«Περιέχει δέκα καλά αστεία και 70 λεπτά σιωπής» είχε γράψει ο κριτικός κινηματογράφου Τζιν Σίσκελ, βλέποντας την ταινία «Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» των Monty Python. Ευτυχώς, ο χρόνος δεν τον δικαίωσε: η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των βρετανών κωμικών ψηφίστηκε το 2000 από το περιοδικό Total Film ως η «5η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών».

Ο Βασιλιάς Αρθούρος, μαζί με τους Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης, θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους για την αναζήτηση του Ιερού Δισκοπότηρου. Στο δρόμο τους θα συναντήσουν πολλά εμπόδια, όμως τίποτα δεν θα μπορέσει να τους εμποδίσει από το να ολοκληρώσουν την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο ίδιος ο Θεός.

«Οι Ιππότες της Ελεεινής Τραπέζης» ήρθε σε μια εποχή που τα μέλη των Monty Python, όχι απλά είχαν κατακτήσει τον κόσμο της μικρής οθόνης, αλλά τον είχαν βαρεθεί κιόλας. Μετά από 5 επιτυχημένα χρόνια με το σατιρικό σόου «Monty Python’s Flying Circus», αποφάσισαν πως ήρθε ο καιρός για μια νέα πρόκληση. Και το έκαναν όπως ξέρουν καλύτερα: χαοτικά.

Όπως έχουν αποκαλύψει στο ντοκιμαντέρ τους, επειδή δεν είχαν ιδέα από κινηματογράφο, αποφάσισαν την ταινία να τη σκηνοθετήσουν όσοι είχαν το όνομα «Τέρι»: και ο κλήρος έπεσε στους Τέρι Γκίλιαμ και Τέρι Τζόουνς, οι οποίοι κάθονταν στην καρέκλα του σκηνοθέτη εναλλάξ.

Επέλεξαν το παρανοϊκό τέλος στο φιλμ «γιατί δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε κάτι καλύτερο», όπως έχει πει ο Τζον Κλιζ. Ενώ οι χρηματοδότες της ταινίας, που είχε μπάτζετ κάτι λιγότερο από 300.000 λίρες ήταν: οι Pink Floyd, οι Led Zeppelin, ο Ίαν Άντερσον (των Jethro Tull), ο θεατρικός παραγωγός Μάικλ Γουάιτ, η ομάδα κρίκετ Heartaches και τρεις ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες.

Προπώληση εισιτηρίων στο inTickets.