ΠΑΣΟΚ: Ζυμώσεις ενόψει του β’ γύρου – Τα ραντεβού του Παύλου Γερουλάνου με Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα και ο «γρίφος» του debate

Την ίδια ώρα το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις διεργασίες και στις παρασκηνιακές ζυμώσεις για τον σχηματισμό πιθανών συμμαχιών λίγο πριν από την τελική κάλπη της 13ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται την Τρίτη η συνάντηση του Παύλου Γερουλάνου με τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Δούκα, καθώς «κλειδί» που θα κρίνει το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι οι «συμμαχίες» που θα διαμορφωθούν μεταξύ των άλλων υποψηφίων προέδρων, με δεδομένο ότι Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου συγκεντρώνουν -αθροιστικά- ποσοστό του 40%, έχοντας και οι δύο ευρεία επιρροή στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα που είναι το επίδικο για τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου.

Αύριο, Τρίτη 8 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί επίσης η σύσκεψη των επιτελείων των δύο υποψήφιων προέδρων, ώστε να συζητηθούν οι ημερομηνίες και οι όροι μιας ενδεχόμενης τηλεμαχίας.

Προηγήθηκε επικοινωνία του Χάρη Δούκα με τη διοίκηση της ΕΡΤ με αίτημα τη διεξαγωγή τηλεμαχίας. «Ήταν και είναι θετικός για τηλεμαχία» λένε από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, προτείνοντας την Τετάρτη ή την Πέμπτη ως ενδεικτικές ημερομηνίες.

Νίκος Ανδρουλάκης: Θετικός για τη διεξαγωγή debate – Προανήγγειλε αλλαγές στην οργανωτική δομή του ΠΑΣΟΚ

Στην επόμενη μέρα που διαμορφώνεται έπειτα από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη προέδρου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας στην εκπομπή Live News στο MEGA.

Απαντώντας σε ερώτηση για ένα ενδεχόμενο debate με τον Χάρη Δούκα, ο κ. Ανδρουλάκης είπε: «Είμαι θετικός και ήδη η αρμόδια επιτροπή θα καλέσει τους εκπροσώπους για να συμφωνήσουν για τους όρους και το format».

Επισήμανε, ακόμη, ότι το debate θα πρέπει να γίνει με πολιτικό πολιτισμό.

O Νίκος Ανδρουλάκης θέλησε να ευχαριστήσει τους πολίτες που τον τίμησαν με την ψήφο τους και διαβεβαίωσε πως εάν τον τιμήσουν και την επόμενη Κυριακή θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και διορθώσεις για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στις νέες προσδοκίες των πολιτών.

«Έγινε το πρώτο βήμα, νομίζω όλοι οι υποψήφιοι είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί υπήρξε ένα εξαιρετικό κλίμα. Η εκστρατεία διεξήχθη με πολιτικό πολιτισμό, με σοβαρότητα, με ήθος. Κερδισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστώ όσους με τίμησαν για το αποτέλεσμα. Ένα μεγάλο κομμάτι του ΠΑΣΟΚ μου πιστώνει ότι το κόμμα επέστρεψε».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα από εκείνα που έχουν κυβερνήσει και έχει ανοδική πορεία, ενώ τα άλλα δύο κόμματα πέφτουν συνεχώς. Πρέπει να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι, υπεύθυνοι, προγραμματικοί, χωρίς λαϊκισμούς».

«Σοβαρότητα, ήθος και πολιτικός πολιτισμός», είναι οι αξίες με τις οποίες ο κ. Ανδρουλάκης επιθυμεί να βαδίσει το ΠΑΣΟΚ στις κάλπες της επόμενης Κυριακής.

«Όταν εκφράζω μία πολιτική κάποιοι άνθρωποι έρχονται να στηρίξουν την αξιοπιστία μου, την πορεία μου και την πολιτική που εκφράζω. Βάσει αυτών αυτοί που με ψήφισαν στον α’ γύρο επιλέγουν και τι θέλουν στον β’ γύρο. Δεν χρειάζεται κανείς να υποδείξει, είμαστε εδώ για να αναδεικνύουμε πολιτικές», υποστήριξε.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «Αν επιβεβαιωθεί η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου θα δείτε ότι όλα θα πάρουν το σωστό δρόμο. Είναι θέμα ανάγκης. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι η πατρίδα μας χρειάζεται ένα χρήσιμο κόμμα που παράγει έργο. Όλοι οι υποψήφιοι μπορούμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να λειτουργούμε με ενότητα και σοβαρότητα. Όλα αυτά γίνονται για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη ΝΔ, κάτι που δεν μπόρεσε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, να την αντικαταστήσουμε και να γίνουμε μία κυβέρνηση που θα προσφέρει σημαντικές αλλαγές».

Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεσμεύτηκε σε όλους τους φίλους και τα μέλη του κόμματος πως θα κάνει ότι χρειάζεται για να ανταποκριθεί το ΠΑΣΟΚ στα νέα του όρια.

Χάρης Δούκας: «Έχω δεχθεί τρομακτική επίθεση από την κυβέρνηση, γιατί η δική μου επιλογή είναι επιλογή νίκης»

«Το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας είναι πανίσχυρο». Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν οι χθεσινές κάλπες του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο Χάρης Δούκας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN το βράδυ της Δευτέρας.

Με στόχο να αλλάξει το σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και να αξιοποιήσει τις πολύ καλές πολιτικές προτάσεις που έχουν τα προγράμματα των Γερουλάνου, Διαμαντοπούλου, Κατρίνη και Γιαννακοπούλου, τους καλεί να δουλέψουν όλοι μαζί, με κοινή την αγωνία να αλλάξουν τη χώρα. Εξήρε ιδιαίτερα το πρόγραμμα του κ. Γερουλάνου και στην ερώτηση αν ο Π. Γερουλάνος θα είναι ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός, ο κ. Δούκας τόνισε ότι «ο Παύλος θα επιλέξει τον ρόλο του στο ΠΑΣΟΚ».

Όσον αφορά στην επίθεση που έχει δεχθεί για την υποψηφιότητά του, δήλωσε: «Έχω δεχθεί τρομακτική επίθεση από την κυβέρνηση, γιατί η δική μου επιλογή είναι επιλογή νίκης και χτυπά το σύστημα Μητσοτάκη».

Στο επίκεντρο η στρατηγική που θα κρίνει τον νικητή του δεύτερου γύρου

Τα επιτελεία των δύο διεκδικητών σχεδιάζουν τον τρόπο που θα προσεγγίσουν τους πολίτες που στο Α’ γύρο, επέλεξαν άλλους υποψήφιους, αλλά και την στρατηγική των επτά ημερών, που περιλαμβάνει περιοδείες, ομιλίες και μια σειρά συνεντεύξεων.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα μείνει σταθερός στην γραμμή της αυτόνομης πορείας, της ενότητας και της ανανέωσης των πολιτικών προσώπων, ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι αν συνεχιστεί αυτή η στρατηγική, η ανοδική πορεία του κόμματος θα συνεχιστεί.

Στο δε επιτελείο του Χάρη Δούκα θεωρούν ότι επικρατεί το αίτημα για ανανέωση και η επικοινωνιακή του στρατηγική αυτές τις μέρες θα επικεντρωθεί στο πώς το μήνυμά του θα περάσει άμεσα στην κοινωνία.

Αναμφίβολα κρίσιμο ρόλο θα έχει το debate, που όπως λένε από το επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη η αντιπαράθεση θα είναι πάνω σε προγραμματικές θέσεις όχι μόνο μεταξύ δύο υποψήφιων προέδρων, αλλά και υποψήφιων Πρωθυπουργών. Για ανοικτό διάλογο μιλούν από το επιτελείο του Χ. Δούκα.

Σε ό,τι αφορά τον Παύλο Γερουλάνο και την Άννα Διαμαντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες θα συνεχίσουν στην θέση ότι δεν μπορούν να κατευθύνουν τους ψηφοφόρους, ότι οι πολίτες που τους ψήφισαν δεν ποδηγετούνται, αλλά θα υπάρξουν και από τους δύο παρεμβάσεις για να ξεκαθαρίσουν την στάση τους ενόψει του δεύτερου γύρου.

