χεζμπολάχ

Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε μια περιοχή που έχει πληγεί από ισραηλινά πλήγματα στο νότιο Λίβανο, ο επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, δήλωσε ακόμα ότι η οργάνωση διαθέτει αρκετούς μαχητές, όπλα και πυρομαχικά για να απωθήσει το Ισραήλ.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προγραμματίσει έκτακτη συνεδρίαση για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή για σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Ισραήλ.

Ο Ντάνι Ντάνον, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι ζήτησε την έκτακτη συνεδρίαση «για να συζητήσουμε αυτή την πρωτοφανή επίθεση και να εκδώσουμε μια σαφή, απερίφραστη καταδίκη του Ιράν».

Το Συμβούλιο πραγματοποίησε επίσης έκτακτες συνόδους στις 20 και 24 Σεπτεμβρίου για να συζητήσει την κατάσταση στο Λίβανο.

13:10 Συνέντευξη τύπου Χεζμπολάχ σε βομβαρδισμένες περιοχές – Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στα σύνορα

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο Μοχάμεντ Αφίφ, μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στα ερείπια από τους βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο.

Ο Αφίφ μίλησε εκεί που υπήρχε ένας τηλεοπτικός σταθμός πριν μετατραπεί σε συντρίμμια από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου συγκεντρώθηκε κόσμος που παρακολουθούσε το μήνυμα της Χεζμπολάχ.

«Οι μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις που διεισδύουν στην πόλη Maroun Al-Ras», συνεχίζονται είπε ο Αφίφ που δήλωσε ακόμα ότι οι μαχητές της οργάνωσης έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες μεταξύ των ισραηλινών στρατιωτών»

13:00 Μπένετ: «Να χτυπήσουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν» – Άμεση δράση ζητά ο Ναφτάλι Μπένετ

Ο Ναφτάλι Μπένετ, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ζήτησε αποφασιστικό χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, λέγοντας ότι η Τεχεράνη είναι πλέον εκτεθειμένη.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα για να καταστρέψουμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις κεντρικές ενεργειακές εγκαταστάσεις του και να σακατέψουμε θανάσιμα αυτό το τρομοκρατικό καθεστώς», έγραψε ο Μπένετ στο X μετά την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν.

«Έχουμε τη δικαιολογία. Έχουμε τα εργαλεία. Τώρα που η Χεζμπολάχ και η Χαμάς έχουν παραλύσει, το Ιράν είναι εκτεθειμένο», έγραψε ο Μπένετ.

Το Ιράν έχει κατηγορηθεί ότι επιδιώκει να αναπτύξει ατομικά όπλα. Η Τεχεράνη επιμένει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

12:52 Πρώτη αντίδραση Χαμενεΐ – Οι ΗΠΑ πρέπει να εξαφανιστούν από την περιοχή

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε για την περιφερειακή ένταση και τους πολέμους τις «ΗΠΑ και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες», οι οποίες «ισχυρίζονται ψευδώς ότι φέρνουν ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή».

Είπε ότι πρέπει να «εξαφανιστούν» από την περιοχή, ώστε οι χώρες της περιοχής να μπορέσουν να ζήσουν ειρηνικά. Είπε ακόμα ότι «πενθεί« για τον θάνατο του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Η εντολή για την εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ την Τρίτη δόθηκε από τον ανώτατο ηγέτη της χώρας – ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

12:49 Βρετανία: Παίξαμε τον ρόλο μας στην υπεράσπιση του Ισραήλ

Ο John Healey καταδίκασε τις τελευταίες ενέργειες του Ιράν λέγοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στέκεται πλήρως «πίσω από το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί» τον εαυτό του.

Οι βρετανικές δυνάμεις «έπαιξαν το ρόλο τους στις προσπάθειες να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή», ανέφερε σε δήλωσή του. «Θέλω να ευχαριστήσω όλο το βρετανικό προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση για το θάρρος και τον επαγγελματισμό του».

Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε παρόμοιο ρόλο τον Απρίλιο, όταν το Ιράν εκτόξευσε για τελευταία φορά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη προς το Ισραήλ, με αναφορές τότε ότι αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας βοήθησαν στην κατάρριψη ορισμένων από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τουλάχιστον 41.689 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.625 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Από αυτούς, 51 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 82 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, πρόσθεσε το υπουργείο.

