Τις θυμάστε ακόμη; Οι τουριστικές καρτ ποστάλ, που κάποτε ήταν εμβληματικά σύμβολα του τουρισμού και βασικός τρόπος επικοινωνίας κατά τη διάρκεια ταξιδιών, έχουν πράγματι χάσει τη δημοτικότητά τους. Ορισμένοι τις αποκαλούν πλέον «αναλογικά post στο Instagram», καθώς και τα δύο μέσα μοιράζονται μια κοινή αποστολή: να καταγράψουν και να μοιραστούν εικόνες από μέρη που επισκέπτονται οι ταξιδιώτες. Ωστόσο, έχουν απολέσει την πρωταγωνιστική θέση που κατείχαν στην τουριστική κουλτούρα του παρελθόντος.

Η τουριστική καρτ ποστάλ αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο στα μέσα του 20ού αιώνα και ιδιαίτερα κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν η τουριστική βιομηχανία άρχισε να ανθίζει μαζικά. Τα τουριστικά μέρη, οι παραλίες, τα ιστορικά αξιοθέατα, οι μεγάλες πόλεις, όλα καταγράφονταν σε όμορφες φωτογραφίες και τυπώνονταν σε χιλιάδες καρτ ποστάλ. Οι ταξιδιώτες τις αγόραζαν σε τοπικά καταστήματα και τις έστελναν στους φίλους και την οικογένειά τους, ως έναν τρόπο να μοιραστούν τα μέρη που επισκέπτονταν, διατηρώντας παράλληλα επαφή κατά τη διάρκεια των διακοπών τους.

Η πρόοδος της τεχνολογίας και ιδιαίτερα η εξάπλωση των smartphones, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των εφαρμογών άμεσης επικοινωνίας, έχουν αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι μοιράζονται τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες. Πλέον, μπορούν να τραβήξουν φωτογραφίες με τα κινητά τους τηλέφωνα, να τις επεξεργαστούν άμεσα και να τις μοιραστούν μέσω εφαρμογών όπως το Instagram, το Facebook και το WhatsApp με το πάτημα ενός κουμπιού.

Κάποτε παράγονταν σε εκατομμύρια κάθε χρόνο. Τώρα έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα παραγωγής. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες μετά βίας παράγουν περίπου δύο εκατομμύρια τον χρόνο. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των καρτ ποστάλ καταλήγει να αγοράζεται από συλλέκτες ή ως αναμνηστικά. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, όπου υπήρχε παράδοση στην αποστολή καρτ ποστάλ, σημειώθηκε μείωση κατά 75% μεταξύ 2000 και 2020. Στην Ευρώπη, η παραγωγή έχει μειωθεί κατά περίπου 80% σε σύγκριση με τις χρυσές εποχές τους.

Τα smartphones διέλυσαν κι αυτή τη βιομηχανία (μαζί με την άνοδο της τιμής του χαρτιού). Η αποστολή καρτ ποστάλ μέσω ταχυδρομείου απαιτεί χρόνο και έξοδα (όπως γραμματόσημα), ενώ δεν προσφέρει την ίδια αμεσότητα ή δυνατότητα επαφής όπως τα μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το οικονομικό και χρονικό κόστος της αποστολής ταχυδρομικών καρτ ποστάλ, σε σύγκριση με τις σύγχρονες εναλλακτικές λύσεις, έχει οδηγήσει πολλούς να εγκαταλείψουν αυτή τη συνήθεια.

Παρ’ όλα αυτά, οι τουριστικές καρτ ποστάλ δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς. Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που τις αγοράζουν ως αναμνηστικά ή ως συλλεκτικά αντικείμενα. Ορισμένοι επιλέγουν να αγοράσουν μια από έναν προορισμό ως αναμνηστικό της επίσκεψής τους, χωρίς να την αποστείλουν.

Βλέπετε, οι καρτ ποστάλ φτάνουν στον παραλήπτη μετά την επιστροφή του αποστολέα από το ταξίδι του. Μια ενδιαφέρουσα τάση είναι η χρήση καρτ ποστάλ στη σύγχρονη τέχνη και τον πολιτισμό.