«Ο Γιώργος Πομάσκι έχει καταφέρει να δημιουργήσει προπονητική φιλοσοφία και να διαμορφώσει μια ολόκληρη γενιά αθλητών, αλλά και προπονητών και με τους αθλητές και τις αθλήτριες του, με αποκορύφωμα τον Μίλτο Τεντόγλου, έχει προσφέρει σπουδαίες επιτυχίες στην Ελλάδα και τον ελληνικό αθλητισμό», επισημαίνει η ΕΟΕ σε ανακοίνωσή της.

Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι για τρίτη διαδοχική χρονιά ανάμεσα στους φιναλίστ για το βραβείο του κορυφαίου αθλητή στην Ευρώπη.

Αυτή είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που ο Μίλτος Τεντόγλου μπαίνει στους φιναλίστ, για τον τίτλο που είναι από τους λίγους που λείπουν από το βιογραφικό του.

Οι τρεις φιναλίστ προέκυψαν από τους 10 υποψήφιους, μέσα από τετραπλή ψηφοφορία. Σε αυτή συμμετείχαν φίλαθλοι, εθνικές ομοσπονδίες στίβου, δημοσιογράφοι και η επιτροπή ειδικών της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Φέτος, ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε ό,τι διεκδίκησε. Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής κλειστού στίβου, πρωταθλητής Ευρώπης και «χρυσός» Ολυμπιονίκης.

Επίσης, 26χρονος πέτυχε την κορυφαία επίδοση στον κόσμο στο μήκος για το 2024, με άλμα στα 8,65 μέτρα.

Οι δύο άλλοι διεκδικητές του τίτλου του κορυφαίου στην Ευρώπη είναι ο Μόντο Ντουπλάντις και ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν. Ο Σουηδός επικοντιστής και ο Νορβηγός δρομέας μοιράστηκαν το βραβείο το 2022, ενώ ο δεύτερος ήταν ο κορυφαίος Ευρωπαίος το 2023.

Ο Ντουπλάντις συνέχισε τα «μαγικά» του και φέτος στο επί κοντώ. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου, το Ευρωπαϊκό ανοιχτού και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Κατέρριψε τρεις φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, ενώ παρέμεινε αήττητος σε 15 αγώνες.

Στο μεταξύ, βραβείο διεκδικεί και ο άνθρωπος πίσω από τις επιτυχίες του Μίλτου Τεντόγλου, ο Γιώργος Πομάσκι.

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να προτείνει τον προπονητή των μεταλλίων για το βραβείο Coaches Lifetime Achievement που απονέμει η ΔΟΕ.

Αφού κάνουν προτάσεις οι εθνικές Ολυμπιακές επιτροπές, η ΔΟΕ επιλέγει σε ποιον απονέμεται το βραβείο Coaches Lifetime Achievement, με το οποίο τιμά τους προπονητές για τα όσα έχουν πετύχει στην καριέρα τους.