Οι άνθρωποι που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης επειδή είναι πολύ καλοί, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Η υπερβολική ευγένεια μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Όταν ένας άνθρωπος είναι υπερβολικά ευγενικός, μπορεί να «πιαστεί κορόιδο», χωρίς να το καταλάβει. Αυτό συμβαίνει όταν κάποιοι παίρνουν την καλοσύνη σας για αδυναμία, χρησιμοποιώντας την καλή σας θέληση για δικό τους όφελος. Αλλά πώς θα καταλάβει κάποιος ότι είναι πολύ καλός; Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που μπορούν να χρησιμεύσουν ως σημάδια.

Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε τις οκτώ κοινές συμπεριφορές μεταξύ των ανθρώπων που συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, επειδή είναι πολύ καλοί — και μπορεί να μην τις γνωρίζουν καν.

Καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη τα συναισθήματα των άλλων. Αρκεί να μην καταπιέζουμε τον εαυτό μας. Οι πολύ ευγενικοί άνθρωποι, έχουν την ανάγκη να είναι αποδεκτοί ή αρεστοί.

Αυτό μπορεί να τους κάνει να πουν «ναι» σε πράγματα που δεν θέλουν να κάνουν και να συμφωνήσουν με απόψεις που στο βάθος διαφωνούν, μόνο και μόνο για να αποφευχθεί κάθε μορφή σύγκρουσης. Αυτή η συμπεριφορά είναι το γόνιμο έδαφος για εκμετάλλευση. Όταν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι είσαι πρόθυμος να κάνεις τα πάντα μόνο και μόνο  για να μην ταράξεις τα νερά, μπορεί να σ’ εκμεταλλευτεί.

Δεν πειράζει αν λέτε «όχι» όταν δεν μπορείτε να βοηθήσετε κάποιον, ή αν πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Δεν είναι εγωιστικό να θέτεις όρια ή να διεκδικείς – είναι ένα δείγμα αυτοσεβασμού.

Η συγγνώμη, πολλές φορές, μπορεί να διατυπώνεται καταχρηστικά, προκειμένου να αποφύγουμε τη σύγκρουση ή να γίνουμε αρεστοί. Το να ζητάτε διαρκώς συγγνώμη μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι είστε πάντα έτοιμοι να δεχθείτε την ευθύνη, οδηγώντας τους άλλους να επωφεληθούν και να εκμεταλλευτούν την ευγένειά σας.

Η συγγνώμη πρέπει να διατυπώνεται όταν είναι έγκυρη και αναγκαία – αλλιώς, γινόμαστε στόχος εκμετάλλευσης.

Για όσους είναι υπερβολικά καλοί, το «όχι» μοιάζει με ξένη γλώσσα. Έχετε συνηθίσει τόσο να ικανοποιείτε τις ανάγκες όλων των άλλων, ώστε ξεχνάτε ότι οι δικές σας ανάγκες είναι το ίδιο σημαντικές.

Οι περισσότερες κουλτούρες έχουν υιοθετήσει έμμεσους τρόπους άρνησης.

Στην καθημερινή μας ζωή όμως, η ικανότητα να πούμε «όχι» είναι ζωτικής σημασίας.

Αν συμφωνούμε συνεχώς σε πράγματα που δεν θέλουμε να κάνουμε ή για τα οποία δεν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τους εαυτούς μας έκθετους στην εκμετάλλευση.

Η προσφορά βοήθειας,  ένα κύριο συστατικό της ενσυναίσθησης και της ευγένειας. Ωστόσο, όταν είσαι πάντα αυτός που απλώνει το χέρι βοηθείας, χωρίς να σκέφτεσαι αν έχεις τον χρόνο ή τους πόρους, μπορεί οι άλλοι ν’ αρχίσουν να κάνουν κατάχρηση της καλοσύνης σας.

Οι άνθρωποι που γίνονται εύκολα στόχος εκμετάλλευσης, είναι οι πρώτοι που σπεύδουν να βοηθήσουν τους πάντες ακόμη και σε βάρος του εαυτού τους. Η γενναιοδωρία είναι σπουδαίο γνώρισμα, όπως πρέπει να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να γίνεστε θυσία για όλους.

