Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των «27» ανέφερε πως «αυτό που λείπει είναι μια αποτελεσματική πολιτική επιστροφών».

Μάλιστα, όπως τόνισε, αυτό αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία αναμένεται να καταθέσει προτάσεις.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι προσβλέπει σε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Επεσήμανε, δε, ότι η Ελλάδα υπήρξε πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Πέραν του μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα που θα απασχολήσουν τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως τόνισε, «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μας απασχολήσουν τρία θέματα. Θα έχουμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον πρόεδρο Ζελένσκι και να ακούσουμε τις προτάσεις του σχετικά με το “σχέδιο νίκης” το οποίο έχει διαμορφώσει». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ωστόσο πως «θέλω να επαναλάβω την πάγια θέση της Ελλάδας η οποία είναι και θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ουκρανία είναι εκείνη που θα επιλέξει τον χρόνο τον οποίο θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ειρήνης με τη Ρωσία. Πρέπει όμως να μπορεί να το κάνει από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας».

«Θα έχουμε μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα ανταγωνιστικότητας τα οποία θα εξετάσουμε και σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο άτυπο συμβούλιο της Βουδαπέστης. Θέλω να επαναλάβω την απόλυτη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προτάσεις τις οποίες κατέθεσε ο κ. Ντράγκι μέσα από το πόρισμά του σχετικά με τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας στην ΕΕ. Και να ξαναπώ ακόμα μία φορά ότι, όπως είμαστε σήμερα, οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ δεν εναρμονίζονται με τα οικονομικά μέσα τα οποία έχουμε στη δυνατότητά μας για να μπορούμε να τους πετύχουμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, πριν από τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε άτυπη συνάντηση ηγετών για το μεταναστευτικό που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Ιταλίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.