Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να φτιάξει το “κοινωνικό” της προφίλ.

Ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο καταρχήν αναφέρθηκε στο 112 με αφορμή την Ισπανία και στη συνέχεια στο νέο σύστημα υπολογισμού του κατώτατου μισθού από το 2027 με βάση το γαλλικό μοντέλο

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού, το οποίο βασίζεται στο γαλλικό μοντέλο, ο κατώτατος μισθός από το 2027 και μετά δεν θα μπορεί να μειώνεται, αλλά μόνο να αυξάνεται. Σημείωσε ότι θα φτάσει τα 950 ευρώ το 2027, επισημαίνοντας ότι θα πρόκειται για αύξηση σχεδόν 50% από το 2019.

Η αύξηση σημειωτέον ότι θα εξαρτάται από την ανάπτυξη και την πορεία του πληθωρισμού. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι ανάλογα θα αυξάνεται και ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του εκφράζοντας τη συμπαράσταση του στην Ισπανία, που έχει βυθιστεί στο πένθος καθώς ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 95 νεκρούς. Ο πρωθυπουργός με την ευκαιρία τόνισε στη σημασία της έγκαιρης προειδοποίησης από την Πολιτική Προστασία σε ακραία κλιματικά περιστατικά μέσω του 112.

“Κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στην κλιματική κρίση”, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι από την τραγωδία στην Ισπανία αναδεικνύεται ο ρόλος της Πολιτικής Προστασίας, της σωστής λειτουργίας του 112 και των προληπτικών εκκενώσεων, αλλά και ο ρόλος της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

“Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία θα αυξάνεται ο βασικός μισθός”

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην προοπτική αύξησης του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ το 2027 και το νέο μόνιμο σύστημα προσδιορισμού του μετά το 2027. Έκανε λόγο για μία κομβική πρωτοβουλία, καθώς όπως τόνισε:

“Στο εξής θα απαγορεύεται η μείωση του κατώτατου μισθού και το ύψος της αύξησης του θα εξαρτάται από δύο κριτήρια. Από τη μία το ρυθμό ανάπτυξης και βελτίωσης παραγωγικότητας. Και από την άλλη τον πληθωρισμό, που πλήττει ειδικά τα χαμηλότερα εισοδήματα”.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι: “Όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία θα αυξάνεται ο βασικός μισθός. Όσο ανεβαίνουν οι τιμές, θα αντισταθμίζουν την αύξηση των τιμών οι αμοιβές”.

Υπενθύμισε ότι ο κατώτατος μισθός ήταν στα 650 ευρώ το 2019, σημείωσε ότι ήδη έχει φτάσει στα 830 ευρώ και επανέλαβε: “Θα τηρήσουμε τη δέσμευση μας να φτάσει στα 950 ευρω το 27%, δηλαδή αύξηση σχεδόν 50%”. Πρόσθεσε δε ότι στόχος είναι οι μέσες απολαβές να φτάσουν τα 1.500 ευρώ το 2027, δηλαδή να έχουν βελτιωθεί κατά 45% σε σχέση με το 2019.

“Το νέο σύστημα έρχεται να ευνοήσει και τους δημόσιους υπαλλήλους”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας ότι ο εισαγωγικός μισθός στο δημόσιο θα συμβαδίζει με τη βασική αμοιβή στη χώρα, ενώ θα συμπαρασύρονται προς τα πάνω τριετίες και όλα τα επιδόματα.

Έκανε ως εκ τούτου λόγο για μία “σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά το σύνολο των εργαζόμενων” και επανέλαβε: “Οι αποδοχές δε θα μπορούν να μειώνονται παρά μόνο να αυξάνονται. Μία διασφάλιση για πρώτη φορά στην Ελλάδα”.

Αλλαγές και στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων- Τέλος στις παρατάσεις

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η επικείμενη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού και το νέο σύστημα υπολογισμού “καθίσταται δυνατό χάρη στα αποτελέσματα της συνετής οικονομικής πολιτικής μας”. Έσπευσε δε να τονίζει ότι η κυβέρνηση “φροντίζει παράλληλα την επιχειρηματικότητα, την οποία ελαφρύνει από βάρη”, επισημαίνοντας ότι: “Έως το 2025 οι ασφαλιστικές εργοδοτικές εισφορές θα έχουν αποκλιμακωθεί κατά 5,4 μονάδες. Θα έχουν φτάσει το 6% ως το 2027, θα έχουμε φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο”.