Δεν χρειάζεται να επωμίζεστε τα βάρη όλων των άλλων. Η προσφορά βοήθειας είναι αξιέπαινη, αλλά όχι εις βάρος της δικής σας ευημερίας.

Οι συγκρούσεις δεν είναι ευχάριστες για κανέναν. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι, φοβούνται τόσο το ενδεχόμενο της αντιπαράθεσης, που την αποφεύγουν πάση θυσία.

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τα ταράξουν τα νερά. Προτιμούν να υποφέρουν σιωπηλά παρά να εκφράζουν τις ανησυχίες τους ή να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.

Αυτή η απροθυμία να εμπλακούν σε αντιπαράθεση συχνά οδηγεί στο να ερμηνεύεται η ευγένειά τους, ως αδυναμία.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η αντιπαράθεση, όταν γίνεται με σεβασμό και εποικοδομητικά, δεν βλάπτει τις σχέσεις.

Είναι απαραίτητο κομμάτι της επικοινωνίας και μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση προβλημάτων και αμοιβαία κατανόηση. Αν διαρκώς αποφεύγετε την αντιπαράθεση, οι άλλοι θα σας εκλάβουν ως κάποιον που μπορούν να εκμεταλλευτούν.

Αυτή είναι μια συμπεριφορά που συχνά επιδεικνύεται από ανθρώπους που είναι πολύ καλοί. Θυσιάζονται για να είναι οι άλλοι γύρω τους, χαρούμενοι.

Δίνουν τον χρόνο και την ενέργειά τους τόσο άκριτα, παραμελούν τις δικές τους ανάγκες και ευημερία.

Αυτή η συνεχής θυσία,  μπορεί να οδηγήσει σε εξουθένωση, ενώ ανοίγει την πόρτα στην εκμετάλλευση της γενναιοδωρίας.

Πρέπει να μάθετε την αξία της αυτο-φροντίδας και να καταλάβετε ότι δεν πειράζει αν δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες σας.

Οι άνθρωποι που είναι πολύ καλοί συχνά έχουν την τάση να ενδίδουν πάντα στις απαιτήσεις ή τις επιθυμίες των άλλων. Συμφωνούν να βοηθήσουν ή να τρέξουν, ακόμη και αν δεν έχουν χρόνο, δανείζουν χρήματα από το υστέρημά τους, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των άλλων.

Αυτή η συνεχής υποχώρηση, μπορεί να κάνει εύκολη την εκμετάλλευση.

Στέλνει ένα μήνυμα ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες τους είναι λιγότερο σημαντικές από εκείνες των άλλων.

Να φροντίζετε τις ανάγκες σας και την προσωπική σας ευημερία.

Πηγή όλων των παραπάνω συμπεριφορών, είναι η παραμέληση των προσωπικών αναγκών.  Όταν ένας άνθρωπος είναι πολύ καλός, θέλει πάνω από όλα να είναι καλά οι άλλοι, ξεχνώντας την προσωπική του ευημερία.

Δεν έχει να κάνει μόνο με τη σωματική υγεία, αλλά και με τη συναισθηματική και ψυχική ευημερία. Αν βάζεις συνεχώς τους άλλους πρώτους, πιθανότατα παραμελείς τα ίδια σου τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, και τις προσδοκίες.

Αυτή είναι ίσως η πιο επιβλαβής συμπεριφορά όλων, επειδή όχι μόνο ανοίγει την πόρτα στην εκμετάλλευση, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια της προσωπικής ταυτότητας και της δυσαρέσκειας με την πάροδο του χρόνου.

Είναι κρίσιμο να θυμάστε ότι η φροντίδα των δικών σας αναγκών δεν είναι εγωιστική. Είναι απαραίτητο. Αξίζετε την ευγένεια και εκτίμηση που δείχνετε στους άλλους.

Να θυμάστε, η ευγένεια δεν είναι αδυναμία. Είναι μια δύναμη που πρέπει να τη μοιραστείτε με άλλους, αλλά όχι με κόστος την ίδια σας την ευημερία.