Η παλαιστινιακή εφημερίδα «Al-Quds» δημοσίευσε χειρόγραφα που υποστηρίζει ότι ανήκουν στον Γιαχία Σινουάρ.

Η «Al-Quds» έλαβε τα τρία χειρόγραφα του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς o οποίος δολοφονήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις άμυνας την περασμένη εβδομάδα.

Τα τρία έγγραφα φέρονται να περιλάμβαναν οδηγίες προς τους μαχητές του να κρατήσουν σε ασφάλεια τους Ισραηλινούς κρατούμενους, τα ονόματα έντεκα κρατουμένων γυναικών καθώς και διάσπαρτους αριθμούς σχετικά με τον αριθμό, το φύλο και την ηλικία ομήρων.

Στο πρώτο έγγραφο, που φέρεται να ανήκει στον Σινουάρ, το οποίο ήταν γραμμένο σε χαρτί σημειώσεων, ξεκινά με το εδάφιο από το Κοράνι, το οποίο αναφέρει: «Και στη συνέχεια είτε αφήστε τους ελεύθερους ως χάρη είτε αφήστε τους με λύτρα».

Σύμφωνα με τις ερμηνευτικές αναφορές, αυτό σημαίνει: «Έτσι, αν πιάσετε αιχμαλώτους, αφού τους προκαλέσετε μεγάλες απώλειες, τότε είτε τους δίνετε χάρη, απελευθερώνοντάς τους από την αιχμαλωσία και ελευθερώνοντάς τους χωρίς αποζημίωση ή λύτρα, είτε σας δίνουν λύτρα δίνοντας κάτι από αυτούς σε αντάλλαγμα μέχρι να τους απελευθερώσετε και να τους ανοίξετε τον δρόμο».

Στη συνέχεια ο Σινουάρ παραθέτει εδάφιο από ένα μέρος τη ισλαμικής παράδοσης (Χαντίθ) που αναφέρει: «Επισκεφθείτε τους αρρώστους, ταΐστε τους πεινασμένους και ελευθερώστε τους αιχμαλώτους».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την παλαιστινιακή εφημερίδα, ο Σινουάρ προέτρεψε τους μαχητές της Χαμάς που αφορούσαν αυτές τις οδηγίες να «φροντίσουν για τις ζωές των αιχμαλώτων του εχθρού και να τους ασφαλίσουν, θεωρώντας τους ένα χαρτί πίεσης στα χέρια μας».

Πρόσθεσε: «Το καθήκον της απελευθέρωσης των αιχμαλώτων μας μπορεί να εκπληρωθεί μόνο με τη φύλαξη των αιχμαλώτων του εχθρού και η ανταμοιβή για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων καταγράφεται προς όφελος των μουτζαχεντίν».

Το δεύτερο έγγραφο περιλάμβανε στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των Ισραηλινών κρατουμένων, με κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την ηλικία τους και αν ήταν στρατιωτικοί ή πολίτες, νέοι ή ηλικιωμένοι.

Το τρίτο έγγραφο περιλάμβανε έναν κατάλογο με ονόματα γυναικών κρατουμένων, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν ηλικιωμένες.

Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν Παλαιστίνιος ηγέτης της οργάνωσης Χαμάς, έχοντας αναλάβει τη θέση μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο του 2024. Προηγουμένως υπήρξε ηγέτης της οργάνωσης για τη Λωρίδα της Γάζας. Στις 16 Οκτωβρίου 2024, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι ερευνούσαν εάν ο Σινουάρ σκοτώθηκε στη Γάζα κατά τη διάρκεια μάχης με τις IDF. Στις 18 Οκτωβρίου, η Χαμάς επιβεβαίωσε τον θάνατό του.