Σύμφωνα με έρευνες, το 58% των νέων (18-24 ετών) στην Αφρική δήλωσε ότι θέλει να μεταναστεύσει σε άλλες χώρες, με την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί. Αυτή η τάση αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη διαφθορά, στην πολιτική αστάθεια, στην έλλειψη ευκαιριών και στις δυσμενείς κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές αφρικανικές χώρες. Η έρευνα δείχνει ότι οι νέοι αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις τους αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα προβλήματα, οδηγώντας τους να αναζητούν καλύτερες προοπτικές στο εξωτερικό.

Παράλληλα, η επιθυμία για μετανάστευση συνδέεται και με την αυξανόμενη δυσπιστία στους θεσμούς και την έλλειψη πρόσβασης σε βασικές ευκαιρίες, όπως η εκπαίδευση και η εργασία, γεγονός που ενισχύει τη «διαρροή εγκεφάλων» από την Αφρική. Συγκεκριμένα, ένας διαρκώς αυξανόμενος αριθμός αφρικανών νέων σχεδιάζει να μεταναστεύσει σε ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με έρευνα σε νέους από 15 αφρικανικές χώρες.

Η πανδημία, η κλιματική κρίση, η πολιτική αστάθεια και η βία συνέβαλαν στο να κάνουν τους νέους να αγωνιούν για το μέλλον τους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία του COVID-19, σύμφωνα με το African Youth Survey.

Mόλις το 32% από τους 4.500 ερωτηθέντες, ηλικίας 18-24 ετών, είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Αφρικής – μια πτώση 11% από την τελευταία έρευνα αυτού του είδους που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2020, σύμφωνα με έκθεση της «Guardian». Περίπου το 60% του πληθυσμού της Αφρικής είναι κάτω των 25 ετών και περισσότερο από το ένα τρίτο είναι ηλικίας 15-34 ετών.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες τουλάχιστον τα δύο τρίτα των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι τα κράτη τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, εκτός από τη Ρουάντα και την Γκάνα, όπου 60% και 56% αντίστοιχα ήταν αισιόδοξοι για την κατεύθυνση της χώρας τους.

Παρά τους φόβους για το μέλλον, οι ερευνητές βρήκαν θετική στάση μεταξύ των ερωτηθέντων για το δικό τους μέλλον, με περίπου 75% από αυτούς να πιστεύουν ότι η προσωπική τους κατάσταση θα βελτιωνόταν.

Ενώ η προηγούμενη έρευνα βρήκε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των νέων είναι αποφασισμένα να μείνουν, η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το 58% έχει σχέδια μετανάστευσης στο εξωτερικό τα επόμενα τρία χρόνια, με τον αριθμό να αυξάνεται στα τρία τέταρτα στη Νιγηρία και στο Σουδάν. Ο ρόλος της διαφθοράς στη μετανάστευση από την Αφρική επισημαίνεται στην Ερευνα Αφρικανικής Νεολαίας του 2024.

Η έρευνα, η οποία συγκέντρωσε απαντήσεις από συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 24 ετών σε 16 χώρες – Μποτσουάνα, Καμερούν, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστού, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάνα, Κένυα, Μαλάουι, Ναμίμπια, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Τανζανία και Ζάμπια – διεξήχθη μέσω συνεντεύξεων πρόσωπο με πρόσωπο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.