Πώς να καθαρίζετε σωστά τα αντικολλητικά τηγάνια ώστε να διαρκέσουν για πολλά χρόνια – Έτσι θα αφαιρέσετε εύκολα το καμένο λίπος

Τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη σας επιτρέπουν να μαγειρεύετε με λιγότερο βούτυρο και λάδι ενώ κάνουν τον καθαρισμό στην κουζίνα παιχνιδάκι. Ωστόσο, τα μαγειρικά σκεύη με αντικολλητική επίστρωση απαιτούν προσεκτικό καθαρισμό και σωστή συντήρηση για να διατηρηθούν σε άψογη κατάσταση για περισσότερο καιρό. Ειδικοί μοιράζονται τις συμβουλές τους για τον σωστό καθαρισμό των αντικολλητικών τηγανιών.

Ο σωστός καθαρισμός των αντικολλητικών τηγανιών συμβάλλει στην διατήρηση της επίστρωσης, αποτρέπει τη συσσώρευση υπολειμμάτων φαγητού και βακτηρίων στο σκεύος και διασφαλίζει υγιεινό και ασφαλές μαγείρεμα.

Ειδικοί στον καθαρισμό εξηγούν ποιος είναι ο σωστός τρόπος καθαρισμού για να αποφύγετε τις φθορές καθώς και πώς να φροντίζετε ένα τηγάνι προκειμένου να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε αυτά τα υλικά διαθέσιμα όταν καθαρίζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι:

Μαγειρική σόδα: 8 άγνωστες χρήσεις της για την υγεία, την ομορφιά και την καθαριότητα

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα ενός αντικολλητικού τηγανιού είναι ο εύκολος καθαρισμός του, λόγω της ειδικής επίστρωσης που διαθέτει. Αφήστε το τηγάνι σας να κρυώσει και, στη συνέχεια, καθαρίστε το χρησιμοποιώντας μία απλή μέθοδο από τον Morgan Eberhard, επιστήμονα στην Procter & Gamble.

Αφήστε το αντικολλητικό τηγάνι να κρυώσει εάν το χρησιμοποιήσατε πρόσφατα.
Ποτέ μην βυθίζετε ένα ζεστό τηγάνι σε κρύο νερό, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση.
Μόλις κρυώσει, ψεκάστε το τηγάνι με ένα ήπιο απορρυπαντικό, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια.
Χρησιμοποιώντας ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί, τρίψτε απαλά το τηγάνι.
Αποφύγετε τη χρήση σφουγγαριών με τραχιά υφή που μπορεί να καταστρέψουν την αντικολλητική επιφάνεια.
Ξεπλύνετε καλά το τηγάνι με ζεστό νερό, διασφαλίζοντας ότι έχει αφαιρεθεί όλο το σαπούνι.
Αφήστε το τηγάνι να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να το σκουπίσετε.
Βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό πριν το αποθηκεύσετε για να αποτρέψετε τη συσσώρευση υγρασίας και πιθανή σκουριά.

Πώς να αφαιρέσετε το καμένο λίπος από ένα αντικολλητικό τηγάνι

Ακόμη και τα αντικολλητικά τηγάνια καταλήγουν κατά καιρούς με καμένα λίπη, τα οποία μπορούν να αφαιρεθούν με μαγειρική σόδα και λίγη προσπάθεια. Για να αφαιρέσετε τη βρωμιά από το αντικολλητικό τηγάνι σας, δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο από την Alicia Sokolowski, πρόεδρο και CEO της AspenClean.

