Πρεμιέρα για τη Σοφία Παπαϊωάννου – «28η Οκτωβρίου 1940, οι πρώτες μέρες του πολέμου»

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, 8:05 μμ

«365 στιγμές» Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024 στις 23:00 στο ΕΡΤNEWS

Στην πρεμιέρα της εκπομπής «365 Στιγμές», τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024, στις 23:00, στο ΕΡΤNEWS, η Σοφία Παπαϊωάννου παρουσιάζει ένα διαφορετικό αφιέρωμα ανήμερα της εθνικής μας επετείου, επικεντρώνοντας την έρευνα στις πρώτες μέρες του ελληνοϊταλικού πολέμου το 1940.

Από την όπερα του Ιταλού συνθέτη Πουτσίνι στο Εθνικό Θέατρο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την έναρξη του πολέμου και την παράδοση του τελεσίγραφου χαράματα στο σπίτι του Μεταξά, η εκπομπή μεταφέρεται στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Φτάνει στις κορυφές της Πίνδου, σε υψόμετρο 2.000 μέτρων, και δείχνει ένα προς ένα τα σημεία απ’ όπου μπήκαν οι Ιταλοί. Επισκέπτεται τα χωριά της περιοχής όπου έζησαν τις πρώτες μάχες και τις πρώτες νίκες. Συναντά την τελευταία εν ζωή γυναίκα της Πίνδου, αλλά και το μικρό παιδάκι τότε, που το έκρυψε Ιταλός στο σχολείο του, για να μην σκοτωθεί την ώρα που έμπαιναν στο χωριό.

Η εκπομπή φέρνει στο φως την άγνωστη ιστορία του πρώτου νεκρού στρατιώτη. Ποιος ήταν, από πού ξεκίνησε και πώς σκοτώθηκε ο νεαρός στρατιώτης που με το αίμα του γράφτηκε το ιστορικό πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν της 28ης Οκτωβρίου; Η Σοφία Παπαϊωάννου μιλάει με τον άνθρωπο που ανακάλυψε ποιος ήταν ο πρώτος νεκρός στρατιώτης, ενώ η εκπομπή εντοπίζει τους απογόνους του οι οποίοι αναζητούν μέχρι σήμερα πού είναι θαμμένος ο στρατιώτης.

Μέσα από την παρουσίαση των πρώτων ημερών του πολέμου, η εκπομπή προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του τι οδήγησε τους Έλληνες να πολεμήσουν και να γράψουν το έπος της Πίνδου, αλλά και στο τι θα έκανε σήμερα η νέα γενιά σε μία παρόμοια συνθήκη.