Δεν έγιναν δεκτά τα αιτήματα των δικηγόρων για αναβολή, με αποτέλεσμα να κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης της Προέδρου και να μετατεθεί η έναρξη της δίκης για αύριο. Δεκάδες εκπαιδευτικοί βρέθηκαν έξω από το δικαστήριο για να υπερασπιστούν τις δύο νηπιαγωγούς           

Της Κικής Ηπειρώτου

Διεκόπη για αύριο Τρίτη 1 Οκτωβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ενός πεντάχρονου αγοριού, σε νηπιαγωγείο του δήμου Αλεξανδρούπολης, από δύο συνομηλίκους του σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μετά από μία επεισοδιακή διαδικασία, κατά την οποία, τα αιτήματα που κατέθεσαν τόσο οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος, όσο και των έξι κατηγορουμένων, για αναβολή της δίκης απορρίφθηκαν από την Πρόεδρο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αλεξανδρούπολης, η πλευρά της υποστήριξης κατηγορίας κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης της Προέδρου από τη δίκη, που θα εξεταστεί από το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα αποφασίσει αρμοδίως.

Υπενθυμίζεται πως το περιστατικό έγινε γνωστό την περασμένη Πέμπτη, μετά από καταγγελία του πατέρα του παιδιού στην Αστυνομία, ενώ τα «ίχνη κακοποίησης» επιβεβαίωσε και η ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ο πατέρας μετέφερε τον γιο του, λόγω έντονης αδιαθεσίας που παρουσίαζε το παιδί μετά την επιστροφή του στο σπίτι από το σχολείο. Σύμφωνα με την κατάθεση του παιδιού, η πράξη έγινε μέσα στο σχολείο, την ώρα του διαλείμματος από δύο συμμαθητές του.

Κατηγορούμενοι είναι οι γονείς των δύο παιδιών που φέρεται να κακοποίησαν τον συμμαθητή τους και οι δύο νηπιαγωγοί του σχολείου. Οι κατηγορίες που τους βαραίνουν είναι αυτές τις παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων, για τους γονείς, και της έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο, για τις νηπιαγωγούς.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας, οι δικηγόροι όλων των πλευρών υπέβαλαν απανωτά αιτήματα για αναβολή της δίκης, επικαλούμενοι τόσο τα κενά της δικογραφίας και το ελλιπές αποδεικτικό υλικό, όσο και την ανάγκη καταθέσεων από ουσιώδεις μάρτυρες, όπως ο ιατροδικαστής που εξέτασε το θύμα και μία εκπαιδευτικός του νηπιαγωγείου. Παράλληλα, αναφέρθηκε πως υπάρχει πρόβλημα και με τη μετάφραση της κατάθεσης του 5χρονου από διερμηνέα, ενώ τονίστηκε πως είναι απαραίτητο να υπάρξουν πραγματογνωμοσύνες από τεχνικό σύμβουλο και παιδοψυχολόγο. Η Πρόεδρος απέρριψε τα αιτήματα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των δικηγόρων, οι οποίοι έκαναν λόγο για στέρηση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων των έξι κατηγορουμένων και για πρωτοφανή αντιμετώπισή τους από την έδρα.

Η αυριανή διαδικασία έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, κι εφόσον υπάρξει εξαίρεση της Προέδρου και οριστεί άλλος/η Πρόεδρος στη θέση της, τότε αναμένεται οι δικηγόροι να θέσουν εκ νέου τα αιτήματά τους για αναβολή. Σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματος εξαίρεσης, είναι πολύ πιθανό η εκδίκαση της υπόθεσης να ξεκινήσει αύριο.

Συμπαράσταση στις νηπιαγωγούς

Έξω από το δικαστήριο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, οι οποίοι συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γεώργιος Βυζηινός», προκειμενου να εκφράσουν με την παρουσία τους τη συμπαράστασή τους στις δύο νηπιαγωγούς.

Μιλώντας στα ΜΜΕ, η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωή Κάλτσου, δήλωσε πως η εκπαιδευτική κοινότητα είναι συγκλονισμένη από το γεγονός και θέλησε να στείλει ένα μήνυμα προς όλη την κοινωνία, όπως είπε, που περιμένει με αγωνία τις εξελίξεις:
«Το μήνυμα αυτό αφορά πρώτον, το ότι δεν μπορεί για άλλη μια φορά οι εκπαιδευτικοί να γίνονται ο πρώτος στόχος σε παρόμοια γεγονότα. Έχουμε μία επανάληψη, όπως και στο παρελθόν, της ίδιας τακτικής. Δεύτερον, υπάρχουν σαφή και συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε κάθε σχολική μονάδα, ως προς τις υπηρεσίες, τις εφημερίες, τη φύλαξη των παιδιών, κάθε ηλικίας, κάθε θρησκεύματος, απ’ όποιο κοινωνικό στρώμα κι αν προέρχονται.