12:36 Η Αίγυπτος καταδικάζει την «επικίνδυνη ισραηλινή κλιμάκωση στον Λίβανο»

Το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «επικίνδυνη» ισραηλινή κλιμάκωση στο νότιο Λίβανο και απέρριψε κάθε προσπάθεια επιβολής μιας «νέας κατάστασης» στο έδαφος που παραβιάζει την κυριαρχία του Λιβάνου, σύμφωνα με ανακοίνωση.

12:27 Οι πρώτες απώλειες για το Ισραήλ – Δύο νεκροί και 18 τραυματίες από τις μάχες με τη Χεζμπολάχ

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τώρα ότι δύο ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με μαχητές της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί στα σύνορα με τον Λίβανο κοντά στην πόλη Οντάισε.

Πρόκειται για τις πρώτες μάχες σώμα με σώμα από τότε που το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη την χερσαία επίθεσή του.

Το Ισραήλ γνωρίζει ότι μια χερσαία εισβολή εναντίον της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο είναι μια πολύ διαφορετική πρόκληση από την αντιμετώπιση της Χαμάς στη Γάζα, καθώς η λιβανέζικη οργάνωση είναι πιο έμπειρη και πιο καλά εξοπλισμένη.

12:22 Έλληνας μεταξύ των νεκρών από την επίθεση στη Γιάφα του Τελ Αβίβ

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης ενόπλων στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ το βράδυ της Τρίτης ήταν και ένας Έλληνας, κάτοικος Ιεροσολύμων.

Από την επίθεση σκοτώθηκαν συνολικά επτά άτομα.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στην περιοχή Γιάφα του Τελ Αβίβ.

Ανακοινώνουμε με βαθύτατη θλίψη ότι μεταξύ των θυμάτων της επίθεσης είναι ένας Έλληνας πολίτης, κάτοικος Ιεροσολύμων.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος».

Σύμφωνα με όσα είπαν στο in, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, πρόκειται για 26χρονο άνδρα, γιο καταξιωμένου γιατρού στο Ισραήλ, από τη Θεσσαλονίκη.

Η συντάκτρια του Sky News για θέματα ασφάλειας και άμυνας Ντέμπορά Χάινς δημοσίευσε ένα βίντεο από το βόρειο Ισραήλ, κοντά στην μπλε γραμμή που χάραξε ο ΟΗΕ και χωρίζει τη χώρα από τον Λίβανο, στο οποίο ακούγονται καθαρά ανταλλαγές πυρών.

12:02 Περισσότεροι από 200 Κινέζοι απομακρύνθηκαν από τον Λίβανο

Περισσότεροι από 200 Κινέζοι πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τον Λίβανο από την κυβέρνηση, μετέδωσε την Τετάρτη το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Έπληξε με ομοβροντία πυραύλων περιοχές βόρεια της Χάιφα, λέει η Χεζμπολάχ. Προειδοποιητικές σειρήνες έχουν ηχήσει επανειλημμένα στο βόρειο Ισραήλ.

11:45 «Μπορείτε να βγείτε από τα καταφύγια» λέει η αμερικανική πρεσβεία στους υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ ήρε την εντολή προς τους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης και τα μέλη των οικογενειών τους να πάνες σε καταφύγιο, λέγοντας ότι η απειλή πυραυλικών πυρών έχει μειωθεί.

Ανέφερε ακόμα ότι οι προηγούμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ.

«Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ παρακολουθεί συνεχώς και στενά την κατάσταση ασφαλείας», ανέφερε το Γραφείο Προξενικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανάρτησή του στο X.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι Χούθι της Υεμένης δήλωσαν ότι εκτόξευσαν βλήματα «βαθιά μέσα» στο Ισραήλ «για να υποστηρίξουν τόσο τον παλαιστινιακό όσο και τον λιβανέζικο λαό». Ωστόσο, δεν έχει δοθεί καμία επιβεβαίωση από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

«Οι πύραυλοι χτύπησαν με επιτυχία τους στόχους τους», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, σε δήλωσή του.

Ο Σαρί «επαίνεσε» το Ιράν για το πυραυλικό μπαράζ που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη.

«Δεν θα διστάσουμε να διευρύνουμε τις επιχειρήσεις μας εναντίον του ισραηλινού εχθρού ή εκείνων που τον υποστηρίζουν μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και τον Λίβανο και να αρθεί η πολιορκία που έχει τεθεί στη Γάζα».

11:30 Λουτρό αίματος στη Γάζα – 60 νεκροί κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας σκότωσαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ των οποίων και σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες, δήλωσαν γιατροί στην περιοχή.