Στο μεταξύ, μετά τις ενωτικές δηλώσεις των υποψηφίων η επόμενη μέρα των αποτελεσμάτων στις  εκλογές στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέο γύρο ζυμώσεων.

«Είχα μιλήσει από την αρχή για την άποψή μου ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε» τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος.

«Δείχνει μία ισορροπία και προς το κέντρο και προς την Αριστερά είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό έτσι θα γίνουμε πρώτο κόμμα» ανέφερε ο Παναγιώτης Δουδωνής.

«Το ότι πήγαν 300.000 άνθρωποι δεν είναι πρόβατα που τα στείλανε τα κόμματα. Είναι κομμάτι μεγάλης επιρροής που έχει το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.

Την ίδια ώρα, στελέχη παίρνουν ξεκάθαρη θέση ενόψει δεύτερου γύρου. «Με τον Ανδρουλάκη θα μείνουμε ένα μικρομεσαίο κόμμα» είπε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Τι έδειξε ο πρώτος γύρος των εκλογών του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου

Το αποτέλεσμα της κάλπης του πρώτου γύρου των εκλογών του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη νέου προέδρου ανέλυσε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Όπως ανέφερε: «Ήδη γίνανε τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ενημερώθηκα πριν από λίγο ότι και ο κύριος Ανδρουλάκης και ο κύριος Δούκας επικοινώνησαν και με τους τέσσερεις που έμειναν έξω από τον πρώτο γύρο. Προφανώς δεν πήραν για να τους ρωτήσουν πώς είναι η υγεία και η διάθεσή τους. Συμμαχίες αναζητούν».

Σχολιάζοντας την πληροφορία του Νίκου Χατζηνικολάου ότι θα υπάρξουν συναντήσεις του Παύλου Γερουλάνου τόσο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, όσο και με τον Χάρη Δούκα, η Κάτια Μακρή σημείωσε ότι: «αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσει και επίσημη στήριξη. Αυτή τη στιγμή δεν προκύπτει οτιδήποτε τέτοιο από κάποιον από τους υποψήφιους. Θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Πώς θα κινηθούν τώρα; Γιατί η δεξαμενή δεν είναι ευκαταφρόνητη. Είναι 150.000 ψήφοι, οι οποίες μπορούν να κρίνουν το αποτέλεσμα. Μπορούν να αλλάξουν και το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου».

Στην αποστροφή του Νίκου Χατζηνικολάου ότι το ερώτημα είναι πόσοι από τους ψηφοφόρους του πρώτου γύρου θα προσέλθουν να ψηφίσουν και στο δεύτερο, η κα Μακρή είπε: «Αυτό είναι το κλειδί. Γιατί, για παράδειγμα, οι εκλογείς της κυρίας Διαμαντοπούλου δεν βρίσκουν έκφραση στους δύο υποψήφιους. Έτσι φαίνεται. Είναι πολύ διαφορετικές οι απόψεις τους. Άρα θα προτιμήσουν οι περισσότεροι να μείνουν στο σπίτι να εκμεταλλευτούν τον καλό καιρό. Οι ψηφοφόροι του Παύλου Γερουλάνου θα πάνε κάποιοι εξ’ αυτών στην κάλπη, αλλά θα μοιραστούν ανάμεσα στους δύο, όπως θα γίνει και με τους ψηφοφόρους του κύριου Κατρίνη. Η Νάντια Γιαννακοπούλου θα στηρίξει με τους εκλογείς της τον κύριο Δούκα, αλλά έχει μόνο 6.000 σταυρούς. Η αριθμητική δείχνει – για να μην μακρηγορούμε – Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος έχει ήδη 25.000 σταυρούς διαφορά από τον Χάρη Δούκα, αλλά η κάλπη θα δούμε τι θα βγάλει την Κυριακή»

