«Αναμενόμενα» χαρακτηρίζει το BBC σε ανάλυσή του τα ισραηλινά χτυπήματα στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (26/10) καθώς όπως τονίζει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, Jeremy Bowen, «μετά την ιρανική επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου, το Ισραήλ είχε πει ότι θα απαντήσει».
Ερωτήματα σχετικά με το αν θα προβεί σε αντεπίθεση το Ιράν έπειτα από τα ισραηλινά πλήγματα σε στρατιωτικές του βάσεις.
Τώρα τίθεται το ερώτημα εάν το Ιράν θα κλιμακώσει την κατάσταση.
Σε ανακοίνωσή του το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί».
Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν)» προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.
«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται πως ο Νετανιάχου ακολούθησε την συμβουλή Μπάιντεν να μην χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις και τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράν με τους Αμερικανούς να ελπίζουν τώρα πως η επίθεση με στόχους μόνο στρατιωτικές βάσεις θα πείσει το Ιράν να μην εξαπολύσει νέο γύρο επιθέσεων στο Ισραήλ.
Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το BBC, είναι δύσκολο να μπει ένα τέλος στους διαδοχικούς γύρους επιθέσεων καθώς και οι δύο χώρες πιστεύουν ότι θα φανούν αδύναμες εάν δεν απαντήσουν. Και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η κλιμάκωση συνεχίζεται.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, το Ισραήλ προχωρά και σε μια μεγάλη εκστρατεία στον βόρειο τομέα της Γάζας, με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει έντονη ανησυχία. Ο επικεφαλής των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ, χαρακτήρισε την κατάσταση στη Γάζα ως τη «σκοτεινότερη στιγμή» του πολέμου, αναφέροντας ότι ο αποκλεισμός και οι βομβαρδισμοί θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο τον πληθυσμό με απειλή λιμού και μαζικών απωλειών.
Η συγκυρία των επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν είχαν στόχο να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από την επιχείρηση στη Γάζα. Παρά τις υποθέσεις, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί η σκοπιμότητα πίσω από τη στρατηγική του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο. Εντούτοις, το γεγονός ότι οι δύο κρίσεις εξελίσσονται παράλληλα αυξάνει τις προκλήσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση, τώρα είναι η στιγμή που η Τεχεράνη θα πρέπει να αξιολογήσει πόση ζημιά προκλήθηκε στην αεροπορική της άμυνα, γνωρίζοντας ότι αν χτυπήσει ξανά, το Ισραήλ θα αντεπιτεθεί – και μάλιστα ακόμα πιο σκληρά.
Η Ισλαμική Δημοκρατία, η οποία δεν θέλει να παρασυρθεί σε έναν ακόμη πιο επικίνδυνο γενικευμένο πόλεμο, θα πρέπει να σταθμίσει επίσης το πολιτικό κόστος μιας ενδεχόμενης απάντησης, προτού αποφασίσει την επόμενη κίνησή της.