Ένας ειδικός που έχει χαρακτηριστεί από το πρακτορείο Bloomberg ως «ο πιο ακριβής οικονομολόγος του κόσμου», προβλέπει ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο Christophe Barraud της Market Securities έχει αξιολογηθεί από το Bloomberg ως ο οικονομολόγος που προβλέπει καλύτερα τι θα συμβεί στην αμερικανική οικονομία κάθε χρόνο, για 11 από τα τελευταία 12 χρόνια. Τώρα, Ο ειδικός ρίχνει μια ματιά στις εκλογές του 2024, με έμφαση στο τι θα συμβεί στις αγορές σε περίπτωση που εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ έχει προβάδισμα έναντι της Χάρις όσον αφορά στον τομέα της οικονομίας, όπως ρωτήθηκαν οι πολίτες.

Ο Barraud είναι αισιόδοξος για την ανάπτυξη της οικονομίας, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει, επειδή οι αγορές είναι σήμερα διστακτικές λόγω των εκλογών, καθώς και των καιρικών καταστροφών και των απεργιών των εργαζομένων.

Ωστόσο, ο Barraud λέει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα το 2024 είναι ένα: Ο Ντόναλντ Τραμπ να πάρει πίσω τον Λευκό Οίκο και οι Ρεπουμπλικάνοι να πάρουν πίσω τη Γερουσία, με μια σκληρή αναμέτρηση για το πάνω χέρι στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που συνδυάζει οικονομικά, χρηματοοικονομικά και δορυφορικά δεδομένα, καθώς εξωτερικά μοντέλα μεταξύ άλλων, δήλωσε ο Barraud στο Business Insider.

Ο Barraud συνυπολογίζει επίσης τι έχουν πει οι στοιχηματικές για τις εκλογές, αποτιμώντας εκείνες που έχουν τη μεγαλύτερη δράση. Οι στοιχηματικές ήταν ανοδικές για τον Τραμπ για το μεγαλύτερο μέρος του έτους.

Τι θα συμβεί με την οικονομία σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει και οι Ρεπουμπλικάνοι αναλάβουν την εξουσία στο Κογκρέσο; Ο Barraud έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ οπουδήποτε από 2,1-2,3% το 2025, αφού ο Τραμπ εφαρμόσει φορολογικές περικοπές. Ανησυχεί, ωστόσο, για το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα των ΗΠΑ και για το πού θα πάει αν ο Τραμπ θέσει σε εφαρμογή τις περικοπές φόρων.

Οι άλλες προβλέψεις του οικονομολόγου περιλαμβάνουν νίκη του Τραμπ, αλλά ένα διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο θα περιορίσει τη δύναμη του προέδρου και θα τον αναγκάσει να επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στην εξωτερική πολιτική. Οι δασμοί – ένα τεράστιο μέρος του οικονομικού σχεδίου του Τραμπ – θα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα από ό,τι πολλοί πιστεύουν, σύμφωνα με τον Barraud, πλήττοντας την ανάπτυξη παγκοσμίως και ενδεχομένως βλάπτοντας την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Το τρίτο πιο πιθανό σενάριο, μια νίκη της Χάρις και ένα διχασμένο Κογκρέσο, θα άφηνε την οικονομία σε μια κατάσταση status quo, με ελάχιστα πράγματα να αναμένεται να αλλάξουν.

Μικρό προβάδισμα Τραμπ στις δημοσκοπήσεις -Κλειδί η οικονομία

Μια σειρά από νέες δημοσκοπήσεις, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών, δείχνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προβάδισμα στην οικονομία, ένα θέμα που ιστορικά κρίνει τις προεδρικές εκλογές.

Σε μια εποχή που οι ψηφοφόροι εξακολουθούν να εστιάζουν στον πληθωρισμό, ακόμη και όταν αυτός έχει «παγώσει» στο 2,4%, οι Αμερικανοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο Τραμπ θα τους αφήσει πλουσιότερους και δηλώνουν οριακά ότι τον εμπιστεύονται περισσότερο για την οικονομία. Ο Τραμπ κατέχει ένα μικρό προβάδισμα 48 έναντι 46% στη νέα αμερικανική οικονομική έρευνα του CNBC. Αλλά μεταξύ εκείνων που θέτουν τον πληθωρισμό και την οικονομία ως προτεραιότητα, το προβάδισμα του Τραμπ αυξάνεται σε 42 προς 24%.

Ο Τραμπ κατέχει επίσης ένα στενό 48 προς 47% έναντι της Χάρις στις πολιτείες-κλειδιά που θα καθορίσουν την έκβαση των εκλογών. Και οι δύο υποψήφιοι περιοδεύουν σε αυτές τις πολιτείες για να διαδώσουν τα οικονομικά τους μηνύματα. Ο Τραμπ διατηρεί προβάδισμα 35 μονάδων μεταξύ εκείνων που ανησυχούν περισσότερο για την οικονομία, ένα θέμα που τονίζει συνεχώς, και προβάδισμα 19 μονάδων μεταξύ εκείνων που ανησυχούν περισσότερο για την εγκληματικότητα και την ασφάλεια -ένα θέμα που συχνά συνδέουν με τη μετανάστευση μιλώντας για φρικιαστικές δολοφονίες που διαπράττουν μετανάστες.

Μια άλλη δημοσκόπηση των Financial Times που διεξήχθη από τη Σχολή Επιχειρήσεων Ross του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν έδειξε ότι ο Τραμπ είχε ένα μικρό προβάδισμα στο θέμα της οικονομίας. Προηγήθηκε της Χάρις με 44% έναντι 43%, ουσιαστικά ισοπαλία σε στατιστικό επίπεδο. Ωστόσο, στην ερώτηση ποιος θα τους έκανε να είναι καλύτερα οικονομικά, οι ερωτηθέντες επέλεξαν τον Τραμπ με 45 έναντι 37 τοις εκατό της Κάμαλα Χάρις.