Τεράστιες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, μετά την απόφαση σχετικά με τη διοργάνωση συναυλίας μνήμης στο Καλλιμάρμαρο, για το πολύνεκρο δυστύχημα.

Η συναυλία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και την διοργανώνει ο «σύλλογος συγγενών των θυμάτων» του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Με αναρτήσεις τους ο Νίκος Πλακιάς και η Βάσω Κούλπα στο X , εκφράζουν την απόλυτη διαφωνία τους με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης συναυλίας, καθώς υπάρχει οικονομικό αντίτιμο 15 ευρώ.

Με τις αναρτήσεις τους συμφωνούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, που διαφωνούν με τη συναυλία.

Συγκεκριμένα, στην ανάρτησή του ο Νίκος Πλακιάς, πατέρας της Χρυσής και της Θωμαΐδος, των διδύμων κοριτσιών που έχασαν τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα,  αναφέρει:

«Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @ thanasispapakonstantinou@foivosdelivorias και άλλοι. Μέχρι εδώ όλα καλά, μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα ; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες ; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου ; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος ; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ότι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα».

Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ
Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @ thanasispapakonstantinou@foivosdelivorias και άλλοι .
Μέχρι εδώ όλα καλά μέχρι που έπεσε το… pic.twitter.com/ic3CK2muoT
— Plakiasnikos (@PlakiasNikos) September 30, 2024ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 €» προσθέτει ο κ. Πλακιάς ζητώντας από τους καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν στη συναυλία της 11ης Οκτωβρίου να ακυρώσουν την παρουσία τους «διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα».

Όπως σημειώνει, «ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες».

Η Βάσω Κούλπα σε δική της ανάρτηση γράφει:

«Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου. ΠΟΤΕ δεν θα το χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε. Ποιο αρρωστημένο μυαλό σκέφτηκε να οργανώσει πατώντας ψυχές ζητώντας χρήματα, χωρίς να μας ενημερώσουν για αυτές τις ενέργειες που δεν συμφωνούμε.»

Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου.
ΠΟΤΕ δεν θα το χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε.
Ποιο αρρωστημένο μυαλό σκέφτηκε να οργανώσει πατώντας ψυχές ζητώντας χρήματα , χωρίς να μας ενημερώσουν για αυτές τις ενέργειες που δεν συμφωνούμε. pic.twitter.com/i6cHcQWyos
— Βάσω Κούλπα (@Vasokoulpa28_2) September 30, 2024

Οι αναρτήσεις συνοδεύονται από  σχόλια χρηστών του Χ και  συγγενών που διαφωνούν αλλά και από σχόλια που συμφωνούν με τη συναυλία:

όφειλαν να ενημερώσουν όλους του παθόντες συγγενείς.
τουλάχιστον να το γνώριζαν πριν την ανακοίνωση της εκδήλωσης συμπαράστασης και μνήμης του εγκλήματος αυτού.
δεν μπορώ να σχολιάσω περισσότερο όμως
δεν μπορώ να κρίνω την σκέψη κανενός χαροκαμενου συγγενούς.
— Πέφαντας ☮️⚖️👥🫂🐘 (@Anas2Friend) October 1, 2024

Μετά από αυτή την ανάρτηση, δεν θα πάω παρόλο που είχα σκοπό να κάνω 400 χιλιόμετρα και να παω.
— El Constructor✝️🏘 (@E_L_Constructor) October 1, 2024

Και μπαίνοντας στο site που πουλάει τα εισιτήρια βλέπω και το εξής :
Ενώ λέει ΔΟΥ Θεσσαλονίκης η διεύθυνση είναι στην Καλλιθέα στην Αθήνα .
Και ψάχνοντας βλέπω ότι αυτή η διεύθυνση αντιστοιχεί σε ένα σύλλογο γυναικών της Καλλιθέας .
Τι γίνεται εδώ πέρα ; pic.twitter.com/6bthNVXIUa
— Plakiasnikos (@PlakiasNikos) September 30, 2024

Κύριε Πλακιά έχετε απόλυτο δίκιο !! Γιατί δεν έρχεστε σε επαφή απευθείας με τους καλλιτέχνες ; Θα συμφωνήσουν μαζί σας πιστεύω
— Ακάκιος 🔴⚪️🇬🇷 (@siralav) September 30, 2024

Και μου έκανε και εμένα εντύπωση το αντίτιμο αλλά σκέφτηκα θα χρειάζονται τα χρήματα για τους δικαστικούς αγώνες. Ευχαριστούμε που μας το υποδείξατε
— OlaEinaiDromos🇵🇸 (@OlaEinaiDromos7) September 30, 2024

Βγήκαν τα δεξιά κομματόσκυλα να σας την πουν και καλά με ‘αγάπη’ για την ανάρτηση που είναι ολόσωστη και ξεκάθαρη!
Μην δίνετε σημασία κύριε Νικο, να μην πατήσει κανείς το πόδι του σε συναυλία με αντίτιμο, αν ΟΛΑ τα έσοδα δεν πάνε Μόνο και στις 57 οικογένειες. Τέλος…
— 💥ΤiLesTora💥 (@StatGian) October 1, 2024

