Τα διαδικαστικά του συνεδρίου του κόμματος μπαίνουν πια σε πρώτο πλάνο στον ΣΥΡΙΖΑ – με ερωτήματα που ξεκινούν από τον χώρο και τον τρόπο και εκτείνονται ακόμα και στον χρόνο. Εντός της εβδομάδας, πολύ πιθανόν αύριο, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αναμένεται να συνεδριάσει και να αποφασίσει επί όλων των εκκρεμοτήτων, ενόψει της εκλογής συνέδρων από τη βάση που έχει οριστεί για το Σαββατοκύριακο. Λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει εκπνεύσει η προθεσμία εγγραφών για όσα μέλη θέλουν να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι: τα μέλη που πρόλαβαν να εγγραφούν στις τοπικές οργανώσεις είναι η ελπίδα του Στέφανου Κασσελάκη να ανατρέψει την απόφαση αποκλεισμού του από την εσωκομματική κάλπη. Για να το καταφέρει, πρέπει να κερδίσει την πλειοψηφία του συνεδρίου, ώστε το ζήτημα που τον αφορά όχι μόνο να τεθεί, αλλά και να υπερψηφιστεί από το σώμα – μία αποστολή που μόνο εύκολη δεν είναι. Με βάση τις κομματικές αποφάσεις, υπενθυμίζεται πως οι φάκελοι που θα τεθούν προς κρίση στο συνέδριο είναι αυτοί των Σωκράτη Φάμελλου, Νικόλα Φαραντούρη, Παύλου Πολάκη και Απόστολου Γκλέτσου.

Στην κομματική πλειοψηφία, που καλείται να δώσει τις απαντήσεις, κυκλοφορούν δύο απόψεις. Η πρώτη λέει πως το συνέδριο και συνεπώς η εκλογική διαδικασία πρέπει να διεξαχθούν με βάση τον οδικό χάρτη που έχει ήδη τεθεί, με δεδομένο πως ο φάκελος της υποψηφιότητας του Κασσελάκη δεν θα φτάσει προς έγκριση από το συνέδριο και ο τέως πρόεδρος δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει το σώμα. Η δεύτερη λέει πως το τοξικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ακόμα χειρότερο μετά το συνέδριο, στο οποίο με βάση τις αποφάσεις της ΚΕ ο Κασσελάκης δεν θα ανακηρυχθεί υποψήφιος – και ενδεχομένως η αναβολή να ήταν η καλύτερη επιλογή για την ώρα.

Αναβολή, πάντως, που μπορεί να προκύψει και για λόγους διαδικαστικούς: ο πολυχώρος στο Γκάζι που θεωρείται πιο πιθανός τόπος διεξαγωγής δεν έχει την απαιτούμενη χωρητικότητα, η πιθανότητα υβριδικής συνεδρίασης σκοντάφτει σε αντιδράσεις, ενώ ακόμα και οι τρεις μέρες συνεδρίου μπορεί να συμπτυχθούν τελικά σε fast track διαδικασία της μιας μέρας – λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και διαμαρτυρόμενοι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη.

Μέχρι τις 31 του μήνα, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όσα μέλη του κόμματος θέλουν να εκλεγούν σύνεδροι μπορούν να καταθέσουν σχετικά την υποψηφιότητά τους για το Συνέδριο, η οποία εφόσον λάβει το «πράσινο φως» από την επιτροπή Νομιμοποίησης θα κριθεί στις ΟΜ, σε επίπεδο κομματικής βάσης.

Σε πολιτικό επίπεδο πάντως, η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Στέφανος Κασσελάκης κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος: οι πρώτοι εγκαλούν τον δεύτερο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις κομματικές διαδικασίες, κατηγορώντας τον πως στήνει έναν παράλληλο κομματικό μηχανισμό με νέα γραφεία και νέο μητρώο για να διευκολύνει την αποχώρησή του – χτυπώντας, παράλληλα, τον ΣΥΡΙΖΑ με υπονοούμενα περί νοθείας.

Ο Κασσελάκης, από την πλευρά του, συνεχίζει να κάνει εκστρατεία ως υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιμένοντας στον τρόπο με τον οποίο το συνέδριο μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις της ΚΕ. Παράλληλα, ο Κασσελάκης επιμένει και στην «αδιαμεσολάβητη επαφή» με τη βάση: «Σε αντιδημοκρατικές πρακτικές εμείς απαντάμε με περισσότερη δημοκρατία, με περισσότερη συμμετοχή, και να θέσουμε όλους προ των ευθυνών τους για την ιστορία αυτού του κόμματος. Αρα, πρέπει να παροτρύνουμε τον κόσμο να συμμετάσχει στις εκλογές των συνέδρων», ανέφερε χαρακτηριστικά στη Δράμα, ενώ διοργάνωσε και διαδικτυακή συζήτηση στο X, απαντώντας στις ερωτήσεις όσων συμμετείχαν.