Τεράστια είναι η καταστροφή από το πέρασμα του χειμάρρου Ρυάκας, ειδικά στις υποδομές της ΔΕΗ άλλα και κατά δεύτερο λόγο της ΔΕΥΑ Αγρινίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μερικές εκατοντάδες μέτρα από την γέφυρα του Αχελώου, ο ορμητικός χείμαρρος μπάζωσε της διώρυγα που «διώχνει» το νερό της τεχνητής λίμνης προς τον Αχελώο, ενώ της προκάλεσε και σοβαρές καταστροφές. Παράλληλα στο ίδιο σημείο εκτεταμένες καταστροφές υπέστη το δίκτυο αποχέτευσης της ΔΕΥΑ που μεταφέρει τα λύματα στον Βιολογικό Καθαρισμό.

Η καταστροφή είναι εκτεταμένη και όπως φαίνεται θα χρειαστεί αρκετό διάστημα για την αποκατάσταση της.

Το μπάζωμα της διώρυγας ουσιαστικά σημαίνει πως η ΔΕΗ  δεν έχει τη δυνατότητα να «διώξει» το νερό των τεχνητών λιμνών προς τον Αχελώο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η λειτουργία και των τριών υδροηλεκτρικών σταθμών σε Κρεμαστά, Καστράκι και Στράτο, άγνωστο για πόσο. Το ζητούμενο είναι καταρχήν να καθαριστεί η διώρυγα, ώστε να ξεκινήσει η ροή του νερού, αλλά στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση στα σημεία όπου υπάρχουν σπασίματα στα τοιχώματα κλπ.

Μετά από το έργο που θα γίνει για λογαριασμό της ΔΕΗ, τη στιγμή που είναι απροσδιόριστη η ενέργεια και τα χρήματα που χάνονται καθημερινά από την αναστολή λειτουργίας των ΥΗΣ, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του αποχετευτικού δικτύου της Στράτου.

Την Δευτέρα τον χώρο επισκέφθηκε κλιμάκιο της ΔΕΥΑ Αγρινίου και της Διεύθυνσης του Συγκροτήματος των ΥΗΣ του Αχελώου της ΔΕΗ, για την εκτίμηση της καταστροφής.