Οι επιστήμονες Ντέιβιντ Μπέικερ (David Baker), Ντέμης Χασάμπης (Demis Hassabis) και Τζον Μ. Τζάμπερ (John M. Jumper) τιμώνται με το φετινό Νόμπελ Χημείας.

Οι φετινοί νικητές του Νόμπελ Χημείας αποκάλυψαν τα μυστικά των πρωτεϊνών μέσω υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης. Τα επιτεύγματά τους.

BREAKING NEWS
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2024 #NobelPrize in Chemistry with one half to David Baker “for computational protein design” and the other half jointly to Demis Hassabis and John M. Jumper “for protein structure prediction.” pic.twitter.com/gYrdFFcD4T— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024

Οι φετινοί βραβευθέντες στη Χημεία αποκάλυψαν τα μυστικά των πρωτεϊνών μέσω υπολογιστών και τεχνητής νοημοσύνης.

Οι χημικοί ονειρευόντουσαν από καιρό να κατανοήσουν πλήρως και να κατακτήσουν τα χημικά εργαλεία της ζωής – τις πρωτεΐνες. Αυτό το όνειρο είναι πλέον εφικτό. Οι βραβευθέντες στη χημεία του 2024 Demis Hassabis και John M. Jumper χρησιμοποίησαν με επιτυχία την τεχνητή νοημοσύνη για να προβλέψουν τη δομή σχεδόν όλων των γνωστών πρωτεϊνών. Ο φετινός βραβευμένος με τη χημεία David Baker έμαθε πώς να κυριαρχεί στα δομικά στοιχεία της ζωής και να δημιουργεί εντελώς νέες πρωτεΐνες. Οι δυνατότητες των ανακαλύψεών τους είναι τεράστιες.

Η ικανότητα δημιουργίας πρωτεϊνών που είναι φορτωμένες με νέες λειτουργίες είναι εξίσου εκπληκτική. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέα νανοϋλικά, στοχευμένα φαρμακευτικά προϊόντα, πιο γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων, ελάχιστους αισθητήρες και μια πιο πράσινη χημική βιομηχανία – για να αναφέρουμε μόνο μερικές εφαρμογές που είναι προς το μέγιστο όφελος της ανθρωπότητας.

This year’s #NobelPrize laureates in chemistry have revealed proteins’ secrets through computing and artificial intelligence.
Chemists have long dreamed of fully understanding and mastering the chemical tools of life – proteins. This dream is now within reach. 2024 chemistry… pic.twitter.com/4MKdvKb39o— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 9, 2024

Ο Ντέιβιντ Μπέικερ (David Baker) γεννήθηκε το 1962 στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Πήρε το PhD του το 1989 από το University of California, Berkeley, CA, USA. Ο Baker είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, Σιάτλ, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ.

Ο Ντέμης Χασάμπης (Demis Hassabis) γεννήθηκε το 1976 στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πατέρας του είναι κυπριακής καταγωγής. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2009 από το University College London, UK. Ο Χασάμπης είναι Διευθύνων Σύμβουλος της Google DeepMind, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο John M. Jumper (Τζον Μ. Τζάμπερ) γεννήθηκε το 1985 στο Little Rock, AR, ΗΠΑ. Πήρε το PhD του το 2017 από το University of Chicago, IL, USA. Ο Jumper είναι ανώτερος ερευνητής στο Google DeepMind, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.