Το Reuters μεταδίδει ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ισραηλινά άρματα μάχης πραγματοποίησαν επιδρομή σε διάφορες περιοχές στην ανατολική και κεντρική Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, προτού υποχωρήσουν εν μέρει, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι να σκοτωθούν και δεκάδες να τραυματιστούν.

Τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των οποίων ένα χτύπημα σε ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένες οικογένειες στο οποίο σκοτώθηκαν 17 άτομα.

Στο παρακάτω βίντεο συγγενείς θρηνούν για τον θάνατο τουλάχιστον 33 ατόμων στη Χαν Γιούνις.

Ο υπουργός Πληροφοριών της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Λιβάνου, Τζόνι Κορμ, ανέφερε ότι η χώρα εργάζεται σκληρά για να «αποφύγει την επικοινωνιακή παράλυση», ενώ δέχεται επιθέσεις από το Ισραήλ.

Δημοσιεύοντας ένα βίντεο με τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στη νότια Βηρυτό που είχε καταστραφεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, είπε:

Αυτός είναι ένας από τους σταθμούς κινητής τηλεφωνίας που καταστράφηκε από την ισραηλινή επίθεση στο νότιο προάστιο της Βηρυτού. Καταδικάζουμε έντονα αυτή την επίθεση και εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες και να αποφύγουμε την παράλυση της επικοινωνίας.

11:18 Ποιες οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ μετά τις βαρύτατες απώλειες που υπέστη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Χεζμπολάχ έχει υποστεί βαρύτατες απώλειες, με βασικότερη τη δολοφονία του μακροχρόνιου ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έγινε σε υπόγειο καταφύγιο.

Εξερράγησαν δε χιλιάδες συσκευές επικοινωνιών που χρησιμοποίησαν τα μέλη της Χεζμπολάχ, σκοτώνοντας 40 άτομα και τραυματίζοντας σχεδόν 3.000 σε μία πρωτοφανή επίθεση με τηλεχειρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του Associated Press, η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση έχει χάσει σχεδόν 500 μαχητές από τότε που άρχισε να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις για να υποστηρίξει τη Χαμάς, τον περασμένο Οκτώβριο.

Και εκατοντάδες άλλοι πιθανότατα σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς του Ισραήλ κατά του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα, από τους οποίους σκοτώθηκε ένας αριθμός υψηλόβαθμων διοικητών και αξιωματούχων.

11:09 «Η απάντηση στο Ιράν πρέπει να είναι σκληρή» λέει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης

Ο Γιαίρ Λαπίντ λέει ότι το Ιράν θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την πυραυλική του επίθεση, προσθέτοντας ότι «στην Τεχεράνη γνωρίζουν ότι το Ισραήλ θα έρθει».

«Η απάντηση θα πρέπει να είναι σκληρή και να στείλει ένα σαφές μήνυμα σε ολόκληρο τον άξονα – Ιράν, Υεμένη, Συρία, Λίβανο και Γάζα».

«Μαζί με τη στρατιωτική απάντηση, πρέπει να αναπτύξουμε μια συνολική περιφερειακή πολιτική στρατηγική που θα μετατρέπει τη στρατιωτική επιτυχία σε στρατηγική αλλαγή και δεν πρέπει να ξεχάσουμε ούτε για μια στιγμή την επείγουσα ανάγκη να επιστρέψουν οι απαχθέντες στην πατρίδα τους».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι περίπου 100 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο Ισραήλ από την κατεύθυνση του Λιβάνου σήμερα. Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Chouaifet, ένα νότιο προάστιο της Βηρυτού κοντά στην περιοχή Νταχίγια, όπου δολοφονήθηκε ο Νασράλα και έχει γίνει επανειλημμένα στόχος του στρατού.

Επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού

10:43 Ισραήλ: Ενεργήσαμε από κοινού με τις ΗΠΑ για την αποτροπή της ιρανικής επίθεσης

Ο ισραηλινός στρατός εμφανίζεται πρόθυμος να δημοσιοποιήσει τη στενή συνεργασία του με τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ιρανική επίθεση» το βράδυ της Τρίτης.

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δύο φωτογραφίες και ένα βίντεο με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου Χερζτ Χάλεβι σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο στρατός ανέφερε ότι στην άλλη άκρη της γραμμής βρισκόταν ο στρατηγός Μάικλ Κουρίλα, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM).

Το Ισραήλ και ο αμερικανικός στρατός είχαν «ενεργήσει από κοινού», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, και η επικοινωνία Χαλέβι – Κουρίλα ήταν «στο τέλος της επίθεσης από το Ιράν».

Ο αμερικανικός στρατός συνέδραμε στην αναχαίτιση ορισμένων από τους περίπου 200 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος προσέφερε δημόσια απερίφραστη υποστήριξη στο Ισραήλ μετά το χτύπημα του Ιράν, ενώ ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν επιδρομές κατά του Ιράν ως απάντηση.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε το Ιράν και τη Χεζμπολάχ να σταματήσουν αμέσως τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ.

«Το Ιράν κινδυνεύει να βάλει φωτιά σε ολόκληρη την περιοχή – αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε κόστος», δήλωσε.

Η Γερμανία και οι εταίροι της θα συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη εκεχειρίας, πρόσθεσε.

10:20 Εντολή εκκένωσης του Ισραήλ για τα χωριά του νότιου Λιβάνου

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην αραβική γλώσσα, Avichay Adraee, έδωσε εντολή στους κατοίκους 24 χωριών του νότιου Λιβάνου να «εκκενώσουν αμέσως τα σπίτια τους».

«Όποιος βρίσκεται κοντά σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μάχης της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο. Κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για τις στρατιωτικές της ανάγκες αναμένεται να γίνει στόχος», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανανί δήλωσε ότι η χώρα του «ενήργησε αποφασιστικά» εναντίον του Ισραήλ βάσει του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που αφορά το «δικαίωμα ενός κράτους στη νόμιμη άμυνα» και την προστασία της ασφάλειας και της κυριαρχίας.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τετάρτης, ο Κανανί δήλωσε ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ενήργησαν γενναία, αναφερόμενος στην εκτόξευση πυραύλων κατά του Ισραήλ το βράδυ της Τρίτης.

«Το σιωνιστικό καθεστώς και οι υποστηρικτές του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ενεργεί αποφασιστικά σε ό,τι λέει», ανέφερε ο Κανανί

«Αποδείχθηκε ότι τα μακριά χέρια του Ιράν μπορούν να φτάσουν σε οποιοδήποτε σημείο θέλει», είπε χρησιμοποιώντας τη φράση που ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επαναλάβει αρκετές φορές την τελευταία εβδομάδα στις απειλές του προς την Τεχεράνη.

Η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ έρχεται μετά την υπόσχεση της Τεχεράνης να ανταποδώσει, σε χρόνο που θα επιλέξει, στην πρόσφατη δολοφονία από το Ισραήλ των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, καθώς και ενός διοικητή του IRGC στο Λίβανο, ανέφερε ο Κανανί.

«Το μέλλον της περιοχής και της Δυτικής Ασίας θα χαραχθεί από τους ιδιοκτήτες της περιοχής και τα αυθεντικά και ριζωμένα έθνη της, όχι από τους χωρίς ρίζες και ταυτότητα εισβολείς και επιτιθέμενους», πρόσθεσε ο Κανάνι.

Σφοδρές μάχες σημειώθηκαν μεταξύ Χεζμπολάχ και ισραηλινού στρατού στα σύνορα. Σύμφωνα με την λιβανέζικη οργάνωση αλλά και ισραηλινά ΜΜΕ το Ισραήλ υπέστη πλήγμα καθώς υπάρχουν πληροφορίες για τουλάχιστον 20 τραυματίες στρατιώτες. Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι απέκρουσε την προσπάθεια των IDF να εισβάλουν στον Λίβανο.Με μία ακόμα μεραρχία ενισχύει τις χερσαίες δυνάμεις του το Ισραήλ που έχει ανακοινώσει από το βράδυ της Δευτέρας ότι προχωρά σε «περιορισμένη» χερσαία εισβολή στον Λίβανο.Το Ισραήλ προετοιμάζει την απάντησή του στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης. Σύμφωνα με το AXIOS στο «τραπέζι» είναι το χτύπημα σε εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου. «Εάν το Ιράν συνεχίσει είναι πιθανόν το Ισραήλ να στοχεύσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας», λέει ισραηλινός αξιωματούχος στο AXIOS.Η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν στην αναμενόμενη απάντηση του Ισραήλ.Οι Χούθι εξαπέλυσαν ρουκέτες «βαθιά στο έδαφος του Ισραήλ» ενώ το βόρειο τμήμα της χώρας έχει επίσης δεχτεί επίθεση από αέρος από τη Χεζμπολάχ. Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα εντολή προς τους κατοίκους του Λιβάνου, να μην κυκλοφορούν με οχήματα στο νότιο τμήμα της χώρας.Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί πάνω από 30 σοροί μετά την ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιούνις.

