Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με πλήθος πιστών τελέστηκε με λαμπρότητα η Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό του πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου, ανήμερα της εορτής του.

Η Δοξολογία για τον πολιούχο Μεγαλομάρτυρα Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλήτη και την απελευθέρωση της πόλης το 1912, τελέστηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεου, παρουσία της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη σύντομη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η μνήμη όσων πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, αποτελούν πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. 

«Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει σήμερα τον πολιούχο της, Άγιο Δημήτριο, και μαζί την επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό. Αυτή τη μέρα όλοι οι Έλληνες, με πίστη στις διαχρονικές αξίες της μακραίωνης ιστορίας μας, τιμάμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό. Η μνήμη τους είναι πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας. Χρόνια πολλά!», δήλωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Πριν την απόλυση ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος αναφέρθηκε στο μαρτύριο του Αγίου Δημητρίου και σημείωσε πως το μήνυμα που στέλινει είναι «πίστη, αλήθεια και δικαιοσύνη».

Μηνύματα και ευχές για τη σπουδαία μέρα για τη Θεσσαλονίκη έστειλαν οι εκπρόσωποι των πολιτικών και πολιτειακών αρχών που βρέθηκαν στον Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας, ενώ τον Πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης.

Από το ΠΑΣΟΚ παρών ήταν ο πρόεδρος αλλά και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Νίκος Ανδρουλάκης ενώ τον ΣΥΡΙΖΑ στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου εκπροσώπησαν ο Νίκος Παππάς, ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος και η Θεοδώρα Τζάκρη. 

Στον Ναό του Αγίου Δημητρίου βρέθηκαν επίσης  οι υφυπουργοί Υποδομών Νίκος Ταχιάος, Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο υπουργός  Άμυνας της Κύπρου Βασίλης Σαλμάς, ο Συντονιστής του γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιάννης Παπαγεωργίου, ο ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας Φρέντης Μπελέρης, η ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου, οι βουλευτές Νέας Δημοκρατίας Α Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, Άννα Ευθυμίου.

Παρόντες επίσης οι πολιτικοί αρχηγοί Δημήτρης Νατσιός (ΝΙΚΗ) και Βασίλης Στίγκας (Σπαρτιάτες).