Έχετε δίκιο κύριε Πλακιά. Είστε αξιοπρεπής. Τα ονόματα των παιδιών σας , των παιδιών μας και κανενός τα παιδιά, δεν έχουν αντίτιμο 15 €. Η κάθε τέτοια συναυλία οφείλεται να γίνεται με εθελοντισμό και μόνο. Όλοι οι φορείς πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό.
— George Skouloudis (@GeorgeSkouloud2) September 30, 2024

Φυσικά να το ψάξετε σε τι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν. Πάντως ένας τέτοιος χώρος θα χρειαστεί χρήματα για να τον κλείσετε/ να πληρωθούν οι τεχνικοί και όσοι θα δουλέψουν. Οι τραγουδιστές είναι το ένα κομμάτι των εξόδων
— pateras deksiwn (@Tgvcf212676) September 30, 2024

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε επιτέλους αυτό το πλιάτσικο που γίνεται από συγκεκριμένα άτομα στο όνομα των 57 νεκρών μας ???
— Dexios (@panta_dexia_ola) September 30, 2024

Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι @sokratismalamas @ thanasispapakonstantinou@foivosdelivorias και άλλοι

Μέχρι εδώ όλα καλά μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο με αντίτιμο 15 €. Γνωρίζετε που θα πάνε αυτά τα χρήματα ; Γνωρίζετε ότι ο σύλλογος που το διοργανώνει απαρτίζεται από 6 οικογένειες ; Ζητήσατε καταστατικό συλλόγου ; Ζητήσατε να δείτε αν είναι νόμιμος ; Γνωρίζετε ότι όλες οι άλλες οι οικογένειες είμαστε αντίθετοι σε ότι έχει να κάνει με οικονομικά αντίτιμα .

Χαιρετώ την κίνηση σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε . Θα σας πω μόνο ακυρώστε την παρουσία σας εκεί διότι θα ακολουθήσουν νομικές διαδικασίες και ασφαλιστικά μέτρα .

Όποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό όπως πχ ΘΥΜΑΤΩΝ .

Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15 €. Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο.

ΤΕΜΠΗ-Συναυλία μνήμης
Παρασκευή 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024
Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο

Την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο σύλλογος συγγενών των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, διοργανώνει μία μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στις ψυχές της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Μία νύχτα μνήμης με την ευχή και την παράκληση να γίνουμε ένα μέσα από τη μουσική και την αλληλεγγύη, να μην ξεχάσουμε και να μην ξεχαστούμε…

Μες στην κοιλάδα των Τεμπών έσβησαν οι φωνές 57 ανθρώπων. Μια ανείπωτη τραγωδία που ο νους προσπαθεί να συλλάβει, χωρίς τέλος. Ενάμιση χρόνο μετά, οι συγγενείς μιλούν με τη φωνή των θυμάτων και ενώνονται μέσα από τον πόνο και την απουσία προσκαλώντας μας όλες και όλους να γίνουμε κι εμείς η φωνή των αδικοχαμένων.

«Ένα γίναμε οι άνθρωποι στον πόνο, ένα και στην αδιανόητη σιωπή που αφήνει η απουσία… ένα στο μούδιασμα που ακολουθεί τα γεγονότα, ένα στην ευθύνη που ακόμη ψάχνει να βρει τη θέση της… Ο Νόμος που ενώνει τις ψυχές μας είναι αυτός της Μουσικής. Με ευγένεια ας σταθούμε και με την ευχή η ένωσή μας να φτάσει τον ουρανό και τα άστρα του όλα. Για όσο ζούμε και βαδίζουμε επάνω στις ράγες της δικής μας διαδρομής η μνήμη των αγαπημένων είναι ορόσημο για την κάθε μέρα μας…»

Στη συναυλία αυτή δίνουν το «παρών» σπουδαίοι καλλιτέχνες μέσα από το απόθεμα της ψυχής και της αγάπης τους. Όλοι αφιλοκερδώς, με μοναδικό στόχο την εξύμνηση της ζωής και την τιμή όσων αποκλείστηκαν βίαια από αυτή.

Φοίβος Δεληβοριάς – Κοινοί Θνητοί – Σωκράτης Μάλαμας
Θανάσης Παπακωνσταντίνου – Τάνια Τσανακλίδου

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου.
Μία βραδιά-προσκλητήριο, μία συναυλία ένωσης και ενθύμησης.

«Κανείς δε γύρισε πίσω… το γνωρίζουμε καλά. Αλίμονο, για όσους συνεχίζουν ξεχνώντας και παραβλέποντας. Στο μέτρο του εφικτού και στον κόσμο που μας δόθηκε να ζούμε, αυτός ο αγώνας ας φέρει ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του τόπου».