09:54 Μέχρι και χτύπημα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις – Τα αντίποινα που εξετάζει το Ισραήλ

Το Ισραήλ σχεδιάζει «σημαντικά αντίποινα» κατά του Ιράν, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιθέσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου της χώρας και σε άλλες στρατηγικές υποδομές, σύμφωνα με το διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Axios.

Επικαλούμενο ισραηλινούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, το δημοσίευμα του Axios αναφέρει ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να εξαπολύσει την επίθεσή του «εντός ημερών», μετά τον βομβαρδισμό του Τελ Αβίβ και άλλων τοποθεσιών από το Ιράν με σχεδόν 200 πυραύλους το βράδυ της Τρίτης.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Axios ότι «όλες οι επιλογές θα είναι στο τραπέζι – συμπεριλαμβανομένων των χτυπημάτων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν», εάν η Τεχεράνη εξαπολύσει άλλο ένα χτύπημα ως απάντηση στην επικείμενη επίθεση του Ισραήλ.

«Έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό σχετικά με το πώς θα απαντήσουν οι Ιρανοί σε μια επίθεση, αλλά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα να τα δώσουν όλα, κάτι που σηματοδοτεί ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος που επικαλείται έναν Ισραηλινό αξιωματούχο.

Οι Χουθι της Υεμένης λένε ότι στόχευσαν στρατιωτικές θέσεις βαθιά μέσα στο Ισραήλ με ρουκέτες Quds 5.

Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για ζημιές ή θύματα.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της ομάδας, Yahya Saree, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ θέτει τα συμφέροντα των δύο αυτών χωρών στο στόχαστρο.

09:40 Το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις του στον Λίβανο με νέα μεραρχία

Οι IDF ανακοινώνουν ότι η 36η Τεθωρακισμένη Μεραρχία του στρατού, η οποία περιλαμβάνει την Ταξιαρχία Γκολάνι, την 188η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία και την Ταξιαρχία Etzioni, έχει ενταχθεί στην χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο.

Σύμφωνα με τη μονάδα του εκπροσώπου των IDF, οι δυνάμεις υποστηρίζονται από την αεροπορία και πυρά πυροβολικού.

09:31 Σφαγή στη Γάζα – Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από την επίθεση σε σχολείο

Νωρίτερα αναφέραμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον εννέα νεκροί από ισραηλινό βομβαρδισμό σε σχολείο εκτοπισμένων στη Χάν Γιούνις στη Γάζα.

Το AJ μεταδίδει ότι μετά την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Χαν Γιούνις ανασύρθηκαν τα πτώματα περισσότερων από 30 ανθρώπων.

Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν το σπίτι της οικογένειας του δημοσιογράφου Αχμέντ αλ Ζαρντ νοτιοανατολικά της Χαν Γιούνις, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

Τραυματίες στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο Σαλέχ αλ Χαμς, επικεφαλής του νοσηλευτικού τμήματος του Ευρωπαϊκού Νοσοκομείου, δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AP ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του και στο νοσοκομείο Νάσερ από τις τις 3 π.μ..

Ορισμένοι από τους τραυματίες ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, είπε.

Ο Αλ-Χαμς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ πραγματοποίησε σφοδρές αεροπορικές επιδρομές καθώς οι χερσαίες δυνάμεις του πραγματοποίησαν εισβολή σε τρεις γειτονιές στη Χαν Γιουνίς.

Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει δραματική με το Ισραήλ να μην έχει ανακόψει την επίθεσή του παρά το άνοιγμα στο μέτωπο του Λιβάνου.

Μέχρι στιγμής παραμένει ασαφές κατά πόσο η επίθεση του Ιράν έπληξε το Ισραήλ. Οι αρχές δεν ανέφεραν τραυματισμούς αλλά ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σύμφωνα με την παλαιστινιακή αρχή.

Το Ιράν είπε ότι οι πύραυλοί του πέτυχαν το 90% των στόχων κάτι που αμφισβητεί το Ισραήλ.

