Σε κατάσταση-σοκ βρίσκεται η Τουρκία μετά την αιματηρή επίθεση σε εγκαταστάσεις της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, ενώ αναζητούνται τα κίνητρα που έθεσαν στο στόχαστρο των ενόπλων τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Σε βαρύ πένθος βρίσκεται η γειτονική χώρα, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε η κηδεία του οδηγού ταξί τον οποίο δολοφόνησαν οι δύο ένοπλοι για να πάρουν το όχημά του. Ο Murat Arslan, ιδιοκτήτης και οδηγός του επαγγελματικού ταξί, δολοφονήθηκε και η σορός του τοποθετήθηκε στο πορτ-μπαγκάζ του οχήματός του κατά τη διάρκεια της αιματηρής επιχείρησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Με τον τραγικό απολογισμό στους 5 νεκρούς και 22 τραυματίες, οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει μπαράζ ερευνών αναζητώντας στοιχεία για την αιματηρή επιχείρηση, πίσω από την οποία φέρεται να κρύβεται το PKK – το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν. Δύο υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης -ο υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ και ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια- «έδειξαν»« το PKK, ενώ αποκαλύφθηκε η ταυτότητα και των δύο δραστών, οι οποίοι εξουδετερώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές.

Πρόκειται για τον Ali Örek, με κωδικό όνομα «Rojger», μέλος του PKK, και τη Mine Sevjin Alçiçek, επίσης μέλος του PKK.

«Είμαστε αποφασισμένοι να εξουδετερώσουμε την προδοτική τρομοκρατική οργάνωση που απειλεί την ενότητα, την αλληλεγγύη και την ειρήνη της χώρας μας από τα εδάφη μας. Εύχομαι για άλλη μια φορά το έλεος του Θεού στους μάρτυρές μας και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες μας», είπε ο Γερλίκαγια, αφού έδωσε στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία των δραστών.

Η στρατηγική σημασία της αεροδιαστημικής εταιρείας για την Τουρκία

Οι Αρχές αναζητούν τα αίτια της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε εναντίον της TUSAŞ, μιας από τις σημαντικότερες εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, η TUSAŞ, η οποία αποτέλεσε στόχο της επίθεσης, ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου 1973 υπό το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας από το εξωτερικό. Η εταιρεία έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, έχοντας μέχρι σήμερα υλοποιήσει σημαντικά έργα.

Οι αεροπορικές πλατφόρμες, όπως το επιθετικό και τακτικό αναγνωριστικό ελικόπτερο T129 ATAK, το βοηθητικό ελικόπτερο T70, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ANKA και AKSUNGUR, που παράγονται υπό τον συντονισμό της TUSAŞ, εξυπηρετούν καθοριστικά τις δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, σημειώνεται. Ένα από τα σημαντικότερα έργα της εταιρείας είναι το υπό κατασκευή Εθνικό Μαχητικό Αεροσκάφος KAAN, το οποίο αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην αεροπορική ιστορία της χώρας. Το KAAN θα καταστήσει την Τουρκία μία από τις λίγες χώρες που θα είναι σε θέση να παράγουν αεροσκάφη 5ης γενιάς, υποστηρίζει η Milliyet.

Ο γνωστός Τούρκος αναλυτής Αμπντουλάχ Αγάρ μίλησε στην τουρκική εφημερίδα, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσει γιατί έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης η συγκεκριμένη εταιρεία, καταθέτοντας πιθανά κίνητρα.

«Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Το πρώτο από αυτά είναι το σημείο στο οποίο έχει φτάσει η Τουρκία στην αμυντική της βιομηχανία (…) Το γεγονός ότι η Τουρκία αναπτύσσει τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας και αεροπορικής επίθεσης, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που χρειάζεται σε αυτές τις εγκαταστάσεις προκαλεί και δυσφορία, ιδιαίτερα μεταξύ των αντιπάλων της. Θα μπορούσε να υπάρξει μια τρομοκρατική επίθεση που να απορρέει από αυτό, θα μπορούσε να είναι ένα μήνυμα; Θα μπορούσε να είναι αυτό», σημείωσε.

«Δεύτερον, υπάρχει μεγάλη ένταση και αστάθεια, ιδίως στη Μέση Ανατολή. Βλέπουμε και παρατηρούμε ότι προσπαθούν με κάποιον τρόπο να εμπλέξουν την Τουρκία σε αυτή την αστάθεια. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία επηρεάζεται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Επηρεάζει, επίσης, κατά κάποιον τρόπο τις διαδικασίες. Μαζί με αυτό, υπάρχει μια μεγάλη ένταση. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να συνδέεται με αυτό».

Στη συνέχεια ο αναλυτής αναφέρθηκε στις σχετικές δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και κυβερνητικού εταίρου του προέδρου Ερντογάν, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση. Αυτές οι δηλώσεις προηγήθηκαν της επίθεσης.

Συνεχίζει: «Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, εξαιρετικά αξιοσημείωτο και ύποπτο ότι υπάρχει μια συνάντηση των BRICS στο Καζάν – την πρωτεύουσα του Ταταρστάν. Αυτό μου τραβάει πολύ την προσοχή. Διότι για πρώτη φορά μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ (η Τουρκία) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να συνδεθεί με έναν γεωπολιτικό οργανισμό στον οποίο η Ρωσία και η Κίνα είναι οι κύριοι παίκτες».

«Όταν διαβάζουμε τα ξένα μέσα ενημέρωσης, αυτό είναι το κύριο θέμα που συζητούν περισσότερο, επικρίνουν περισσότερο την Τουρκία και διατυπώνουν τις μεγαλύτερες κατηγορίες εναντίον της. Από αυτή την άποψη, αν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης εκφράζουν τόσο μεγάλη δυσφορία, οι δυτικοί μηχανισμοί ασφαλείας είναι μάλλον πολύ πιο ενοχλημένοι», αναφέρει ο αναλυτής, βλέποντας ακόμα και πιθανό Δυτικό «δάκτυλο» πίσω από την επίθεση.

«Σε μια φάση γεωπολιτικής αναταραχής, είναι δυνατόν να έρθουμε αντιμέτωποι με μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση με στόχο τη χειραγώγηση των αποφάσεων του τουρκικού κράτους και των ιθυνόντων της Τουρκίας; Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να το εξετάσουμε ως πιθανότητα», συμπλήρωσε.

Πέντε άνθρωποι -πλην των δραστών- σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική επίθεση και 22 τραυματίστηκαν, με τα τουρκικά ΜΜΕ να δίνουν στη δημοσιότητα τα ονόματα και φωτογραφίες των θυμάτων.

Τέσσερα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης εργάζονταν στις εγκαταστάσεις της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (TUSAŞ). Πρόκειται για τη μηχανολόγο-μηχανικό της TUSAŞ Zahide Güçlü, τον υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου Cengiz Coşkun, τον υπάλληλο της Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Hüseyin Canmaz, τον αξιωματικό ασφαλείας Atakan Şahin Erdoğan. Θύμα της επίθεσης ήταν και ο οδηγός ταξί Murat Arslan, το όχημα του οποίου άρπαξαν οι τρομοκράτες για να μεταβούν στον στόχο τους.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, «59 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων 2 υψηλόβαθμοι, εξουδετερώθηκαν στις αεροπορικές επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ και στη βόρεια Συρία, όπου από χθες το βράδυ (23 Οκτωβρίου) χτυπήθηκαν 47 τρομοκρατικοί στόχοι».

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία».