Το βλέμμα στην «επόμενη μέρα» με στόχο τη διεκδίκηση της διακυβέρνησης της χώρας. Αυτό είναι το «απόσταγμα» των αλλαγών που ανακοίνωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης για το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζοντας πως το δίπτυχο ενότητα-δουλειά θα χαρακτηρίσει την ανανεωμένη από τη βούληση των ψηφοφόρων και φίλων προεδρία του.

Το “μοίρασμα της μπάλας” με θέσεις ευθύνης σε όλη την γκάμα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τον Νίκο Ανδρουλάκη. Στο προσκήνιο πρόσωπα με κοινωνική γείωση.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης -αν χρησιμοποιήσει κανείς την μπασκετική αργκό μια και είναι το άθλημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- «μοίρασε τις μπάλες»: Τόσο στη στελέχωση των οργάνων όσο και στις αναθέσεις χαρτοφυλακίων και τομέων. Το σύνολο του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ, ανεξαρτήτως του τι στάση κράτησε στις εσωκομματικές εκλογές, βρίσκεται με ένα «πακέτο ευθύνης» στα χέρια. Είτε αυτό αφορά τη συμμετοχή του στην τακτική – στρατηγική του κόμματος, είτε στην κοινοβουλευτική του παρουσία, είτε στη χάραξη πολιτικής σε κρίσιμους τομείς.

Μάλιστα, το «μότο» που κυριαρχεί στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως τώρα πλέον όλοι πρέπει να αποδείξουν ότι «θέλουν και μπορούν» να εκτιναχθεί η πολιτική επιρροή του ΠΑΣΟΚ.

Το νέο Πολιτικό Κέντρο θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 16.00 την πρώτη του «πανηγυρική» συνεδρίαση δίνοντας το σύνθημα της έναρξης μιας 3ετούς προσπάθειας ώστε το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την κυβέρνηση στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στόχο τον οποίο έχει κληθεί, στην πράξη, να υπηρετήσει όλο το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος. Με τον Νίκο Ανδρουλάκη να αναμένεται να τονίσει την ανάγκη να βρεθούν «όλοι στην πρώτη γραμμή και διάταξη μάχης».

Το Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και θα συνιστά ένα ευέλικτο και ολιγομελές όργανο το οποίο θα συμβουλεύεται ο Νίκος Ανδρουλάκης. Σε αυτό θα μετέχουν όπως έγινε σαφές οι συνυποψήφιοί του που εκφράζουν σημαντικά τμήματα της βάσης του κόμματος δηλαδή ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος και η Άννα Διαμαντοπούλου. Με όλους να διαθέτουν κομβικούς ρόλους σε συγκεκριμένα πόστα στη Βουλή (Γερουλάνος – κοιν. εκπρόσωπος), το κόμμα (Διαμαντοπούλου – Στρατηγικός σχεδιασμός) και την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δούκας – Δήμαρχος Αθήνας)

Παράλληλα, όμως, το όργανο θα διαθέτει και στελέχη που εγγυώνται την παραγωγή πολιτικής. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο έμπειρος σε υπουργικές και οργανωτικές θέσεις Νίκος Χριστοδουλάκης που θεωρείται μία συνεχής πηγή νέων ιδεών. Αντίστοιχα διακριτή είναι η συμμετοχή του Λευτέρη Καρχιμάκη που θα λειτουργήσει ως επικεφαλής συντονιστής των ομάδων που θα εργαστούν για το πρόγραμμα του κόμματος. Το δικό της εκσυγχρονιστικό στίγμα αναμένεται να «δώσει» η Μιλένα Αποστολάκη για την οποία οφείλει κανείς να παρατηρήσει και το πολύ σημαντικό κοινοβουλευτικό χαρτοφυλάκιο που διαθέτει, αυτό της οικονομίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανάδειξη στελεχών που έχουν αποδείξει μέσω της συμμετοχής τους στις εκλογές ή τις ευρωεκλογές ότι «έκαναν γκέλ» στην κοινωνία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Κατερίνα Σολωμού που θα μετάσχει στο Πολιτικό Κέντρο αφού  κατέγραψε σημαντική απήχηση στην Αχαϊα, η Μυρτώ Σαμαρά από την Θεσσαλονίκη που ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής καθώς και η αναπληρώτρια συντονίστρια προγράμματος, Κατερίνα Πλέσια με διεισδυτικότητα στον απόδημο ελληνισμό.

Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο οι αναθέσεις σε στελέχη φαίνεται να έχουν κι αυτές την πολιτική τους σημασία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ισχυρά χαρτοφυλάκια που δόθηκαν σε στελέχη όπως ο Μιχάλης Κατρίνης (Άμυνα) ή ο Μανώλης Χριστοδουλάκης (Περιβάλλον). Παρότι αμφότεροι δεν υποστήριξαν προεκλογικά τον Νίκο Ανδρουλάκη, βρίσκονται με αναβαθμισμένους ρόλους.

Σημαντική ανάθεση και στον Παύλο Χρηστίδη που διαθέτει το κομβικό χώρο της εργασίας – ασφάλισης. Επίσης, η Νάντια Γιαννακοπούλου θα καταπιαστεί με το ζήτημα της μετανάστευσης που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω των διεθνών συνθηκών και έτσι έχει απαιτητικό χειρισμό.

Να σημειωθεί πως αύριο, Τετάρτη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει την πρώτη της πρόκληση με την προ-ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Την οποία -θυμίζουμε- είχε ζητήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης από τα μέσα Αυγούστου. Ως εκ τούτου το πρωί της Τετάρτης η Κ.Ο. αναμένεται να συνεδριάσει.

Παράταιρη με τη γενική εικόνα που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ θεωρείται στην Χαριλάου Τρικούπη η διαρροή από το περιβάλλον του Χάρη Δούκα που αμφισβήτησε τον ενωτικό χαρακτήρα των κινήσεων του Νίκου Ανδρουλάκη. Όπως επισημαίνεται, η ύπαρξη διαρροών ήταν αν αντίστοιχη με το κλίμα που επικράτησε στη χθεσινή συνάντηση Ανδρουλάκη – Δούκα όπου ο δήμαρχος Αθήνας αποδέχθηκε να μετέχει στο Πολιτικό Κέντρο. Δίχως, μάλιστα, να έχει ενστάσεις για την στελέχωση και την εφεξής λειτουργία του.

Αυτά την ίδια στιγμή που όλα τα στελέχη που στήριξαν τον Χάρη Δούκα έχουν αποδεχθεί τις προτάσεις του Νίκου Ανδρουλάκη για να αναλάβουν συγκεκριμένους και σημαντικούς τομείς (π.χ η Ε.Λιακούλη θα έχει τον τομέα της Δικαιοσύνης)

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Χαριλάου Τρικούπη φέρεται τη δεδομένη χρονική περίοδο να το «προσπερνά», αρκούμενη στην εκτίμηση πως «δεν βοηθούν διαρροές που συντηρούν αχρείαστα το προεκλογικό κλίμα».