Ωστόσο υπάρχουν βίντεο και εικόνες που δείχνουν να έχουν ανοίξει «κρατήρες» σε διάφορα σημεία του κεντρικού και νότιου Ισραήλ.

Ο ανταποκριτής εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του PBS, Nick Schifrin, δημοσίευσε το παρακάτω βίντεο από σημείο κοντά στην έδρα της Μοσάντ στα περίχωρα του Τελ Αβίβ, όπου φαίνεται να έχει σχηματιστεί ένας μεγάλος κρατήρας.

Βίντεο στα social media που όμως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί δείχνουν επιθέσεις κοντά σε αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ. Το Ιράν υποστηρίζει ότι κατάφερε πλήγμα σε τουλάχιστον τρεις τέτοιες βάσεις.

09:17 Επίθεση με ρουκέτες στη βόρεια πόλη Μετούλα του Ισραήλ – Φθορές σε σπίτια

Δέκα σπίτια υπέστησαν ζημιές στη βόρεια πόλη του Ισραήλ, Μετούλα, μετά από πυραυλική επίθεση από τον Λίβανο, λέει ο επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου David Azoulai.

«Πρόκειται για ένα δύσκολο πρωινό που ακολουθεί μια δύσκολη νύχτα», πρόσθεσε.

09:08 Το Ιράν παρατείνει την απαγόρευση πτήσεων μέχρι την Πέμπτη

Όλες οι πτήσεις στο Ιράν ακυρώνονται μέχρι την Πέμπτη στις 5 π.μ. τοπική ώρα, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας της χώρας, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, μία ημέρα μετά την εκτόξευση πυραύλων από την Τεχεράνη κατά του Ισραήλ.

09:00 Αναφορές για τραυματίες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό – Επιχείρησαν να εισβάλουν στον Λίβανο

Αναφέραμε νωρίτερα ότι η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι απέκρουσε δύναμη πεζικού που επιχείρησε να εισέλθει στον Λίβανο. Η οργάνωση υποστήριξε ακόμα ότι το Ισραήλ υπέστη απώλειες.

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι 20 στρατιώτες τραυματίστηκαν στο βόρειο μέτωπο.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα social media δείχνουν ασθενοφόρα συγκεντρωμένα σε νοσοκομείο όπου φτάνει και ένα ελικόπτερο μεταφοράς τραυματιών.

08:51 Χεζμπολάχ: Αποκρούσαμε δύναμη πεζικού – Οι ισραηλινοί υπέστησαν απώλειες

Σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι οι μαχητές της αντιμετώπισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης ισραηλινή δύναμη πεζικού που επιχειρούσε να διεισδύσει στο λιβανέζικο έδαφος μέσω της περιοχής Ανταϊσέχ.

Η λιβανέζικη οργάνωση κάνει λόγο για σφοδρές συγκρούσεις κάτι που ανέφερε και ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει ότι το Ισραήλ υπέστη απώλειες και οι στρατιώτες αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

To AJ κάνει λόγο για αναφορές για τραυματίες που απομακρύνονται με ελικόπτερο, αλλά σημειώνει ότι προς το παρόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Η Ανταϊσέχ είναι μία από τις περιοχές που βομβαρδίστηκαν από τον ισραηλινό στρατό και θεωρείται ένα από τα περάσματα για τη χερσαία εισβολή.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι Τιμ Γουόλτζ και Τζέι Ντι Βανς κλήθηκαν να σχολιάσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή στο πρώτο ντιμπέιτ.

Και οι δύο ρωτήθηκαν εάν θα υποστήριζαν ή θα ήταν αντίθετοι σε ένα προληπτικό χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν.

Ο Γουόλτζ (Κάμαλα Χάρις) δήλωσε ότι η ικανότητα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του είναι «απολύτως θεμελιώδης» και δήλωσε ότι η «σταθερή ηγεσία» είναι βασικό στοιχεί.

Από την πλευρά του, ο Βανς (Ντόναλντ Τραμπ) είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «έκανε με συνέπεια τον κόσμο πιο ασφαλή» και ότι ο ως πρόεδρος, αναγνώρισε ότι «χρειαζόσασταν ειρήνη μέσω της δύναμης».

Ο Βανς είπε ότι εναπόκειται στο Ισραήλ να κάνει ό,τι πρέπει να κάνει για να κρατήσει τη χώρα του ασφαλή, προσθέτοντας ότι «πρέπει να υποστηρίζουμε τους συμμάχους μας όπου κι αν βρίσκονται όταν πολεμούν τους κακούς».

