Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ πήραν ως αμοιβή για τις καταθέσεις τους οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis, των οποίων οι «κουκούλες» βγαίνουν σήμερα μετά την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης.

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες που κατηγόρησαν 10 πολιτικά πρόσωπα, ισχυριζόμενοι ότι είχαν εμπλοκή σε σκάνδαλο της Novartis με χρηματισμούς, μοιράστηκαν 56 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 26 μοιράστηκαν στους τρεις «κουκουλοφόρους», ενώ άλλα 30 εκατομμύρια φέρεται να πήρε ο δικηγόρος τους, Παύλος Σαράκης.

Όπως έχει αποκαλυφθεί, η «Αικατερίνη Κελέση» και ο «Μάξιμος Σαράφης» μοιράστηκαν από 5-6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ, όπως είχε αποκαλύψει στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο πρώην βουλευτής του κόμματός του Παύλος Σαράκης έλαβε 30 εκατ. ευρώ ως αμοιβή από το αμερικανικό δημόσιο, υπό την ιδιότητά του ως δικηγόρου των προστατευόμενων μαρτύρων.

Σημειώνεται ότι η μητρική Novartis και η Novartis Ελλάδος κατέληξαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό και δέχθηκαν να καταβάλλουν 346 εκατ. δολάρια στο αμερικανικό δημόσιο, για να μην υπάρξει περαιτέρω έρευνα και για τις δραστηριότητες επηρεασμού Ελλήνων αξιωματούχων.

Ο ίδιος ο κ. Σαράκης, απαντώντας στην αποκάλυψη Βελόπουλου, δεν διέψευσε την αμοιβή του, αλλά υποστήριξε πως τα χρήματα είναι δηλωμένα και φορολογημένα.

«Η αμοιβή που έλαβα για τις νομικές μου υπηρεσίες για την πολύκροτη υπόθεση Νοβάρτις είναι εκείνη και αντιστοιχεί στο ύψος της αποζημίωσης που έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση από την πολυεθνική εταιρεία Νοβάρτις για αθέμιτες πρακτικές. Θα πρέπει να γνωρίζουν και οι συνάδελφοί μου και η ελληνική κοινωνία ότι τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί στις ελληνικές αρχές, φορολογούνται κανονικότατα, και έχω αποδώσει και θα αποδώσω εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, δηλαδή επιστρέφω στους Έλληνες πολίτες εκατομμύρια ευρώ» είχε πει ο κ. Σαράκης.

Μετά τη σημερινή απόφαση της οικονομικής εισαγγελίας, που προέκυψε από τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση με ισχύ από την 1η Μαΐου 2024, πλέον οι «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» δεν έχουν το καθεστώς δικαστικής προστασίας. Έτσι, τα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί από αυτούς μπορούν πλέον να στραφούν δικαστικά εναντίον τους.

Ο τρίτος προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης, έχει αποχαρακτηριστεί από μόνος του από το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ είχε απαλλαγεί από την κατηγορία της δωροδοκίας από κοινού με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μάλιστα, ο Νίκος Μανιαδάκης, καταθέτοντας το 2019 στην προανακριτική επιτροπή, είχε πει ότι τα πραγματικά στοιχεία των μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης και Μαρία Μαραγγέλη, κάτι που επιβεβαίωσε, κατά πληροφορίες, και η επίκουρος εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Ελένη Παπαδοπούλου.