Νεκρός είναι ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε ένα από τα σημαντικότερα πλήγματα του Ισραήλ στη Χαμάς τον τελευταίο χρόνο.

Ο Σινουάρ, εγκέφαλος των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, κατάφερε να διαφύγει από το κυνηγητό των ισραηλινών δυνάμεων εδώ και έναν χρόνο. Εικάζεται ότι κρυβόταν στα χαοτικά τούνελ της Χαμάς. Δολοφονήθηκε ωστόσο στη Ράφα σε μια επιχείρηση κάπως τυχαία, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, όχι δηλαδή σε κάποια στοχευμένη επιχείρηση και χωρίς να γνωρίζει κανείς μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του ότι ήταν ο Νο 1 καταζητούμενος στον κόσμο.

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών από ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία φαινομενικά δεν γνώριζαν ότι είχαν πιάσει έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της χώρας.

Η εξόντωση του Σινουάρ φαίνεται ότι έγινε την Τετάρτη και χθες έγινε γνωστή.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από μη επανδρωμένο αεροσκάφος, τα οποία, όπως είπε, έδειχναν τις τελευταίες στιγμές του ηγέτη της Χαμάς πριν σκοτωθεί.

Στο βίντεο ο Σινουάρ εμφανίζεται τραυματισμένος καθώς κάθεται σε ένα ερειπωμένο κτίριο.

Καθισμένος σε μια καρέκλα, με το πρόσωπό του καλυμμένο, φαίνεται να προσπαθεί να πετάξει ένα αντικείμενο στο drone, ίσως ένα κομμάτι ξύλο.

Καθώς αποκαλύπτονται περισσότερες λεπτομέρειες, φαίνεται ότι η δολοφονία ήταν αποτέλεσμα μιας τυχαίας και όχι μιας στοχευμένης επιχείρησης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς, τον οποίο κυνηγούσαν οι μυστικές υπηρεσίες εδώ και έναν χρόνο, σκοτώθηκε αφού βγήκε από το σύστημα υπόγειων σηράγγων της οργάνωσης καθώς προσπαθούσε να διαφύγει σε ασφαλέστερη τοποθεσία.

Είπαν ότι τον βρήκαν στρατιώτες του πεζικού που ερευνούσαν μια περιοχή στην περιοχή Ταλ Ελ Σουλτάν της νότιας Γάζας, όπου πίστευαν ότι βρίσκονταν ανώτερα μέλη της Χαμάς.

Οι στρατιώτες είδαν τρεις ύποπτους μαχητές να κινούνται μεταξύ των κτιρίων και άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σινουάρ διέφυγε σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, βλήματα άρματος μάχης και ένας πύραυλος εκτοξεύθηκαν στο κτίριο.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε ότι σε αυτό το στάδιο αναγνωρίστηκε μόνο ως μαχητής.

Τα στρατεύματα εισήλθαν στο κατεστραμμένο κτίριο και τον βρήκαν με ένα όπλο, ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και 40.000 σέκελ (10.731,63 δολάρια).

«Προσπάθησε να διαφύγει αλλά οι δυνάμεις μας τον εξουδετέρωσαν», δήλωσε ο υποναύαρχος Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης.

Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε μετά από εξετάσεις DNA και άλλους ελέγχους, όπως οδοντιατρικά αρχεία.

Δεν υπήρξε άμεση επιβεβαίωση από τη Χαμάς για τον θάνατο του Σινουάρ, ωστόσο πηγές εντός της ομάδας δήλωσαν πως έχουν ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι πράγματι σκοτώθηκε.

Σύμφωνα με τέσσερις Ισραηλινούς αξιωματούχους της άμυνας, τους οποίους επικαλούνται οι New York Times, ο Sinwar σκοτώθηκε από μια μονάδα εκπαιδευόμενων διοικητών διμοιριών που τον συνάντησαν απροσδόκητα ενώ εκτελούσαν μια επιχείρηση ρουτίνας στην περιοχή.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν είχαν κανέναν ρόλο στη δολοφονία.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, υποστράτηγος Πάτρικ Ράιντερ, δήλωσε: «Αυτή ήταν μια ισραηλινή επιχείρηση. Δεν υπήρχαν αμερικανικές δυνάμεις που να εμπλέκονται άμεσα».

Είπε ότι οι ΗΠΑ συνεισέφεραν πληροφορίες που αφορούσαν «την ανάκτηση ομήρων και τον εντοπισμό και την παρακολούθηση ηγετών της Χαμάς που ήταν υπεύθυνοι για την κράτηση ομήρων. Και έτσι, σίγουρα αυτό συμβάλλει σε γενικές γραμμές στο όλο αποτέλεσμα».

Τους τελευταίους μήνες της ζωής του ο Σινουάρ πιστεύεται ότι είχε σταματήσει να χρησιμοποιεί τηλέφωνα ή άλλον εξοπλισμό επικοινωνίας που θα μπορούσε να επιτρέψει στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες να τον εντοπίσουν.

Πιστεύεται πως κρυβόταν στο τεράστιο δίκτυο σηράγγων που έσκαψε η Χαμάς κάτω από τη Γάζα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά πολλά από αυτά αποκαλύφθηκαν από τα ισραηλινά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού, αντιστράτηγος Herzi Halevi, δήλωσε ότι το ισραηλινό κυνήγι του Σινουάρ τον είχε οδηγήσει «να συμπεριφέρεται σαν φυγάς, με αποτέλεσμα να αλλάζει πολλές φορές τοποθεσία».

Ο θάνατος του Σινουάρ αποτελεί τεράστιο πλήγμα για τη Χαμάς.

Ο στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης, Μοχάμεντ Ντέιφ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 13 Ιουλίου.

Πλάνα που τραβήχτηκαν από ισραηλινό drone φέρονται να δείχνουν τον Σινουάρ -πιθανότατα τραυματισμένο και χωρίς το δεξί του χέρι- να κάθεται σε μια καρέκλα στον επάνω όροφο ενός ερειπωμένου κτιρίου λίγο πριν από τον θάνατό του.

Το άτομο αυτό, το οποίο έχει καλυμμένο το πρόσωπό του, φαίνεται να κοιτάζει το drone και να πετάει ένα αντικείμενο προς αυτό.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την είδηση, λέγοντας ότι είναι «μια καλή μέρα για το Ισραήλ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και για τον κόσμο».

Σε δήλωσή του, συνέκρινε τη δολοφονία με εκείνη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, προσθέτοντας ότι «αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι κανένας τρομοκράτης οπουδήποτε στον κόσμο δεν μπορεί να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί».

Πρόσθεσαν πως οι ΗΠΑ δεν είχαν εμπλακεί και δεν παρείχαν πληροφορίες, με ανώτερους αξιωματούχους του Πενταγώνου να το μαθαίνουν μόνο μετά τη διεξαγωγή της επιχείρησης.

Αμερικανικές πηγές δήλωσαν ότι πίστευαν πως η δολοφονία του Σινουάρ ήταν μια ευκαιρία που εμφανίστηκε κατά τύχη για τον ισραηλινό στρατό, ανέφερε επίσης το NBC.