08:28 Μην κυκλοφορείτε στον νότιο Λίβανο – Νέα ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός με νέα ανακοίνωσή του προειδοποιεί τους Λιβανέζους να μην κυκλοφορούν με οχήματα σε όλο το νότιο τμήμα της χώρας.

Σφοδρές μάχες διεξάγονται μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και μαχητών της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, ανέφερε ο στρατός και κατηγόρησε τη λιβανέζικη ένοπλη ομάδα ότι «εκμεταλλεύεται το πολιτικό περιβάλλον και τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για να εξαπολύσει τις επιθέσεις της».

Για λόγους «προσωπικής ασφάλειας», ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην αραβική γλώσσα Αβιχάι Αντράι δήλωσε ότι κανείς δεν θα πρέπει να ταξιδεύει με οχήματα στην καθορισμένη περιοχή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις «θα διαταράξουν τις κινήσεις της Χεζμπολάχ και θα την εμποδίσουν να πραγματοποιήσει τις επιθέσεις της», ανέφερε ο Αντράι σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτή η προειδοποίηση ισχύει μέχρι νεωτέρας», ανέφερε.

08:25 Τουλάχιστον 1.873 έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από τις 8 Οκτωβρίου

Η Μονάδα Διαχείρισης Κινδύνου Καταστροφών του Λιβάνου ανακοίνωσε ότι 1.873 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.134 έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα ισραηλινών επιθέσεων στη χώρα από τις 8 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

«Ο αριθμός των εκτοπισμένων από τις περιοχές που εκτίθενται στην ισραηλινή επίθεση έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων 155.600 ατόμων που έχουν καταγραφεί σε καταφύγια», ανέφερε στην έκθεσή της.

08:22 Καλημέρα σας. Μέχρι τώρα στην ενημέρωση για τη Μέση Ανατολή ήταν η δημοσιογράφος Βούλα Τσιβόλα.

Συνεχίζουμε να μεταδίδουμε λεπτό προς λεπτό τις κρίσιμες εξελίξεις. Τη σκυτάλη παίρνει η Φύλλια Πολίτη.

08:20 Τέσσερις πολυκατοικίες καταστράφηκαν στη Βηρυτό από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων Al-Arabiya μεταδίδει ότι τέσσερα κτίρια κατοικιών στη συνοικία Dahiyeh της Βηρυτού καταστράφηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη.

08:13 Η αστυνομία της Δανίας ερευνά εκρήξεις κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη

Η αστυνομία της Δανίας δηλώνει ότι ερευνά δύο εκρήξεις κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Κοπεγχάγη.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αναφέρει η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

«Κανείς δεν έχει τραυματιστεί και διεξάγουμε τις πρώτες έρευνες στον τόπο του εγκλήματος», γράφει η αστυνομία της Κοπεγχάγης στο Χ. «Διερευνάται πιθανή σχέση με την πρεσβεία του Ισραήλ, που βρίσκεται στην περιοχή».

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

08:04 ΚΥΣΕΑ: Έκτακτη συνεδρίαση στη σκιά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το ΚΥΣΕΑ, με δεδομένη την ανησυχία για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει στο Μαξίμου στις 16:30 έχοντας στο επίκεντρο το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από Λίβανο και Ισραήλ.

07:56 Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό

Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές στη Βηρυτό, λίγη ώρα μετά την προειδοποίηση του ισραηλινού στρατού στους αμάχους να απομακρυνθούν «αμέσως» από τουλάχιστον δυο κτίρια και σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων γύρω από αυτά, μεταδίδει η Haaretz,

Νωρίτερα, πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου, ανέφερε ότι «ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στοχοποίησε νότιο προάστιο της Βηρυτού».

Ανταποκριτές του AFP άκουσαν τουλάχιστον μια έκρηξη στον τομέα, που έχει βομβαρδιστεί επανειλημμένα από την περασμένη εβδομάδα από το Ισραήλ, το οποίο διατείνεται ότι πλήττει εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Το Ιράν προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην εμπλακούν, μετά την πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, ανέφερε την Τετάρτη το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.

07:39 Οι IDF λένε ότι ένας πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπεσε σε ανοικτές περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ

07:36 Πανηγυρισμοί στην Τεχεράνη μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν

Πανηγυρισμοί πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης, της Βηρυτού, της Βαγδάτης, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Γάζας, μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης ανεμίζοντας σημαίες της Χεζμπολάχ, του Λιβάνου και του Ιράν.

