Συνέχεια σε μια πρωτοποριακή κίνηση έδωσε το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας. Προχώρησε σε δημόσια ηλεκτρονική δημοπρασία ρολογιών υψηλής ποιότητας μέσω του σχεδίου για τα ναρκωτικά.

Η δημοπρασία περιλάμβανε πάνω από 500 ρολόγια πολυτελείας, όπως Rolex, Cartier και άλλα, τα οποία κατασχέθηκαν από εμπόρους ναρκωτικών και άλλα εγκληματικά δίκτυα.

Τα έσοδα από αυτή τη δημοπρασία, όπως και σε προηγούμενα χρόνια, θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων κατά των ναρκωτικών και βοήθεια σε χρήστες ναρκωτικών και της κοινωνικής τους επανένταξης. Τα έσοδα κυμάνθηκαν σε παρόμοια επίπεδα με αυτά του 2023.

Τα τελευταία χρόνια, περίπου το 70% αυτών των εσόδων έχει αφιερωθεί σε αυτού του είδους τα προγράμματα μείωσης της ζήτησης και το 30% για τη μείωση της προσφοράς (δίωξη εγκλημάτων και αστυνομικές και τελωνειακές ενέργειες). Το 2023 διανεμήθηκαν 28.350.000 ευρώ από το Ταμείο Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων.

Δημοπρατήθηκαν 108 παρτίδες ρολογιών υψηλής ποιότητας. Κάθε παρτίδα μπήκε στη δημοπρασία αφού είχε εκτιμηθεί προηγουμένως από μια εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα των κοσμημάτων και ρολογιών για την κυβερνητική αντιπροσωπεία για το Εθνικό Σχέδιο για τα Ναρκωτικά, αναφέροντας λεπτομερώς την επωνυμία και το μοντέλο, τα χαρακτηριστικά, τις λειτουργίες και την τρέχουσα κατάστασή της.

Το Εθνικό Σχέδιο για τα Ναρκωτικά (DGPNSD) διαχειρίζεται το Ταμείο Κατασχεμένων Περιουσιακών Στοιχείων για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών και άλλα συναφή εγκλήματα. Αυτό το Ταμείο, που ρυθμίζεται από τον νόμο 17/2003 της 29ης Μαΐου, αποτελείται από τα περιουσιακά στοιχεία, τα αποτελέσματα και τα μέσα που κατασχέθηκαν με τελεσίδικη απόφαση. Με τον τρόπο αυτό, αυτά που φτάνουν στο Ταμείο Κατασχεθέντων Περιουσιακών Στοιχείων μπορούν να πωληθούν και να ρευστοποιηθούν μέσω δημοπρασίας.

Η ιδέα ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990. Οι δημοπρασίες αυτές είναι μέρος της στρατηγικής των υπουργείων Υγείας και  Δημόσιας Διοίκησης για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που κατασχέθηκαν από το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες.

Τα έσοδα από την πώληση χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης, πρόληψης και θεραπείας για άτομα που επηρεάζονται από τη χρήση ναρκωτικών.

Η πρακτική της δημοπρασίας κατασχεμένων από εγκληματικές δραστηριότητες εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες και επιτρέπει στις κυβερνήσεις να επανεπενδύουν τα έσοδα σε κοινωνικά προγράμματα ή να ενισχύουν τις δημόσιες υπηρεσίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα περιουσιακά στοιχεία που κατάσχονται από εγκληματίες, δημοπρατούνται μέσω οργανισμών όπως η U.S. Marshals Service. Τα έσοδα πηγαίνουν σε διάφορα προγράμματα καταπολέμησης του εγκλήματος.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η National Crime Agency (NCA) πραγματοποιεί επίσης ανάλογες δημοπρασίες. Τα έσοδα συνεισφέρουν στην ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας και σε προγράμματα αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Ιταλία, η οποία έχει σημαντική εμπειρία στην καταπολέμηση της μαφίας, χρησιμοποιεί τη δημοπρασία κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών και την ανάπτυξη τοπικών κοινοτήτων.