Πολιτική Προστασία Από το 2019 έχουν καεί 4 εκατ. στρέμματα σε όλη τη χώρα – Αριθμός ρεκόρ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, στην πρωτολογία του από το βήμα της Βουλής επί της συζήτησης για τον απολογισμό της εφετινής αντιπυρικής περιόδου, «εξαπέλυσε» βέλη κατά των πρακτικών της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και από το 2021, 600 χιλιάδες στρέμματα στην Αττική. Ποια προετοιμασία είχατε κάνει: • Όταν οι φωτιές σβήνουν στη θάλασσα και στον οικιστικό ιστό; • όταν στην Πυροσβεστική παραμένουν τα 3.500 οργανικά κενά; • όταν 2.000 από τα 3.500 οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι ηλικίας άνω των 20 και 30 ετών και εσείς πανηγυρίζετε για 160 νέα οχήματα ενόψει του 2025; • όταν η απορρόφηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ έχει κολλήσει στο 1% και 2%;

// ΔΗΜΟΦΙΛΗ 23.10.24, 18:53Σβουριχτή σφαλιάρα από συνεργάτες Σαμαρά: “Είναι προφανές οτι ο κ Μητσοτάκης επιτίθεται στον κ Σαμαρά όχι επειδή χαιρέτησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά για … τα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία” 23.10.24, 17:55Η επίθεση Μαρινάκη στον Τσίπρα επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση τον αντιμετωπίζει ως πλήρως ενεργό πολιτικό παίκτη (και τον βασικό αντίπαλο) 23.10.24, 16:43Η απρέπεια Μητσοτάκη για να αφήσει “καρφί” για τον Σαμαρά, τον έκανε να ξεχάσει ότι στην συζήτηση δεν ήταν ως πολιτικός αρχηγός αλλά ως Πρωθυπουργος! Και οτι να μην αναγνωρίζει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μειώνει τον ίδιο αλλά προσβάλλει τον λαό! 23.10.24, 12:35(Καλά πήγε κι αυτό Στέφανε…) Στον “κουβά” οι “Κασσελακίστας” και από τον Κατρούγκαλο μετά τον Βερναρδάκη 11.07.24, 13:50Τεμπονέρας – Κοτσακάς – Τσιόκας δεν διαβάζουν καν τις αποφάσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ! Νέα πρόταση για την … Κεντροαριστερά

Σε έξι χρόνια έχετε εκτοξεύσει τις δαπάνες μίσθωσης αεροσκαφών. Από το 2019 τριπλασιάσατε τις μισθώσεις, αλλά επταπλασιάσατε τις δαπάνες. Η Ελλάδα πλήρωσε 8 εκατ. δολάρια για κάθε ένα από τα τρία αεροσκάφη εναέριας επιτήρησης, όταν η Αυστρία τα απέκτησε με 1,2 εκατ. δολάρια το ένα. Οι πυρκαγιές αποδεικνύουν τις μεγάλες μας διαφορές. Αλλά και ένα πολιτικό δίλημμα: Θα ζούμε σε μια κοινωνία ανασφάλειας, μία ανίσχυρη πολιτεία που θα αφήνει τα συμφέροντα να κάνουν πάρτι; Ή θα φτιάξουμε μια ισχυρή πολιτεία, έξυπνη/σύγχρονη, στελεχωμένη που δεν θα αφήνει τους πολίτες μόνους απέναντι στους κινδύνους;

Σε ό,τι αφορά στις πυρκαγιές έχουμε τρεις άξονες πολιτικής δράσης και ευθύνης: Πρόληψη, πυρόσβεση, αποκατάσταση. Στη Θεσσαλία δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο.

«Μας έκανε τον ψύχραιμο και τον συναινετικό ο κ. Μητσοτάκης, για να εκτοξεύσει όχι απλώς σφοδρή και άδικη κριτική, αλλά και ανοίκεια προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι όσα πούμε θα είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας. Ποια είναι αποκυήματα νοσηρής φαντασίας; Ότι κάηκαν 4 εκατομμύρια στρέμματα; Αν όλα θεωρεί ότι λειτουργούν ρολόι, δεν νομίζω ότι είναι πειστικό αυτό προς τον ελληνικό λαό», σημείωσε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Παππάς, για να προσθέσει:

«Μας είπε ότι ελπίζει να έρθουν τα Canadair το 2027, για να πάρουμε μέτρα πότε; Ήμασταν έτοιμοι να αγοράσουμε air tractors από χώρες που λειτουργούσαν καρτέλ. Γιατί η Αυστρία τα αγόρασε με 1 εκατομμύριο ευρώ και εμείς με 8; Δεν περίμενα τέτοια προσπάθεια αποσιώπησης του τι πρέπει να γίνει. Στην πολιτική προστασία χρειάζεται πρόληψη και αποκατάσταση. Να ενισχυθεί η δασική προστασία που εσείς ισοπεδώσατε».