07:30 Και υπερηχητικοί πύραυλοι ανάμεσα στους 200 πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράν εκτόξευσαν 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ κατά την επίθεση που εξαπολύθηκε χθες Τρίτη το βράδυ, ανάμεσά τους —για πρώτη φορά— και υπερηχητικούς πυραύλους, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, διαβεβαίωσαν πως «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν «πέτυχε τους στόχους τους».

Από τη δική του πλευρά, ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε νωρίτερα πως το Ιράν εκτόξευσε περίπου 180 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν.

Τον Ιούνιο του 2023, το Ιράν αποκάλυψε υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς, που βάφτισε Φατάχ, τονίζοντας πως είναι ικανός να κινείται με ταχύτητα δεκαπενταπλάσια αυτής του ήχου.

Ο τότε πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί διατεινόταν την εποχή πως το συγκεκριμένο όπλο θα αυξήσει την «αποτρεπτική ισχύ» της Ισλαμικής Δημοκρατίας και θα φέρει περισσότερη «ειρήνη και σταθερότητα στη χώρα και στην περιφέρεια».

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ευέλικτοι και μπορούν να κινούνται σε χαμηλό υψόμετρο, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο να προβλεφθεί η τροχιά τους και δυσχεραίνει την αναχαίτισή τους.

07:20 Όστιν: Οι ΗΠΑ αναχαίτισαν πολλαπλούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή αναχαίτισαν πολλαπλούς πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν προς το Ισραήλ» και ότι οι ΗΠΑ εκπλήρωσαν τη «δέσμευσή τους να συνεργαστούν με το Ισραήλ στην άμυνά του».

«Καταδικάζουμε αυτή την εξωφρενική πράξη επιθετικότητας από το Ιράν και καλούμε το Ιράν να σταματήσει κάθε περαιτέρω επίθεση, μεταξύ άλλων και από τις τρομοκρατικές ομάδες που είναι πληρεξούσιοι του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Όστιν, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν ποτέ να προστατεύσουν τις δυνάμεις και τα συμφέροντά μας στη Μέση Ανατολή και να υποστηρίξουν την άμυνα του Ισραήλ και των εταίρων μας στην περιοχή».

Ο ίδιος χαιρετίζει τις αμερικανικές δυνάμεις που «βοήθησαν να σωθούν ζωές σήμερα από την επίθεση του Ιράν και που συνεχίζουν να υποστηρίζουν την άμυνα του Ισραήλ και να αποτρέπουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης ή την κλιμάκωση».

«Οι δυνάμεις μας παραμένουν τοποθετημένες για την προστασία των αμερικανικών στρατευμάτων και των εταίρων στη Μέση Ανατολή και το υπουργείο διατηρεί σημαντικές δυνατότητες για την υπεράσπιση του λαού μας, την παροχή περαιτέρω υποστήριξης στην αυτοάμυνα του Ισραήλ και την αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωσης», προσθέτει ο Όστιν.

07:11 Η Γαλλία κινητοποιεί στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή ως απάντηση στην ιρανική επίθεση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι καταδικάζει έντονα τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, προσθέτοντας ότι σε ένδειξη της δέσμευσής της στην ασφάλεια του Ισραήλ κινητοποίησε την Τετάρτη τις στρατιωτικές της δυνάμεις στη Μέση Ανατολή.

07:04 Τουλάχιστον 9 νεκροί από ισραηλινή επίθεση σε σχολείο στη Γάζα

Τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 20 και πλέον τραυματίστηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό του Ισραήλ εναντίον σχολείου που έχει μετατραπεί σε κέντρο φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

06:55 «Το Ιράν θα πλήξει όλες τις υποδομές του Ισραήλ αν δεχτεί επίθεση»

Το Ιράν θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του Ισραήλ αν υποστεί επίθεση σε ανταπόδοση για την εκτόξευση 200 πυραύλων στην οποία προχώρησε χθες Τρίτη, προειδοποίησε ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», διεμήνυσε ο στρατηγός Μπαγερί μέσω της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

Iran to respond more severely if Zionist crimes continued: Top cmdr.https://t.co/ZYVfotAOon pic.twitter.com/X7pgNZ0gIK— IRNA News Agency (@IrnaEnglish) October 2, 2024

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ, που ακολούθησε τη χερσαία επιχείρηση και τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον Λιβανο. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.