Για δεκαετίες ο Τζον Κίνσελ και οι σύντροφοί του κρατούσαν μυστική τη δράση τους κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δουλειά τους ήταν να μεταφέρουν από τον ασύρματο απόρρητες πληροφορίες για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Το έκαναν χάρη σε μια ιδέα που αποδείχτηκε μεγαλοφυής.
Ο Κίνσελ και εκατοντάδες στρατιώτες που ήταν Ινδιάνοι Νάβαχο μιλούσαν στη γλώσσα τους η οποία ήταν ελάχιστα  γνωστή έξω από τις ΗΠΑ. Έτσι μπορούσαν να μιλούν σχεδόν ελεύθερα γιατί κανένας -και κυρίως οι Ιάπωνες- δεν θα τους καταλάβαινε.
Το Σάββατο έφυγε από τη ζωή στα 107 του ο Κίνσελ, ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες Νάβαχο που συνεισέφεραν με τον τρόπο τους στη νίκη των Συμμάχων κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Κλείσιμο
Ο θάνατος του γηραιού Κίνσελ άφησε εν ζωή μόνο δύο ομιλητές Νάβαχο «code talkers», όπως τους έλεγαν οι Αμερικανοί. Είναι ο Τόμας Μπέγκαι και ο Πίτερ ΜακΝτόναλντ, και οι δύο πάνω από 90 χρονών.
Οι Ινδιάνοι με τον «άσπαστο» κώδικα
Ο Κίνσελ, όπως σημειώνει ο Guardian, ήταν ένας από τους 400 Ναβάχο που χρησιμοποίησαν τη μητρική τους γλώσσα Ντάιν για να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κώδικα που επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να επικοινωνεί με ασφάλεια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. 
Καθώς η γλώσσα Ντάιν ήταν ακόμη χωρίς σύστημα γραφής και με λίγους φυσικούς ομιλητές, η πιθανότητα να γίνουν αντιληπτοί οι Νάβαχο ήταν εξαιρετικά μικρή. Πράγματι, οι Ιάπωνες κρυπτολόγοι δεν κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν όσα άκουγαν από τους Νάβαχο.
Εν τω μεταξύ, από το 1942 ως το 1945 οι αμερικανικές δυνάμεις προχωρούσαν από τη μία νίκη στην άλλη στο μέτωπο του Ειρηνικού χάρη και στους Νάβαχο που μετέφεραν πληροφορίες για τα σχέδια των Ιαπώνων, την επάνδρωση, τις κινήσεις τους και τις τακτικές τους.

Ο Τζόν Κίνσελ ο πρεσβύτερος πέθανε σε ηλικία 107 ετών- Είχε μετατρέψει την μητρική του γλώσσα «Ντάιν» σε μυστικό κώδικα ασυρμάτου του αμερικανικού στρατού κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Content snippet: CookieBar