Έσπευσε επίσης να επικαλεστεί ότι η Ελλάδα μειώνει φόρους, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ελλείμματα και αυξάνουν τη φορολογία. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Γαλλία επιχειρεί να περάσει σε ένα διασπασμένο Κοινοβούλιο έναν προϋπολογισμό με αυξήσεις φόρων και περιορισμούς δαπανών. Καθώς και ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ανακοινώνονται πρόσθετα φορολογικά βάρη. “

Στην πατρίδα μας η πορεία είναι αντίστροφη, δικαιώνοντας τους δύο πυλώνες της πολιτική μας: Δημοσιονομικά ισορροπημένες επιλογές και φορολογική δικαιοσύνη”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν πολυφορεμένο σλόγκαν. Από ευχή γίνεται πραγματικότητα” υποστήριξε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα πρώτα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής “ενισχύουν τους πιο αδύναμους και τα υπόλοιπα ανοίγουν δρόμο για νέες μειώσεις φόρων, ώστε η μικρότερη αυθαιρεσία των λίγων να σημαίνει τελικά τη μεγαλύτερη ανακούφιση των πολλών”. 

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μάλιστα αλλαγές στον τρόπο και το χρόνο της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. “Πλέον θα υποβάλλονται σταθερά το διάστημα από Μάρτιο μέχρι Ιούλιο. Θα μπει οριστικό τέλος στο σίριαλ των παρατάσεων, αυξάνοντας τις εκπτώσεις σε όσους τηρούν τις προθεσμίες”, δήλωσε.

Τόνισε όμως ότι και το δημόσιο θα πρέπει να είναι συνεπές, υπογραμμίζοντας ότι επιβάλλονται πρόστιμα στους κρατικούς λειτουργούς που δεν αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ εγκαίρως όλα τα στοιχεία.

Ο πρωθυπουργός έκλεισε την εισήγηση του με μία ενδιαφέρουσα αναφορά στην πολιτική σταθερότητα, η οποία όπως είπε “είναι ζητούμενο για πολλά κράτη και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο”. Ενώ σχολίασε ότι “θα έχει ενδιαφέρον η στάση της αντιπολίτευσης στη Βουλή” στα επικείμενα νομοσχέδια, δείχνοντας εμμέσως κυρίως το ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε όμως και στη συνάντηση που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη. Συνάντηση στον απόηχο των σημαντικών συνομιλιών που είχε ο κ.Χριστοδουλίδης χθες στο Λευκό Οίκο.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη ηγέτη της Κύπρου στο Λευκό Οίκο εδώ και 28 χρόνια. Και εκτίμησε ότι πρόκειται για μία απόδειξη της αναβάθμισης των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ και της σημασίας “ενός πόλου σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον συγκρούσεων που δυστυχώς συνεχίζονται στη Μέση Ανατολή”. 

Ενώ υποστήριξε ότι η επίσκεψη Χριστοδουλίδης στις ΗΠΑ και η γενικότερη κινητικότητα στο Κυπριακό “καταδεικνύει και τα οφέλη της ενεργητικής διπλωματίας, που είναι στηριγμένη στο διαρκή συντονισμό Αθήνας – Λευκωσίας”. Αναφορά που ερμηνεύθηκε και ως έμμεση απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο και τον κ. Καραμανλή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απόψε το βράδυ στο συνέδριο του Ιδρύματος “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

“Δεν θέλω να φανώ αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά μένω σε μία διαπίστωση. Από την ακινησία στο Κυπριακό, η Κύπρος αντιμετωπίζεται ως μέρος λύσης στην εξίσωση του παγκόσμιου χάρτη”, κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Κεραμέως: Η ανεργία καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2009

Με ανάρτησή της στο Facebook, η Νίκη Κεραμέως γράφει πως “στο 9,3% τον Σεπτέμβριο η ανεργία σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, έναντι 9,5% τον Αύγουστο 2024 και 10,7% τον Σεπτέμβριο 2023.

Το χαμηλότερο ποσοστό απο τον Μάιο του 2009. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για περαιτέρω τόνωση της απασχόλησης, εστιάζοντας ιδιαιτέρως σε 4 πληθυσμιακές κατηγορίες: γυναίκες, νέους, άτομα με αναπηρία, πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας”.