Μουλιάστε το τηγάνι σε ζεστό, σαπουνόνερο για 15 έως 30 λεπτά για να μαλακώσουν τα υπολείμματα φαγητού.
Χρησιμοποιήστε μια βούρτσα με μαλακές τρίχες για να τρίψετε απαλά τα υπολείμματα φαγητού.
Για τα επίμονα υπολείμματα, φτιάξτε μια πάστα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού.
Απλώστε την πάστα στην επιφάνεια του τηγανιού, αφήνοντάς την να καθίσει για 10 έως 15 λεπτά.
Τρίψτε ξανά απαλά με μια βούρτσα ή σφουγγάρι με μαλακές τρίχες, αφαιρώντας την υπόλοιπη βρωμιά.
Ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα μαγειρικής σόδας ή υπολείμματα φαγητού με ζεστό νερό.
Αφήστε το τηγάνι να στεγνώσει στον αέρα ή χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα για να το σκουπίσετε.

Απομακρύνετε το λίπος από το φούρνο ή τη φριτέζα αέρος σε 10 λεπτά με το «εντελώς φυσικό» καθαριστικό

Υλικά που πρέπει να αποφεύγετε όταν καθαρίζετε αντικολλητικά τηγάνια

Τα αντικολλητικά τηγάνια καθαρίζονται εύκολα, αλλά είναι επίσης εύκολο να καταστραφούν εάν χρησιμοποιείτε λάθος υλικά. Μερικά υλικά που θα θέλετε να αποφύγετε όταν φροντίζετε τα αντικολλητικά τηγάνια σας περιλαμβάνουν:

Μεταλλικά εξαρτήματα: Τα μεταλλικά αντικείμενα όχι μόνο προκαλούν γρατζουνιές στην επιφάνεια των αντικολλητικών σκευών σας, αλλά μπορούν να αποδυναμώσουν την αντικολλητική επίστρωση με την πάροδο του χρόνου, λέει ο Sokolowski.
Σκληρά απορρυπαντικά: Τα προϊόντα καθαρισμού που είναι πολύ σκληρά, δυνατά ή λειαντικά μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια του τηγανιού σας και να καταστρέψουν τις αντικολλητικές του ιδιότητες, λέει ο Ben Leonard, σεφ στο GreenPan. Αποφύγετε τη χρήση χλωρίνης ή χημικών καθαριστικών για φούρνο.
Μεταλλικά σφουγγάρια: Η χρήση αιχμηρών σφουγγαριών μπορεί να οδηγήσει σε φθορά της αντικολλητικής επιφάνειας, λέει ο Sokolowski. Χρησιμοποιείτε πάντα μια βούρτσα ή πετσέτα με μαλακές τρίχες για να καθαρίζετε τα αντικολλητικά τηγάνια σας.

Καθαρίστε εύκολα τη βρωμιά από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια με ένα φυσικό κόλπο – Δεν θα χρειαστείτε χλώριο ή ξύδι

Πώς να διατηρήσετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε καλή κατάσταση για περισσότερο καιρό

Η σωστή φροντίδα των αντικολλητικών σκευών σας θα τα διατηρήσει καθαρά και θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Ακολουθήστε αυτές τις χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τα τηγάνια σας σε καλή κατάσταση:

Μαγειρέψτε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς τα αντικολλητικά τηγάνια μπορούν να ζεσταθούν αρκετά ώστε να ψηθεί μια μπριζόλα ακόμα και σε χαμηλή έως μέτρια φωτιά, λέει ο Leonard.
Πλένετε στο χέρι το αντικολλητικό τηγάνι σας, ακόμα κι αν είναι κατάλληλο για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, λέει ο Sokolowski. Το πλύσιμο στο χέρι είναι ασφαλέστερο και βοηθά στη διατήρηση της επίστρωσης.
Αποθηκεύστε το τηγάνι σας προσεκτικά. «Αποφύγετε να στοιβάζετε αντικολλητικά τηγάνια το ένα πάνω στο άλλο», λέει ο Eberhard. «Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, τοποθετήστε ένα μαλακό πανί ανάμεσα στα τηγάνια για να προστατεύσετε την αντικολλητική επιφάνεια».
Προτιμήστε μαγειρικά σκεύη από σιλικόνη ή ξύλο αντί για μέταλλο για να αποφύγετε το ξύσιμο της αντικολλητικής επιφάνειας, λέει ο Leonard.