Τρεις κρίσεις Με τις πολιτικές σας, η κλιματική, η δημογραφική και η οικονομική κρίση, θα οδηγήσουν τη χώρα και την κοινωνία σε συρρίκνωση και εξαθλίωση. Σε ένα υποθετικό σενάριο κατά το οποίο η ίδια πολιτική θα συνεχιστεί ως το 2034, 10 χρόνια μετά, θα έχουμε έξω από αυτή την αίθουσα: • Εκατομμύρια καμένες εκτάσεις και ποτάμια γεμάτα νεκρά ψάρια, όπως στη Μαγνησία. • Μισό εκατομμύριο λιγότερους πολίτες. • Μια χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο. Οικονομία • Η μεγέθυνση της οικονομίας είναι αναιμική και αφορά λίγους. Απόδειξη; Στην ανάπτυξη 4ετιας είμαστε στην 21η θέση στην Ε.Ε. με μέσο όρο μεγέθυνσης 1,4%. Και είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. • Το 2025 θα πληρώσουμε 2,5 δις περισσότερα σε φόρους. 1,5 δισ. περισσότερο στο ΦΠΑ και 1 δισ. περισσότερο στον φόρο εισοδήματος. Όσο για την αγοραστική δύναμη; Είμαστε οι τελευταίοι στην ΕΕ. • Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν πάνω από 40% από το 2021. Του ΦΠΑ πάνω από 50%. Και ακόμα αρνείστε να πάρετε μέτρα ανακούφισης, παρότι το υπερπλεόνασμα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο (3,5 δις στο 9μηνο). • Η χώρα είναι η τελευταία στην Ε.Ε. στις επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ με 15%. Κάθε χρόνο βάζετε έναν στόχο αύξησής τους και περνάτε με επιτυχία από κάτω. Ποια ανάπτυξη; Η πλειονότητα των πολιτών έχει πρόσβαση σε ολοένα και λιγότερα αγαθά. Τα εισοδήματα δεν αρκούν ούτε για τα βασικά πλέον. Η αγοραστική δύναμη είναι στο ναδίρ. Το εισόδημα δεν αρκεί ούτε για επαρκή στέγη, ούτε για θέρμανση, ούτε, σε αρκετές περιπτώσεις, για ρεύμα. Αυτή η κατάσταση σας δείχνει μια κοινωνία που απολαμβάνει τα αγαθά μιας κάποιας ανάπτυξης;

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε θέματα οικονομίας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδήγησε τη χώρα στην τελευταία θέση σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης.

Προφανώς, όχι. Είναι η πλήρης αποτύπωση μιας κατάστασης επιδείνωσης του επιπέδου ζωής. Όχι σχετικό αλλά απόλυτο. Αναδρομή Η χώρα μας έχει περάσει μεγάλες φουρτούνες την τελευταία 15ετία. Και αυτή η περίοδος θα μπορούσε να χωριστεί σε τρεις ξεχωριστές φάσεις. Στην πρώτη που ξεκίνησε το 2010 με την τυπική χρεοκοπία και που ολοκληρώθηκε το 2014. Περίοδο κατά την οποία χάθηκαν 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Στη δεύτερη, από το 2015 μέχρι το 2019, κατά την οποία είχαμε σταθεροποίηση και ανάταξη. Και 400 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Και με τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, δώσαμε στους ανασφάλιστους πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ρυθμίσαμε το χρέος και βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Και βεβαίως, έχουμε σήμερα την τρίτη φάση, η οποία χαρακτηρίζεται από την αναιμική μεγέθυνση για λίγους. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

«Λέτε ότι ο προϋπολογισμός κάνει καλό στην τσέπη του λαού, μόνο λέμε εμείς αν κάποιος είναι μέτοχος σε τράπεζα ή εταιρεία ενέργειας. Στην αύξηση του δημόσιου χρέους απαντάτε με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Η Ελλάδα δεν έχει μέσο ρυθμό ανάπτυξης, δεν σας έφταιγε το διεθνές περιβάλλον. Μιλάτε για ανάπτυξη, αντιλαμβάνεστε ότι η πλειοψηφία των νοικοκυριών βιώνει συνθήκες ύφεσης, μειωμένης δηλαδή πρόσβασης στα αγαθά;»

