// ΔΗΜΟΦΙΛΗ 25.10.24, 21:44Κόλαφος για Μητσοτάκη από την MRB : Το 50% με Καραμανλή – Σαμαρά / 2 στους 3 δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά! 25.10.24, 21:31Αναμενόμενο! Αλλάζει την κατάταξη στον ΣΥΡΙΖΑ η οριστική απουσία Κασσελάκη: Κερδισμένος ο Πολάκης αλλά αβέβαιος ο 2ος γύρος – Προσωρινή ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ στην κεντροαριστερά μέχρι να συνέλθει ο … ΣΥΡΙΖΑ 25.10.24, 18:29(Στα μουλωχτά…) Αποκαλύπτει το “κόλπο” Φλωρίδη για τη Novartis ο Παυσανίας Παπαγεωργίου: “Δεν μπορεί να αλλάζει η νομοθεσία για μία συγκεκριμένη υπόθεση” – «Η Επιτροπή Δεοντολογίας εξετάζει πειθαρχικά ζητήματα» 25.10.24, 14:15Προετοιμάζει την διάσπαση και το νέο κόμμα ο Στέφανος Κασσελάκης! Τι σημαίνει η φράση “Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ αν το κόμμα «λειτουργεί δημοκρατικά»…” 11.07.24, 13:50Τεμπονέρας – Κοτσακάς – Τσιόκας δεν διαβάζουν καν τις αποφάσεις της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ! Νέα πρόταση για την … Κεντροαριστερά

Απολογισμό των  επανεκλογής Ανδρουλάκη και σκέψης για τη πορεία των κεντροαριστερών κομμάτων, έκανε σε συνέντευξή του ο Διονύσης Τεμπονέρας στο Dnews.

«Αν τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν ανακτήσει τον αντιδεξιό-αντινεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του, θα έχει σοβαρό πρόβλημα στην πορεία». Τονίζει πως η λύση για να φύγει ο Μητσοτάκης είναι να ανοίξει ο διάλογος των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στον οποίο οφείλει να μπει και το ΠΑΣΟΚ χωρίς ηγεμονισμούς, με στόχο την διατύπωση ολοκληρωμένης εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας επιμένει στη θέση για αναβολή εκλογής προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, σύγκλιση εκτάκτου προγραμματικού και καταστατικού συνεδρίου αρχές του νέου έτους, αλλά και για ανάληψη πρωτοβουλιών για τη συγκρότηση προοδευτικού μετώπου. «Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκών εκλογών κατέδειξαν, ότι κανένα κόμμα του αριστερού και προοδευτικού χώρου σήμερα δεν μπορεί μόνο του να ανατρέψει την υφιστάμενη κατάσταση. Ούτε το ΠΑΣΟΚ μόνο του μπορεί, ούτε οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις», σημειώνει χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει για νόημα για το ενδεχόμενο δυο κομμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ πως «ενίοτε των μεγάλων διασπάσεων έπονται και μεγάλες συγκλίσεις».

Σε σχόλιο για την συμπεριφορά Κασσελάκη ανέφερε πως όταν εκείνος μάς έλεγε ότι «σε όποιον δεν αρέσει ο δικός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φύγει», πρέπει να κριθεί πολιτικά και να εισπράξει την καταδίκη των μελών και των φίλων του κόμματος, για όσα είπε για τα μαύρα ταμεία, για την απαξίωση της κυβερνητικής περιόδου, για τις κουκούλες, για τα περί ιερής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, για το περίφημο «Πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», για την οργανωτική διάλυση του κόμματος, για τις αστειότητες ότι τάχα ο ίδιος θα κέρδιζε το Μητσοτάκη μόνος του, για τις συνεργασίες της διαπλοκής, για την ιδεολογική σύγχυση και την παράλυση που προκάλεσε σε ένα αριστερό κυβερνητικό κόμμα κλπ. Μπορώ να αντιληφθώ την απόφαση της ΚΕ στα πλαίσια της αυτοπροστασίας του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν πρέπει ο θύτης να εμφανίζεται ως θύμα. Το θύμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του, που υποφέρουν ένα χρόνο τώρα.

Η επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ τι κατά τη γνώμη σας σηματοδοτεί;

Η επανεκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ οφείλεται στην διαχρονική οργανωτική του στοχοπροσήλωση, στην επιλογή του να απευθυνθεί κυρίως στον στενό πυρήνα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, στην αδυναμία των αντιπάλων του να αποτυπώσουν ολοκληρωμένο εναλλακτικό αφήγημα για μια άλλη πορεία του κόμματος ή να πείσουν ότι μπορούν να ηγηθούν ενός ευρύτερου συνασπισμού των προοδευτικών δυνάμεων, αλλά και στην ιδεολογική μετατόπιση της κοινωνίας προς τα «δεξιά». Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των αδιεξόδων που αντιμετωπίζει η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Η μετατόπιση της «Κεντροαριστεράς» σε δεξιές θέσεις είναι ο μεγάλος κίνδυνος και η παγίδα μέσα στην οποία φαίνεται να πέφτουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα του χώρου. Η αντίληψη για ένα πιο «ανθρώπινο» καπιταλισμό χωρίς ρήξεις, τομές και συγκρούσεις με το σύστημα ολιγαρχίας έχει καταρρεύσει παντού. Απαιτείται, όπως και για την Αριστερά, συνολικός επαναπροσδιορισμός στις νέες συνθήκες που δημιουργούν ο πόλεμος, η τεχνητή νοημοσύνη, η ψηφιακή επανάσταση, η κλιματική και προσφυγική κρίση, οι συνεχείς γεωπολιτικές εξελίξεις. Η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα κριθεί από την σαφήνεια των θέσεων και από την αντιστοιχία λόγων και έργων, αλλά και από την δυνατότητα να ξεπεράσει γνώριμους ηγεμονισμούς και να συνδράμει στην συγκρότηση ανταγωνιστικού εκλογικού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου στην Δεξιά. Αν τελικά το ΠΑΣΟΚ δεν ανακτήσει τον αντιδεξιό-αντινεοφιλελεύθερο προσανατολισμό του, θα έχει σοβαρό πρόβλημα στην πορεία.

www.dnews.gr