Οριστικό τέλος στο σίριαλ των απαλλοτριώσεων για τη διάνοιξη της οδού Ψελλού βάζει η απόφαση για εκταμίευση των κονδυλίων που απαιτούνται την αποζημίωση και των τελευταίων ιδιοκτησιών.

Με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για την οριστική διαμόρφωση του τερματικού σταθμού Νέας Ελβετίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο οποίος προορίζεται να λειτουργήσει ως πολυτροπικός σταθμός μετεπιβίβασης με την έναρξη λειτουργίας του μητροπολιτικού σιδηροδρόμου.

Η καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων έθεσε εν αμφιβόλω την εύρυθμη λειτουργία του σταθμού, δεδομένου ότι στην έκταση που δεν έχει ακόμα απαλλοτριωθεί θα διαμορφωθεί η είσοδος από την οδό Αλλατίνη, την προέκταση της Παπαναστασίου. Δηλαδή, πρακτικά δεν θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τις εγκαταστάσεις του μετρό τα οχήματα και δη τα αστικά λεωφορεία, τη στιγμή που στον νέο συγκοινωνιακό χάρτη που σχεδίασε ο ΟΣΕΘ στη Νέα Ελβετία προβλέπεται να τερματίζουν αρκετές λεωφορειακές γραμμές. Γι’ αυτό, άλλωστε, στο σχέδιο αναδιάρθρωσης που παρουσιάστηκε, υπήρχε η εναλλακτική λύση τα λεωφορεία να τερμάτιζαν στην οδό Βούλγαρη.

Επιπλέον, η μη έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, θα επέφερε αύξηση στο συνολικό κόστος των απαλλοτριώσεων, καθώς η τιμή μονάδος είχε υπολογιστεί με παλαιότερες -χαμηλότερες- αντικειμενικές αξίες και κάποιοι από αυτούς είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, προκειμένου να αυξήσουν το ποσό που τους αναλογεί με βάση τις σημερινές τιμές. Να σημειωθεί ότι το ποσό που δαπανήθηκε για τις απαλλοτριώσεις έφτασε τα 24 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 10,5 εκατ. είναι το κόστος για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σταθμού.

Η νότια είσοδος

Αυτή, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα που αφορά στον σταθμό της Νέας Ελβετίας. Αγκάθι αποτελεί η νότια είσοδος και συγκεκριμένα ο κυκλικός κόμβος που προβλέπεται να κατασκευαστεί, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι επιβάτες που έρχονται από την ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης και από τη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κόμβος, όπως και άλλα επιμέρους έργα της συνολικής παρέμβασης στον σταθμό, θα κατασκευαστεί σε επόμενο στάδιο. Ωστόσο θα υπάρχει έξοδος για τα ΙΧ, τα οποία θα μπορούν να βγαίνουν στην Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάτω από την αερογέφυρα, απ’ όπου θα έχουν τη δυνατότητα να κατευθυνθούν είτε προς το κέντρο είτε προς Καλαμαριά και Χαλκιδική.

Σε ό,τι αφορά τις αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες, τα λεωφορεία θα εισέρχονται στον χώρο του σταθμού από την οδό Αλλατίνη για να αποβιβάσουν τον κόσμο και αφού ακολουθήσουν κυκλική διαδρομή θα εξέρχονται από το ίδιο σημείο.