Αποκρατικοποιήσεις – Πρώτο Μνημόνιο Παραλάβατε μία χώρα εκτός μνημονίων. Και από την πρώτη ημέρα λειτουργείτε σε ένα περιβάλλον χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς. Αλλά επιλέγετε την εφαρμογή μνημονιακών πολιτικών χωρίς μνημόνια. Εξαγγείλατε το μεγαλύτερο ξεπούλημα μετά τα μνημόνια. 22 περιφερειακά αεροδρόμια και 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ συσκευάζονται και είναι έτοιμα για πασάρισμα σε ιδιώτες. Τις προβλέψεις του πρώτου μνημονίου εφαρμόζετε. Που από τη μία είχε την εσωτερική υποτίμηση -με τις περικοπές μισθών και συντάξεων, με μείωση κρίσιμων δημόσιων δαπανών, κ.ά. Και από την άλλη την εκποίηση δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή των χρωστούμενων. Με αυτή τη γραμμή πολιτεύεστε και εσείς, σήμερα. Από τη μία κόβεις, κόβεις, κόβεις για να μη δημιουργείς νέα χρέη και ελλείματα. Και από την άλλη να πουλάς για να τους πληρώνεις. Τέμπη Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο αρχιτέκτονας και ο υλοποιητής της συγκάλυψης. Αναλάβατε και συντονίσατε μια χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης που οδήγησε στο μπάζωμα – ξεμπάζωμα. Και αν δεν είχατε τίποτα να κρύψετε, αν το κάνατε μόνο για να μην υπάρχει η εικόνα από τα συντρίμια στις τηλεοράσεις των Ελλήνων και να σωθείτε επικοινωνιακά, αυτό είναι ακόμα χειρότερο.

Τέλος, αναφερθείς στην αναθεώρηση του Συντάγματος, αναρωτήθηκε αν ενοχλεί το άρθρο για το δημόσιο νερό. «Μήπως σας ενοχλεί το άρθρο για το απόρρητο των συνομιλίων; Το άρθρο για την προστασία των δημοσίων υπαλλήλων; Ανοίξτε τα χαρτιά σας, θα χρειαστείτε τα παλικάρια της φακής;»

Εθνικά Μετά τη συνάντησή σας με τον κ. Ερντογάν φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Με βάση τις αναφορές του Τούρκου προέδρου πολλά φαίνεται πως έχουν μπει στο τραπέζι. Και ζητάμε εδώ και καιρό επίσημη ενημέρωση. Τι διαπραγματεύεστε, τελικά; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να υπάρχει ηρεμία και μάλιστα χωρίς να υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα μεγάλων δαπανών για την άμυνα. Είχαμε καταφέρει να προστατεύουμε τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς. Να αυξήσουμε το διπλωματικό γεωπολιτικό της εκτόπισμα. Να έχει η Ελλάδα και το διπλωματικό πολιτικό προβάδισμα και το επιχειρησιακό. Από την αριστερά δεν θα πάρετε λευκή επιταγή σε πρωτοβουλίες που πλήττουν τα εθνικά συμφέροντα.

Επιπλέον, μιλώντας για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ισχυρίστηκε πως «έχει έρθει η ώρα για ΠτΔ από την Αριστερά ή από τη γενικότερη προοδευτική παράταξη», καθώς κάτι τέτοιο «δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Εκλογή ΠτΔ Υπάρχουν προσωπικότητες που υπερασπίστηκαν την κοινωνία με την πορεία τους και μπορούν να συμπυκνώσουν και στην ουσία και ως προς το συμβολισμό τις προτεραιότητες του μέλλοντος.

Σημεία τοποθέτησης Νίκου Παππά, προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 

Σύνοψη Η χώρα έχει ανάγκη για μια προοδευτική αλλαγή. Ο προοδευτικός κόσμος δεν έχει ανάγκη μεσσίες, δε προσδοκά κατακερματισμούς. Ζητά τόλμη και ειλικρίνεια. Υπέρβασης της κάθε κομματικής αυτάρκειας. Δεν ζητά εκ των υστέρων δικαίωση μιας σύμπλευσης με τη δεξιά. Αναζητά το πολιτικό μέτωπο που θα κερδίσει τη δεξιά. Όπως έγινε στη Γαλλία, υπό την πίεση των γεγονότων και με ηγετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτή την κατεύθυνση μόνο ένας ισχυρός και ανασυγκροτημένος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μπορεί να είναι καταλύτης. Για τη στήριξη της κοινωνίας, την ενίσχυση της αγοράς, την προστασία της Δημοκρατίας.