«Το μοναδικό κοινό τους σημείο είναι ότι πήγαν και οι δύο καλά στην περιφέρεια, πήγαν πάρα πολύ άσχημα στην Αθήνα και στην Αττική γενικότερα», ανέφερε η Κ. Μακρή σχετικά με τα αποτελέσματα των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα στο λεκανοπέδιο και πρόσθεσε: «Τριτοτέταρτοι είναι και οι δύο. Η Διαμαντοπούλου δεύτερη και ο Δούκας τέταρτος στην Αττική. Δηλαδή, είναι πραγματικά ένα πρόβλημα. Άρα αυτό είναι ένα πρόβλημα και για τον νυν πρόεδρο του κόμματος, αλλά κυρίως για τον δήμαρχο της Αθήνας είναι πολύ μεγάλο θέμα. Τι μπορούν να κάνουνε και τι σκέφτονται να κάνουνε; Να βάλουν στην κομματική βιτρίνα τον κύριο Γερουλάνο και την κυρία Διαμαντοπούλου, οι οποίοι ακριβώς έχουν διείσδυση σε ένα διαφορετικό ακροατήριο, άρα μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό. Γιατί αλλιώς χωρίς την Αττική και χωρίς τη Θεσσαλονίκη δεν ξεκολλάει το ΠΑΣΟΚ από το 12 και από το 15% και σίγουρα δεν γίνεται μεγάλο κόμμα».

Αναφορικά με ένα ενδεχόμενο debate μεταξύ Ανδρουλάκη και Δούκα, η Κάτια Μακρή σχολίασε: «Ήταν μια επιθετική κίνηση του κύριου Δούκα (σ.σ. να ζητήσει debate). Επιθετική και η ρητορική του χθες το βράδυ που είπε ότι το 70% δεν θέλει Νίκο Ανδρουλάκη. Ο κύριος Δούκας τα παίζει όλα για όλα προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος. Ο κύριος Ανδρουλάκης – συνήθως ο πρώτος δεν πάει σε τηλεμαχία – το αποφεύγει για να μην κάνει το οποιοδήποτε λάθος. Θα δούμε αν θα τα καταφέρει ο κύριος Ανδρουλάκης. Αν, δηλαδή, θα βρει μια τέτοια πειστική δικαιολογία. Θα τα μάθουμε όλα αύριο που θα συναντηθούν τα επιτελεία τους».

Εκτιμήσεις και προσεγγίσεις από κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Εν αναμονή αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης από το ΠΑΣΟΚ δηλώνει η κυβέρνηση, σχολιάζοντας τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.

«Απ’ ό,τι φαίνεται η συμμετοχή δεν δικαίωσε τους πιο αισιόδοξους και δεν εκπλήρωσε πλήρως τις προσδοκίες. Αυτό το οποίο περιμένουμε όλοι, η Κυβέρνηση, οι πολίτες, συνολικά, οι πάντες, είναι να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μία αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, κοστολογημένη, για να μπορούν να γίνονται και συγκρίσεις. Μένει να δούμε αν το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει μια συγκεκριμένη πρόταση, κοστολογημένη, αποφεύγοντας την λογική του “Όχι σε όλα”, ανέφερε ο κυβερνητικος εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Στελέχη της κυβέρνησης σχολίασαν πως δεν αναπτύσσεται δυναμική που να απειλεί τη ΝΔ.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που πήγαν και ψήφισαν είναι αναντίστοιχος των προσδοκιών που είχαν δημιουργηθεί» τόνισε η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σοφία Βούλτεψη.

Για «υποψηφιότητες με χαμηλό ταβάνι που δείχνουν μικρομεγαλισμό» έκανε λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο ΕΡΤNews.

Διαφορετικές προσεγγίσεις από υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη του κόμματος, με κάποιους να επαναφέρουν το θέμα της συνεννόησης των δύο κομμάτων ή να χαρακτηρίζουν «καμπανάκι» και για τον ΣΥΡΙΖΑ την εσωκομματική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία, είναι όμως ένα κόμμα με το οποίο μπορούμε να συζητήσουμε την επόμενη μέρα» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Θεωρώ ότι το αίτημα για ανασύνταξη παραμένει ανεκπλήρωτο» είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας.

«Είναι και για εμάς μία μεγάλη τελευταία καμπάνα για το πώς πρέπει να πορευτούμε» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης.

«Δεδομένων των όσων συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ζήλεψα την διαδικασία» είπε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς.