«Είναι προφανές ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ. Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έτυχε να καθίσει δίπλα του σε δημόσια εκδήλωση… Άλλωστε η δήλωση του κ. Σαμαρά για τη σκευωρία Νοβάρτις, ότι θα πάει όλους τους υπεύθυνους ”μέχρι τέλους”, ισχύει στο ακέραιο. Ο πραγματικός λόγος βρίσκεται στα ”ήρεμα νερά” με την Τουρκία, που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα! Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια ”σύμφωνα φιλίας” και υποκλίσεις».

Τον βασικό του κοινοβουλευτικό αντίπαλο όρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους πληγέντες.

Αρχικά το υπαινίχθηκε με μία κίνηση ισχυρού συμβολισμού, την αποχώρησή του από τα κυβερνητικά έδρανα, μόλις ολοκλήρωσε την πρωτολογία του, και στη συνέχεια το διατύπωσε ρητά στη δευτερολογία του.

Το βίντεο με τη στιγμή της αποχώρησης του πρωθυπουργού από την Ολομέλεια:

Ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε μάλιστα να στείλει ένα τριπλό μήνυμα: Ένα θεσμικότητας: «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναγνωρίζω ως εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναν πολιτικό καταδικασμένο 13-0 για παράβαση καθήκοντος […] Προστατεύω το πολίτευμα με αυτή τη στάση» είπε αρχικά.

Ένα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος «ποιον εκπροσωπεί ο Νίκος Παππάς; Τον Φάμελλο; Τον Πολάκη; Τον Κασσελάκη ή τον κ. Φαραντούρη;», ενώ προανήγγειλε ότι θα αποχωρεί κάθε φορά που μιλάει ο Νίκος Παππάς, μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει αρχηγό. «Όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρει έναν αρχηγό θα είμαι και πάλι εδώ» είπε ο πρωθυπουργός.

Και τέλος, ένα αιχμηρό μήνυμα προς τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αναφερόμενος στον κ. Παππά και επικαλούμενος την καταδίκη του από το Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ούτε θα συνομιλήσω μαζί του, ούτε θα χαριεντιστώ μαζί του», με τα βέλη του να στρέφονται καταφανώς και προς τον κ. Σαμαρά, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες σε εκδήλωση είχε χειραψίες και χαμόγελα με τον Νίκο Παππά, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν για τη θερμή συνομιλία τους, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί στην υπόθεση Novartis από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και διεμήνυε ότι «θα τους πάω μέχρι τέλους».

Η αιχμή Μητσοτάκη προκάλεσε την αντίδραση συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι υποστήριξαν:

«Η σημερινή του εικόνα είναι στίγμα» αντέτεινε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που τον κατηγόρησε ότι είναι ασεβής προς τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και προς το Σύνταγμα. Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς, αναφερόμενος στα «περί χαριεντισμού», άφησε με τη σειρά του κι αυτός αιχμή για τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης με τη σημερινή του στάση και με τη διπλή απουσία του από την αίθουσα του Κοινοβουλίου, την ώρα που μιλάει ο πρόεδρος του δεύτερου σε δύναμη κοινοβουλευτικού κόμματος, αποδεικνύει ότι είναι ασεβής προς τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα. Δειλός, διότι δεν είναι στην αίθουσα να μας αντιμετωπίσει. Και, βεβαίως, ενοχικός, κύριοι της κυβέρνησης. Και ξέρετε γιατί; Όχι γιατί μετάνιωσε για όσα ενορχήστρωσε εναντίον μας και εμού προσωπικώς, αλλά γιατί εφαρμόζει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες από το 2019 ανελλιπώς, κάθε μέρα», είπε ο Νίκος Παππάς.

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού ξεκαθάρισε με τα του ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε αντίπαλο, έστρεψε τα βέλη του στο ΠΑΣΟΚ και στον Νίκο Ανδρουλάκη, με τον οποίο είχε εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση στην επίσημη πρώτη του στη Βουλή ως επανεκλεγείς αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι δεν άλλαξε τίποτα μετά την επανεκλογή του. «Μάλλον ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου», τόνισε.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης απέδωσε στην κυβέρνηση αλαζονική συμπεριφορά, σημειώνοντας ότι «οι μέρες της παντοδυναμίας της είναι παρελθόν».

Ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να «ξεκαβαλήσει το καλάμι» και υποστήριξε ότι η στάση της επιταχύνει την έξοδο της από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμείς θα είμαστε εδώ με προτάσεις και κριτική για να σας ανοίξουμε με χαρά την πόρτα εξόδου», είπε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός απάντησε πως αν υπάρχουν αλαζονικές συμπεριφορές, «δεν γίνονται αποδεκτές» από τον ίδιο και συμπλήρωσε πως «ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα αποφασίσει σε τρία χρόνια ποιος θα κυβερνήσει», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Θέλετε να μπείτε στο Μαξίμου; ”Έλα με φόρα!”», όπως είχε πει στο παρελθόν η Πόπη Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα.