Οι τυφώνες δεν είναι κάτι άγνωστο για την περιοχή. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο, που οι ειδικοί αποκαλούν «τη χειρότερη καταιγίδα των τελευταίων 100 ετών», είναι λογικό να έχει σκορπίσει τον πανικό.

Από τον «χειμερινό παράδεισο», στο… «καταφύγιο» της αδελφής της

«Βρισκόμαστε οικογενειακώς όλοι, τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου, στο σπίτι της αδελφής μου, το οποίο βρίσκεται πιο μακριά από τη θάλασσα. Το δικό μας σπίτι είναι δίπλα στη λίμνη στην περιοχή Winter Heaven και φοβόμασταν να μείνουμε εκεί. Θεωρήσαμε ότι θα είμαστε πιο ασφαλείς εδώ, στην κεντρική Φλόριντα. Δεν σας κρύβω όμως ότι είμαστε τρομοκρατημένοι» αναφέρει η κυρία Δέσποινα, η οποία σήμερα το πρωί εγκατέλειψε το σπίτι της που βρίσκεται στη ζώνη εκκένωσης.

Κατά τη διαδρομή προς το σπίτι της αδελφής της τα σύννεφα είχαν πυκνώσει και η βροχή είχε ξεκινήσει.

«Ο τυφώνας θα χτυπήσει και εδώ που βρισκόμαστε, αλλά ευελπιστούμε το νερό που θα πέσει να είναι λιγότερο. Ζήσαμε το 2004 τον τυφώνα Τσάρλι. Τότε, σε ένα δευτερόλεπτο τα είχε ρίξει όλα κάτω. Ο τυφώνας Ελέν την περασμένη εβδομάδα έδωσε και αυτός ζημιές. Ευχόμαστε για το καλύτερο…», σημειώνει η Ελληνίδα ομογενής.

Η ίδια και η οικογένειά της είναι προετοιμασμένοι να μείνουν για εβδομάδες αποκλεισμένοι, χωρίς ηλεκτρικό.

«Ανάλογα τις ζημιές, μπορεί να μείνουμε αποκλεισμένοι, χωρίς ηλεκτρικό και πόσιμο νερό, για εβδομάδες. Έχουμε προμηθευτεί όλα τα απαραίτητα και έχουμε τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με την κόρη μου, μάλιστα, ετοιμάσαμε φαγητά που δεν χρειάζονται ψυγείο και κρατάνε ένα χρόνο… Παστά, τουρσί και άλλα, και τα βάλαμε σε βάζα. Δεν μας λείπει τίποτα. Βέβαια, όταν περάσει η κακοκαιρία, οι άνδρες της αστυνομίας και της πυροσβεστικής βγαίνουν και μοιράζουν σάντουιτς, νερά και αναψυκτικά».

Την ίδια ώρα που περιγράφει την κατάσταση, αναλογίζεται το κακό που τους βρήκε. Σύντομα όμως αναθαρρεύει και λέει: «Εμείς οι Έλληνες επιβιώνουμε παντού. Δεν φοβάμαι τίποτα. Έχω το πετρογκάζ μου και μαγειρεύω ακόμη και μέσα στους τυφώνες. Είμαστε προετοιμασμένοι. Να περάσει όλο αυτό και να πάω να δω σε τι κατάσταση θα είναι το σπιτάκι μου… Γιατί, ξέρετε, γίνονται και πολλές λεηλασίες μετά. Εύχομαι όταν ξαναμιλήσουμε να έχει περάσει ο εφιάλτης», καταλήγει.