Μια κομβική εξέλιξη στο ευαίσθητο πεδίο των μεταμοσχεύσεων αποτελεί η ίδρυση της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής Μεταμόσχευσης Ηπατος και Χειρουργικής Ηπατοπαθών. Αλλωστε, οι έμπειροι χειρουργοί εκεί μετρούν τις τελευταίες δύο δεκαετίες περισσότερες από 100 μεταμοσχεύσεις ήπατος, προσφέροντας απλόχερα το δώρο της ζωής σε ισάριθμους ασθενείς.

Μάλιστα, όπως υπενθύμισε σε σχετική εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες ο καθηγητής Χειρουργικής Γεώργιος Σωτηρόπουλος, υπό τη διεύθυνση του οποίου λειτουργεί η νεοσύστατη Μονάδα, στις αρχές του χρόνου άνοιξε ένας νέος θεραπευτικός δρόμος όταν πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας μεταμόσχευση από ζώντα δότη. Στο μεσοδιάστημα δε προστέθηκε ακόμη μία (συνολικά δύο γυναίκες έλαβαν μόσχευμα από γονέα τους), ανεβάζοντας κατακόρυφα τον επιστημονικό πήχη.

«Εχει γίνει ένα τεράστιο έργο τα τελευταία χρόνια, και αυτό θα αποτυπωθεί» δήλωσε με βεβαιότητα ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι έως το 2026 η χώρα μας θα συναγωνίζεται τους «καλύτερους Ευρωπαίους αναφορικά με τα ποσοστά δωρεών οργάνων». Και πρόσθεσε με νόημα πως οι Ελληνες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο κρίσιμο αυτό κεφάλαιο ως λαός αλλά και ως επιστήμονες.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας δρομολογεί και υλοποιεί σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένεται να φέρουν δυναμική ώθηση στις μεταμοσχεύσεις.  Αναλυτικότερα και όπως περιέγραψε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, «χρειαζόμαστε άρτιες και καλά εκπαιδευμένες χειρουργικές ομάδες μεταμοσχεύσεων», ενώ παράλληλα εστίασε στην ανάγκη να αλλάξει η αποζημίωση της μεταμοσχευτικής πράξης βάσει των KEN.

Είναι αξιοσημείωτο δε ότι στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε ένα βασικό αίτημα του ιατρικού κόσμου – τη σύνδεση δηλαδή της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας με την αμοιβή της χειρουργικής ομάδας αλλά και την κάλυψη συναφών πράξεων, όπως είναι για παράδειγμα η μεταφορά οργάνων. Επιπρόσθετα, ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναδιαμόρφωση του υγειονομικού χάρτη που θα αλλάξει το τοπίο των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα με το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο ενώ καθημερινά γίνεται μία προσπάθεια ενίσχυσης των χειρουργικών ομάδων σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα ώστε να ενισχυθεί το έργο τους.

«Οι μεταμοσχεύσεις είναι η πυραμίδα του συστήματος Υγείας, όπου εμπλέκονται πολλοί και εξιδεικευμένο προσωπικό. Αυτό που όμως αναμένεται να αλλάξει το πεδίο πλήρως είναι η έγκριση τοποθέτησης επιπλέον 28 συντονιστών μεταμοσχεύσεων, των οποίων ο κομβικός ρόλος είναι αδιαμφισβήτητος» συμπληρώνει ο  Θεμιστοκλέους μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Αέρα ενίσχυσης όμως θα φέρουν και οι 200 θέσεις μελών ΔΕΠ που ανοίγουν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για την περαιτέρω στελέχωση των κλινικών. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, εκτίμησε μάλιστα, πως πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα ώστε όχι μόνον να αναστραφεί το brain drain αλλά και να επιστρέψουν επιστήμονες που έχουν φύγει στο εξωτερικό πίσω στη χώρα μας.