Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα στη Βουλή η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τις φωτιές. Είναι η πρώτη σύγκρουση σε επίπεδο αρχηγών, μετά τις εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ αποτελεί βάσει δημοσκοπήσεων την αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά διάλυσης.

Οι νέες πολιτικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί μετά τις ευρωεκλογές και κυρίως τις εσωκομματικές εξελίξεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αποτυπωθούν στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. 

Η κυριαρχία της ΝΔ δεν αμφισβητείται, με τις όποιες αναταράξεις να προέρχονται από το εσωτερικό της όπως αποτυπώθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως απέναντί της έχει ένα τελείως διαφοροποιημένο σκηνικό όσον αφορά την αντιπολίτευση. Η εικόνα διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτυπώνεται και σε δημοσκοπική κατρακύλα, έχει φέρει το ΠΑΣΟΚ σε θέση ουσιαστικής αντιπολίτευσης, ενώ ρόλο διεκδικούν και τα κόμματα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

«Οφείλουμε να δούμε τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται», σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη με αφορμή την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, έστω δημοσκοπικά, σε δεύτερη πολιτική δύναμη και οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Μητσοτάκη να λειτουργεί ανάλογα, δείχνοντας σήμερα ως βασικό πολιτικό του αντίπαλο τον κ. Ανδρουλάκη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα βρεθεί απέναντι στη ΝΔ σε ρόλο ουσιαστικής αντιπολίτευσης, αν και προς το παρόν τυπικά, με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αυτή τη θέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η δυναμική των πραγμάτων δείχνει ότι υπάρχουν μεταβολές που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», αναφέρουν οι ίδιες πηγές περιγράφοντας το νέο δίπολο που σχηματίζεται.

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι η ατζέντα θα περιλαμβάνει όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και εκτιμάται πως οι τόνοι θα ανέβουν. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όμως είναι η πρώτη μετά την επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη και ενώ εκκρεμεί ο ορισμός της συνάντησής τους. Το αν και πόσο θα ανέβουν οι τόνοι θα εξαρτηθεί από τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι λένε ότι περιμένουν να δουν «αν θα επιμείνει στη μηδενιστική λογική του “όχι σε όλα” ή θα κινηθεί θεσμικά με κοστολογημένες προτάσεις και διάθεση συνεννόησης». Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν μεταρρυθμιστικό πρόσημο, και από τη στάση του θα κριθεί το ΠΑΣΟΚ αν μπορεί να υπηρετήσει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Υπάρχει, νομίζω, πεδίον δόξης λαμπρόν, για ένα μίνιμουμ συναινέσεων, στη λογική των αυτονόητων που χρειάζεται η χώρα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Ένα πρώτο δείγμα δόθηκε χθες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για τη βελτίωση της λειτουργίας Δήμων και Περιφερειών και τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών προσλήψεων του ΑΣΕΠ. Η άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συναινέσει σε ευνοϊκές διατάξεις, όπως αυτή που προσμετρά την εντοπιότητα για διοικητικές θέσεις, που εκτιμάται ότι θα ευνοήσει ειδικά την επαρχία και περιοχές με λίγους κατοίκους, έφερε το δηκτικό σχόλιο του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου. «Δεν άρχισε καλά η νέα θητεία του Νίκου Ανδρουλάκη», είπε, απευθυνόμενος στον Παναγιώτη Δουδωνή, καταλογίζοντας στη Χαριλάου Τρικούπη «μηδενιστική λογική». Λίγο νωρίτερα είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για την απαγόρευση χρηματοδότησης των Σπαρτιατών, προκειμένου να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση στη βάση της πρότασης που έγινε, θέλοντας να δείξει τη διαφορετική στάση των δύο κομμάτων όσον αφορά την απαραίτητη συνεννόηση που θα πρέπει να υπάρχει σε θεσμικό επίπεδο.