Οι εκπαιδευτικοί είμαστε υπεύθυνοι, δεν το βλέπουμε ως επάγγελμα, αλλά ως λειτούργημα. Κάθε μέρα καταθέτουμε την ψυχή και την καρδιά μας, έχοντας ως προτεραιότητα τους μαθητές. Ακολουθώντας, λοιπόν, τα πρωτόκολλα αυτά, δεν νοείται να συνέβη αυτό το γεγονός στα πλαίσια του σχολείου. Έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στις συναδέλφισσες… Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναμένουμε από κάθε πλευρά να δοθεί φως, με σοβαρότητα και με τη δέουσα προσοχή.
Τέλος, θέλω να θέσω ένα ερώτημα προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σε όλη την κοινωνία, σε όλο τον κόσμο: Θα αφιερωθεί ο ίδιος τηλεοπτικός χρόνος στην περίπτωση που υπάρξει αθωωτική απόφαση υπέρ των συναδέλφων που διώκονται;»

Από την πλευρά του, θείος του 5χρονου θύματος δήλωσε πως το παιδί αναφέρει ρητά στην κατάθεσή του πως το περιστατικό έγινε μέσα στο σχολείο, την ώρα του διαλείμματος, ενώ διερωτήθηκε, αν οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν στα δικαστήρια για να υπερασπιστούν τις δύο νηπιαγωγούς, θα έκαναν το ίδιο αν στη θέση του ανιψιού του ήταν τα δικά τους παιδιά.

Δεμίρης: «Η δικογραφία έχει κενά, δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου»

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος Βασίλης Δεμίρης, ο οποίος συμπαρίσταται μαζί τους δικηγόρους Βαγγέλη Λαμπάκη και Ανθούλα Ανάσογλου, σημείωσε πως ήταν πολλαπλοί οι λόγοι για τους οποίους δεν έπρεπε να προχωρήσει σήμερα η υπόθεση στην αποδεικτική διαδικασία. Αρχικά, η κα Ανάσογλου είχε κάποιο κώλυμα και δεν κατέστη δυνατό να έρθει από τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο βασικότερος λόγος που ήταν αναγκαίο να δοθεί αναβολή, είναι τα δικονομικά κενά που θεωρεί η υποστήριξη κατηγορίας ότι πρέπει να συμπληρωθούν, προτού λάβει γνώση και το δικαστήριο, αλλά και όλη η κοινωνία για την υπόθεση.
«Είναι ένα σοβαρό γεγονός, όχι μία απλή σωματική βλάβη, ή κάτι που γίνεται καθημερινά. Είναι κάτι που μας τρομάζει όλους, έχουμε όλοι παιδιά και όλοι θέλουμε να ξέρουμε ότι τα σχολεία είναι ένα προστατευόμενο περιβάλλον», επεσήμανε ο κ. Δεμίρης.
Αναφορικά με το αίτημα εξαίρεσης της Προέδρου που υπέβαλε ο ίδιος, με τη σύμφωνη γνώμη και των δικηγόρων των έξι κατηγορουμένων, σημείωσε πως «είναι κάτι σπάνιο, δεν μας ευχαριστεί. Έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, πρόκειται για μία αξιολογότατη Πρόεδρο, που δεν έχει δώσει δείγματα για κάτι διαφορετικό. Δεν είναι προσωπικό το θέμα. Είναι όμως μία ευαίσθητη υπόθεση, υπάρχει ζήτημα ανηλικότητας και σεξουαλικής κακοποίησης και πρέπει να έχουμε άπλετο χρόνο… Θεωρούμε ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο ήθελε να δικαστεί η υπόθεση με το υπάρχον υλικό, που δημιουργεί ανασφάλεια δικαίου, μπορεί δηλαδή να μεροληπτήσει είτε προς τη μία πλευρά είτε προς την άλλη… Δεν θεωρούμε ότι θα υστερήσει η δική μας πλευρά, αλλά θεωρούμε ότι υστερεί η όλη διαδικασία, η αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και εν γένει το αίσθημα δικαιοσύνης που αντιλαμβάνεται η κοινωνία μας, όταν μπορούμε να καταδικάσουμε ή να αθωώσουμε, με ελλιπή στοιχεία, ανθρώπους που φέρονται σήμερα ως κατηγορούμενοι. Πίσω από αυτές τις ιστορίες υπάρχουν 3 ανήλικα παιδιά, 5 ετών, και πρέπει ληφθούν όλα τα μέτρα, κι αύριο – μεθαύριο να μην έχουν μία καταδικαστική ή αθωωτική απόφαση των γονέων σε μία υπόθεση που εμπλέκονται άμεσα».